Onze visie op preventie

Zilveren Kruis draagt actief bij aan gezondheid. Daarom is preventie onderdeel om onze visie ‘Gezondheid dichterbij voor iedereen’ te realiseren.

Preventie dient 2 doelen

 1. Het voorkomen van gezondheidsproblemen.
  Vaak gaat het dan om leefstijlgerelateerde chronische aandoeningen en is preventie gericht op het verbeteren van leefstijl en vroegsignalering bij risicogroepen.
 2. Het voorkomen van onnodig zorggebruik.
  Allereerst voorkomen dat sociale problemen in het medische domein terechtkomen. Daarnaast gaat het om gepast gebruik van zorg: soms is behandeling in de eerste lijn net zo effectief als behandeling in de tweede lijn. Al deze activiteiten dragen bij aan preventie en worden samengevat met 'voorkomen, vervangen, verplaatsen'.

We beginnen met stoppen met roken, valpreventie en GLI

Preventie vraagt een lange adem en focus. Daarom kiezen we in eerste instantie 3 speerpunten. We willen deze 3 interventies beter toegankelijk maken:

 1. Roken: roken levert grote gezondheidsschade op, maar er is ook aangetoond dat het terug te dringen is. Doel is verminderen van het aantal rokers conform het Nationale Preventieakkoord, in samenwerking met een gemeentelijke aanpak.
 2. Valpreventie: valincidenten hebben veel impact op zelfredzaamheid en kwaliteit van leven, en leiden jaarlijks tot hoge kosten in de spoedeisende zorg. Doel is een sluitende ketenaanpak in een aantal pilotregio’s om daarna op te schalen.
 3. Overgewicht en bewegen: overgewicht heeft impact op chronische aandoeningen. De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) wordt nog maar beperkt ingezet. Doel is de GLI beter toegankelijk te maken en te ontwikkelen voor andere groepen als onderdeel van de integrale aanpak in regio’s t.a.v. gezond gewicht.

Lees hier meer over onze visie op preventie (pdf)

Gezonder leven is leuker en makkelijker met Actify

Voeding, beweging en ontspanning zijn de ingrediënten voor een gezond lijf en een vitale geest. Vitaliteitscoach Actify motiveert op elk niveau om gezonde gewoontes te vormen. Stap voor stap, op wetenschappelijke basis. De gratis app biedt recepten, meditaties en workouts. Leuke en kleine oefeningen die altijd en overal kunnen worden uitgevoerd. Zo helpt Actify bij het creëren van een gezonde leefstijl op maat.

 • Gratis alles-in-een gezondheid app
 • Past binnen elke dagelijkse routine
 • Persoonlijk en flexibel
 • Bewezen effectief
 • Boordevol handige functies

Meer weten over Actify