Wijzigingen mondzorg 1 januari 2024

In dit bericht leest u de belangrijkste wijzigingen voor mondzorg vanaf januari 2024.

Machtigingseis uitgebreide zorg jeugd

Is er meer nodig dan de machtigingsvrije aantallen per jaar voor preventieve voorlichting, gebitsreiniging,  sealen en vullingen voor de jeugd? Dan vraagt u een machtiging aan. We rekenen hier met een kalenderjaar.

Machtigingseis voor een aantal nieuwe prestaties

Prestatiecode V95

Dit is een nieuwe prestatiecode voor het volledig vormherstel van een tand of kies met composiet (herstel anatomische kroon). Deze prestatiecode telt mee voor de machtigingseis voor uitgebreide restauratieve zorg voor de jeugd. U vraagt vooraf toestemming aan:

  • als er meer dan 6 vullingen per dag nodig zijn (V71 t/m V74, V81 t/m V84, V91 t/m V95) per dag
  • of meer dan 10 vullingen per jaar (V71 t/m V74, V81 t/m V84, V91 t/m V95)

Prestaties H36 en H37

Dit zijn nieuwe prestaties (H36 en H37) voor het onderzoek ten behoeve van de indicatiestelling voor een autotransplantaat behandeling. Deze prestaties mogen alleen uitgevoerd worden door een erkende tandarts-implantoloog of tandarts-parodontoloog en u vraagt voor deze prestaties vooraf een machtiging aan.

Prestatie J184

Dit is een nieuwe prestatie (J184) voor de uitbreiding van een gedeeltelijk klikgebit tot (volledig) klikgebit, met afdruk, per kaak. Na machtiging vergoeden we dit uit de basisverzekering. De eigen bijdrage voor de verzekerde is 8% voor de uitbreiding van een gedeeltelijk klikgebit tot (volledig) klikgebit in de bovenkaak en 10% voor de onderkaak.

Lees meer over het aanvragen van machtigingen

Prestaties J104 en P068 zijn onder voorwaarden machtigingsvrij

Een eenvoudige reparatie van een klikgebit zonder staafdemontage en zonder afdruk (J104) en een reparatie van een volledig kunstgebit, zonder afdruk, per kaak (P068) worden machtigingsvrij als deze na 4 maanden na plaatsing van het klikgebit, respectievelijk kunstgebit uitgevoerd worden en de maximale techniek- en materiaalkosten van Zilveren Kruis niet overschreden worden.

Bekijk de maximale techniek- en materiaalkosten (pdf)

Handige informatie