Verbandmiddelen

Verbandmiddelen zijn onder andere bedoeld om langdurige infecties of wonden schoon te maken en af te dekken. In het geval van hulpmiddelen ter behandeling van functies in de huid is sprake van:
  • Een complexe wond, of een hoog risico daarop of
  • Ernstige littekens of
  • Een chronische huidaandoening

Hulpmiddelen bij complexe wondzorg:

  • Verbandhulpmiddelen: productgroep VB
  • Compressiehulpmiddelen: productgroep CO
  • Stoma-materialen t.b.v. fistelverzorging:  productgroep ST
  • Kathetermateriaal t.b.v. wondspoeling: productgroep CA
  • Onderleggers: productgroep IK

Hulpmiddelen bij compressiezorg niet zijnde wondzorg en TEK:

  • Productgroep CO
  • Injectiematerialen: productgroep IN
  • Oogpleisters bij de behandeling van amblyopie: productgroep DI
U vind alle procedure en aanvraagdocumenten (wond)verbandhulpmiddelen en compressiehulpmiddelen op de website van ZN

Documenten

Veelgestelde vragen

Nee, indien er uitsluitend compressiezorg geïndiceerd is. Ja, indien de inzet van compressiehulpmiddelen samen gaat met de inzet van verbandhulpmiddelen in de langdurige behandeling van een complexe wond; de wondbehandeling geldt dan als primaire indicatie.

 
Leveranciers en apotheken stellen Zilveren Kruis regelmatig de vraag of een specifiek voorgeschreven verband- of compressiehulpmiddel vergoed wordt.

Raadpleeg de Z-index: In de eerste plaats is de maandelijkse update van Z-index leidend. In zowel de productgroep VB als CO zijn alle hulpmiddelen voorzien van de code “H” (medisch hulpmiddel en komt voor vergoeding in aanmerking) of de code “N” (geen medisch hulpmiddel, geen vergoeding). Het is belangrijk de maandelijkse updates van Z-index tijdig te installeren in het informatiesysteem van bedrijf of apotheek.

Contractafspraken: In de tweede plaats is het van belangrijk de contractvoorwaarden goed te lezen. Soms worden producten wel vergoed, maar zijn deze bij gespecialiseerde leveranciers ingekocht.

Er is aanspraak op vergoeding van verbandhulpmiddelen indien er sprake is van een ernstige aandoening waarbij een langdurige behandeling, langer dan 14 tot 21 dagen, met verbandhulpmiddelen is aangewezen (CVZ standpunt 29-09-2009).

Bij mensen met een korte levensverwachting, de terminale zorgfase, kunnen complexe wonden ontstaan, of zijn complexe wonden aanwezig. De zorgverzekeraars zijn van mening dat de noodzakelijke wondzorg in deze levensfase verzekerde zorg is en de strikte handhaving van de termijn van 14 tot 21 dagen niet opportuun is. Belangrijk is het juiste verbandtype te kiezen passend bij de zorgvraag en een beperkte hoeveelheid product per levering.

Onder ernstig littekenweefsel wordt verstaan een litteken wat nabehandeling vereist na genezing van een complexe wond zoals gedefinieerd in de toelichting op het ZN-aanvraagformulier. Voorwaarde is dat het litteken aantoonbare functiestoornis of verminking geeft en conservatieve therapie onvoldoende resultaat oplevert.

Verbandmiddelen ten behoeve van littekenbehandeling met een cosmetisch doel zijn uitgesloten van vergoeding. Te denken valt aan:

  • Hypertrofische littekens: deze littekens worden gekenmerkt door een fel rode kleur, zijn dik en stug, komen boven het huidniveau uit en veroorzaken vaak jeuk en pijn. Het litteken beperkt zich tot de oorspronkelijke wondrand.
  • Keloïd littekens: het voornaamste kenmerk van een keloïd litteken is dat dit type litteken buiten de oorspronkelijke wondrand groeit. Bovendien kan het litteken felrood tot paars kleuren. Keloïd verdwijnt niet spontaan en geeft vaak jeuk.
  • Atrofische littekens: deze littekens vertonen een atrofisch aspect. Het littekenweefsel is dun, droog, zacht en fijnrimpelig.
  • Scleroserend littekens: door pathologische veranderingen in het bindweefsel kan een litteken ook gaan scleroseren. Het litteken wordt dan hard, dik en moeilijk plooibaar.

Wij helpen u graag

Bijvoorbeeld bij vragen over uw overeenkomst, declaratie of machtiging. Neem gerust contact op. Houdt u uw AGB-code bij de hand?

Samen kan het beter

Om gezondheid dichterbij te brengen voor iedereen, hebben we iedereen nodig.