
Efficiënte inzet van Dure Geneesmiddelen
Inkoopbeleid medisch-specialistische zorg 2026
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025
Download als pdf
Lees over de efficiënte inzet van Dure Geneesmiddelen
Over hoe wij samen met het zorgveld onnodige kosten voor dure geneesmiddelen willen voorkomen.
Wij gaan onnodig medicatiegebruik en uitgavenstijging tegen
Wij zorgen ervoor dat onze verzekerden gelijke toegang hebben tot add-ongeneesmiddelen waar zij redelijkerwijs op zijn aangewezen en die bewezen effectief zijn. Tegelijkertijd willen wij de premie zo laag mogelijk houden. Daarom richten wij ons op het vergoeden van effectieve behandelingen tegen een eerlijke prijs en het voorkomen van overbehandeling. Wij stimuleren de doelmatige inzet van add-ongeneesmiddelen en organiseren tegenwicht tegen de (eventuele) machtspositie van farmaceuten.
Wij sturen op doelmatige en duurzame inzet van moleculaire diagnostiek (MDx)
Zilveren Kruis zet in op gelijke toegang tot MDx voor solide tumoren voor alle betrokken verzekerden. Tevens wil Zilveren Kruis de efficiëntie, doelmatigheid en de betaalbaarheid van deze zorg bevorderen. Wij zetten in op een leer- en verbetercyclus met zorgaanbieders in onze kernregio's om dit te bereiken. Hierbij verwachten wij van zorgaanbieders dat zij de kwaliteitsstandaard van de Nederlandse Vereniging Voor Pathologie (NVVP) en de Klinisch Noodzakelijk Targets (KNT) lijsten van de NVMO opvolgen.
Wij hanteren concentratiebeleid voor sommige add-ongeneesmiddelen
Het concentreren van bepaalde behandelingen bij gespecialiseerde centra zorgt voor behoud van expertise, een voorwaarde voor kwalitatief goede zorg. In overleg met beroepsgroepen en patiëntenverenigingen stelt de ZN-Commissie Beoordeling Add-on-Geneesmiddelen (CieBAG) criteria op waar instellingen aan moeten voldoen om bepaalde DGM voor te mogen schrijven. Wij gebruiken deze CieBAG criteria voor het kwaliteitsgericht inkopen van add-ongeneesmiddelen. In onze Financiële Deelafspraak, prijslijst en toelichting concentratiebeleid kunt u zien welke add-ongeneesmiddelen wij wel en welke wij niet bij uw instelling inkopen.
Wij bevorderen doelmatige inzet van add-ongeneesmiddelen
Wij bevorderen dit in 2026 onder andere door:
- constructief met zorgaanbieders in gesprek te gaan over de doelmatige inzet van add-ongeneesmiddelen. Dit doen wij aan de hand van goede voorbeelden scenario's en factbooks die wij ontwikkelen om in kaart te brengen hoe de zorgaanbieders presteren binnen de goede voorbeelden scenario's. De goede voorbeelden scenario's worden door ons uiterlijk op 31-05-2025 gepubliceerd en die vindt u op onze website. De ‘Goede Voorbeelden’ scenario’s waar wij constructief over met u in gesprek willen, herkent u aan de titel. De titel van deze Goede Voorbeelden start met ‘Doelmatige inzet add-ongeneesmiddelen’.
- zorgaanbieders te stimuleren om proactief deel te nemen aan doelmatigheidsstudies (bijvoorbeeld gefinancierd door Treatmeds of de Gerichte Procedure van het ministerie van VWS).
- te sturen op de inzet van (add-on)geneesmiddelen in de meest doelmatige (intra- of extramurale) setting voor onze verzekerden.