
Zorg die wij inkopen
Inkoopbeleid medisch-specialistische zorg 2026
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025
Download als pdf
Lees in dit hoofdstuk over de zorg die wij inkopen
En wat onze overwegingen daarvoor zijn.
Kwaliteit van zorg heeft continu aandacht
Passende zorg is de norm en komt terug in onze contracten. Daarbij verwachten wij van zorgaanbieders dat zij op innovatieve manieren de zorg fysiek en digitaal toegankelijker maken. Het gaat ook om invoering van de passende zorgpraktijken zoals die landelijk zijn vastgesteld en uitvoering van de implementatieagenda van Zorgevaluatie en Gepast Gebruik. Daar waar concentratie van zorg gewenst is, gaan wij actief met zorgaanbieders, cliëntenorganisaties en andere betrokkenen in gesprek om deze beweging in gang te zetten. Lees meer over kwaliteit op onze website.
De zorgaanbieder treft voorbereidingen om te kunnen voldoen aan de op handen zijnde verplichting van het aanleveren van data aan kwaliteitsregistraties in het kader van de nog aan te nemen aanpassing op de Wet klachten kwaliteit gezondheidszorg (Wkkgz).
De zorg die u levert voldoet aan de minimale volume- en kwaliteitsnormen
Indien u constateert dat er zorg wordt geleverd die niet aan de norm voldoet, verwachten wij dat u dit zo spoedig mogelijk aan ons meldt. Daarbij toont u met een plan aan binnen welke termijn en op welke wijze u wel aan de norm kunt voldoen. Indien dit niet op een aanvaardbare termijn mogelijk is, dient de zorg overgedragen te worden aan een zorgaanbieder in de regio die wél aan de minimumnormen voldoet.
Effect van concentratie en spreiding op de zorginkoop voor 2026
De in het IZA afgesproken beweging van concentratie en spreiding van zorg zal effect hebben op de zorginkoop voor 2026. In elke regio maken zorgpartijen, voor 1 juli 2025 definitieve herverdelingsafspraken over welke interventies uit tranche 1 op welke locaties gaan plaatsvinden. Dat gebeurt op basis van consensus dan wel consent. Indien dat niet mogelijk blijkt, vindt her-allocatie plaats door sturing middels onze contractering. Hierbij kijken wij welke instellingen op basis van de data van het afgelopen jaar voldoen aan de landelijk besloten volumenormen.
Wij zullen de volumenormen van tranche 1, zoals vastgesteld door de Ronde Tafels en in het voorjaar van 2025 gepubliceerd door het Zorginstituut, opvolgen in de inkoop voor 2026. Als omwille van een zorgvuldige implementatie van de herverdeling van bepaalde interventies in een regio meer tijd nodig is, krijgen de desbetreffende regionale zorgpartijen daarvoor de tijd tot uiterlijk 1 januari 2027. Zorgverzekeraars handelen gelijkgericht ten aanzien van het verwerken van de implementatietermijnen van de interventies. Uiterlijk 15 september 2025 levert de regio een overzicht op waarin voor elk van de interventies onderbouwd staat beschreven per wanneer herverdeling zal plaatsvinden. Deze onderbouwing wordt gedragen door de zorgaanbieders, patiënten vertegenwoordiging en marktleider zorgverzekeraar.
Wij stoppen met selectieve inkoop budgetpolissen
In 2026 starten we dus geen nieuwe selectieve inkoopprocedure.
Wij kopen Eerstelijns diagnostiek deels selectief in
In 2026 en 2027 vervolgen wij de selectieve inkoop van alle pathologie, medische microbiologie en klinische chemie in de zeven kernregio's waar in 2024-2025 selectief is ingekocht. In deze regio's is één aanbieder geselecteerd voor onze verzekerden. De regio-indeling vindt u op onze website. Voor de overige specialismen en de overige regio’s in Nederland is er sprake van open contractering. Meer informatie over de selectieve inkoopprocedure vindt u op onze pagina over het ELD beleid.
U bent zelf verantwoordelijk voor het bewaken van het omzetplafond
Een omzetplafond kan onderdeel zijn van de afspraak die wij met u maken. Het omzetplafond wordt per aanbieder verstrekt in relatie tot de vraag en het aanbod van overige zorgaanbieders. Het omzetplafond staat voor het gehele jaar vast. Het omzetplafond geldt voor alle gecontracteerde én ongecontracteerde zorg. Alle gecontracteerde en/of ongecontracteerde zorg die verleend wordt boven het overeengekomen omzetplafond wordt niet uitbetaald. Het is van belang dat de zorgaanbieder ervoor zorgt dat gedurende het jaar plafondruimte beschikbaar blijft voor patiënten die al in zorg zijn genomen (inclusief chronisch zieken) voor zover het dezelfde reeds aangevangen geneeskundige behandeling betreft, spoedzorg en restitutiezorg. Bij het (bijna) bereiken van het omzetplafond kan de zorgaanbieder, voor patiënten aan de poort met een nieuwe zorgvraag, zich tot Zilveren Kruis wenden. Zilveren Kruis kan de zorg verplaatsen naar zorgaanbieders die nog wel plafond ruimte hebben.
Wij kopen in beginsel voldoende adequate zorg in
Het kan voorkomen dat onverwachte ontwikkelingen in de markt er voor zorgen dat het omzetplafond sneller dreigt te worden bereikt. In beginsel wordt geen zorg bijgekocht, omdat Zilveren Kruis in beginsel voldoende adequate zorg heeft ingekocht. Indien het bijkopen van zorg vanwege de zorgplicht noodzakelijk is, kijkt Zilveren kruis voor een beoordeling daarvan naar het volgende:
- Volumecapaciteit bij andere aanbieders in de regio
- De regionale ontwikkelingen in de betreffende regio in relatie tot onze zorgplicht
- Score / resultaten in de spiegelinformatie
- Voldoen aan het inkoop (en prijs-) beleid van Zilveren Kruis
Zilveren Kruis beoordeelt of en welke extra informatie hieromtrent moet worden aangeleverd. Een besluit over het wel of niet bijkopen van zorg wordt binnen 8 weken nadat alle gevraagde informatie is ontvangen, genomen. Een (bijna) volgelopen omzetplafond bij een zorgaanbieder leidt dus niet automatisch tot het bijkopen van zorg.
We zetten ons in voor verduurzaming
Zilveren kruis wil bijdragen aan het verlagen van de klimaat- en milieu impact van de zorg. Dit doen we door, naast verduurzaming van de eigen bedrijfsvoering, zorgaanbieders te stimuleren om (verder) te verduurzamen door in gesprek te gaan en samen naar initiatieven en oplossingen te zoeken. We verwachten van zorgaanbieders dat zij:
- zich inspannen om bij te dragen aan het realiseren van de doelen van de Green Deal Duurzame zorg 3.0
- duurzaamheid verankeren in hun strategie; van kleinere zorgaanbieders verwachten we aandacht voor duurzaamheid in plannen en ontwikkelingen
- in hun jaarverslag of duurzaamheidsverslag rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties voor zover beschikbaar bij de zorgaanbieder
- aantoonbaar voortgang boeken op de uitvoering van het mobiliteitsplan1 gericht op terugdringen CO2-emissie t.g.v. vervoerbewegingen van medewerkers via de beschikbare rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit2 (alleen van toepassing bij zorgaanbieders met meer dan 100 fte).
We dragen bij aan inspiratie en handelingsperspectief voor zorgaanbieders door de verspreiding van groene voorbeelden in de zorgsector. Bekijk zn.nl/tabel-groene-initiatieven voor Groene Initiatieven die de zorgverzekeraars daartoe hebben verzameld of de websites van de GDDZ3.0 en Groene Zorgalliantie (GZA).
Lees meer over het landelijk uniforme zorginkoopbeleid MSZ op de website van ZN.
1) Mobiliteitsplan, zoals opgenomen in de GDDZ 3.0 artikel 4.2.e
2) Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit