Onze visie op preventie

Wij geloven dat preventie helpt om gezondheid dichterbij te brengen voor iedereen.

Preventie dient 2 doelen

 1. Het voorkomt gezondheidsproblemen.
  Preventie is gericht op het verbeteren van leefstijl bij chronische aandoeningen en vroegsignalering bij risicogroepen.
 2. Het voorkomt onnodig zorggebruik.
  Door mensen met sociale problemen in het sociale domein te laten helpen. Ook gaat het om gepast gebruik van zorg: soms is behandeling in de eerste lijn net zo effectief als in de tweede lijn.

Preventie infrastructuur

Zorgverzekeraars en gemeenten maken aan de hand van een regiobeeld en -plan (met regionale gezondheidsdoelen) zo snel mogelijk, maar uiterlijk 1 januari 2025 niet-vrijblijvende regionale samenwerkingsafspraken over gezondheidsbevordering van de populatie als geheel en specifiek voor risicogroepen.

Bekijk de regiobeelden

Met de ondertekening van het GALA via ZN kiezen we voor 5 speerpunten

Preventie vraagt een lange adem en focus. In het IZA en GALA is gekozen voor 5 ketens. We ontwikkelen met gemeenten een preventie -infrastructuur om deze interventies voor alle verzekerden die het nodig hebben toegankelijk te maken. Uiterlijk 1 januari 2024 start de implementatie van de ketens. Wat is de stand van zaken?

Maar we doen meer op het gebied van preventie: lees meer over Belonen voor preventie door huisartsen

Gezonder leven is leuker en makkelijker met Actify

Voeding, beweging en ontspanning zijn de ingrediƫnten voor een gezond lijf en een vitale geest. Vitaliteitscoach Actify motiveert op elk niveau om gezonde gewoontes te vormen. Stap voor stap, op wetenschappelijke basis. De gratis app biedt recepten, meditaties en workouts. Leuke en kleine oefeningen die altijd en overal kunnen worden uitgevoerd. Zo helpt Actify bij het creƫren van een gezonde leefstijl op maat.

 • Gratis alles-in-een gezondheid app
 • Past binnen elke dagelijkse routine
 • Persoonlijk en flexibel
 • Bewezen effectief
 • Boordevol handige functies

Meer weten over Actify