Behandelmanagement

Tijdig bijsturen voorkomt onnodig lange behandelingen
Het doel van Behandelmanagement? Het voorkomen van onnodig lange en ineffectieve behandelingen. Dit is een gezamenlijk taak van de regiebehandelaar, samen met de behandelaar en het outtake team. Door een periodieke beoordeling kunt u als behandelaar tijdig bijsturen in de behandeling van uw cliënt.
Met dit werkproces kunt u snel 'non-responders' herkennen. Dit gebeurt door objectief te kijken naar 3 belangrijke elementen: de methode, de cliënt en de behandelaar. Vroegtijdige identificatie helpt om te beslissen over een andere aanpak of behandelomgeving. Ook kunt u eerder zien wanneer een behandeling succesvol is afgerond.
Voortgang meten en bespreken
Als behandelaar meet en bespreekt u regelmatig de voortgang met uw cliënt. In de eerste sessie stelt u het behandeldoel vast. Op vaste momenten tijdens de behandeling peilt u aan de hand van vragenlijsten hoe het met de cliënt gaat; helpt de behandeling? Verminderen de klachten? Kan uw cliënt het werk weer gaan oppakken? Na een aantal sessies meet u de resultaten en deze bespreekt u met uw cliënt. De effectiviteit en feedback van uw cliënt bepalen het vervolg van de behandeling. Dit is een doorlopend, cyclisch proces.
Wat de cliënt ervaart
Een cliënt profiteert van betere behandelingen door het tijdig bijsturen. Dit zorgt voor hogere tevredenheid, omdat de gesprekken effectiever zijn.
Van idee naar praktijk
Behandelmanagement lijkt eenvoudig. Maar in de praktijk wordt het niet altijd goed toegepast. Het is daarom aan te raden om deze methode als standaard werkproces te gebruiken. Dit moet voor iedereen hetzelfde zijn. Hierdoor vermindert u variatie in de praktijk en verbetert u de effectiviteit van behandelingen.
Elke zorgaanbieder die evidence based behandelingen gebruikt, kan het toepassen. Het is eenvoudig in te zetten bij behandelingen met objectieve metingen. Maar ook zonder die metingen kunt u regelmatig met de cliënt praten over de voortgang.
Impact van Behandelmanagement

Voordeel voor de cliënt
De cliënt is meer tevreden over de behandeling door de tijdige bijsturing effectievere gesprekken.

Invloed op de wachttijden
Daling van de wachttijd met 2 weken door kortere behandelingen en efficiëntere benutting van capaciteit.

Voordeel voor de zorgverlener
Zij ervaren een sterkere band met de cliënt en zijn meer tevreden door de hogere behandeleffectiviteit.

Invloed op de zorgkosten
Zorgkosten dalen met ongeveer 3% door het voorkomen van onnodig (door)behandelen.
Dit kunt u ermee bereiken
Behandelmanagement zorgt voor een hogere behandeleffectiviteit en meer tevreden cliënten. Door het goed toe te passen, kan de wachttijd met 2 weken korter worden. Ook kunnen de zorgkosten in Nederland voor de CMD-doelgroep met ongeveer 3% dalen.
Toe te passen binnen huidige financiering
Behandelmanagement is makkelijk toe te passen binnen de huidige financiering. Een andere inrichting van de zorgpaden is hierbij wel nodig. Deze nieuwe inrichting moet ervoor zorgen dat u regelmatig stil kunt staan bij de voortgang van de behandeling. Door deze momenten de juiste informatie te hebben, kunt u de voortgang goed meten en bespreken. Om deze informatie te ontvangen kunt u bijvoorbeeld automatisch (klacht specifieke) vragenlijsten klaarzetten voor de cliënt voorafgaand aan de sessie.
Meer informatie
Bekijk de Wegwijzer Behandelmanagement (pdf) Of lees hoe HSK Behandelmanagement toepast op de website van HSK.