Nieuwsoverzicht maart 2024

In dit nieuwsbericht leest u o.a. over

  • Verzoek over de term '24-uurszorg'
  • Waarschuwing voor Sproetenbus en Medi Health Group
  • De vergoeding van de palliatieve kit is nu landelijk geregeld
  • Inkoopbeleid voor valpreventie volgt medio april
  • De website verwijsafspraken.nl is leidend

De term 24 -uurszorg is afgeschaft: wilt u deze niet meer voorschrijven?

Met alle partijen in het zorgveld is afgesproken dat deze term niet meer wordt gebruikt. Toch blijkt in de praktijk dat de term ‘24-uurszorg’ nog regelmatig wordt gebruikt en voor verwarring zorgt. Daardoor krijgen wij vanuit wijkverpleegkundigen en zorgaanbieders nog steeds aanvragen voor ‘24 uurs zorg’, geadviseerd/voorgeschreven door de (huis)arts.

Deze verwarring leidt regelmatig tot een onnodige discussie met een zorgaanbieder. De Zvw geeft namelijk geen recht op de zorg aan verzekerden die blijvend zijn aangewezen op 24 uur zorg in nabijheid of permanent toezicht.

Binnen de Zvw spreken wij van intensieve zorg. In de palliatief terminale fase veranderen zorgdoelen, wat in sommige gevallen kan leiden tot een hogere zorgvraag. Ook voor intensieve zorg geldt dat de indicatie van de wijkverpleegkundige het uitgangspunt is voor de zorgverlening. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden voor verpleging en persoonlijke verzorging in de thuissituatie, hospice of ELV palliatief. Voor 24-uurs zorg worden verzekerden verwezen naar de Wlz.

Waarschuwing voor Sproetenbus en Medi Health Group

Er zijn ondernemers actief onder de naam Sproetenbus en Medi Health Group. Mensen kunnen hier langsgaan voor bijvoorbeeld een huidbeoordeling of een ECG. Deze aanbieders beweren op hun website dat het hier gaat om verzekerde zorg. Dat is niet het geval!

Zorginstituut Nederland geeft aan dat Medi Health Group geen verzekerde zorg biedt. We hebben hen dan ook gevraagd hun website van juiste informatie te voorzien. Ook de beweringen op de website van de Sproetenbus onderzoeken we nu.

We vinden het onwenselijk dat de eigen huisarts door dit soort initiatieven gepasseerd wordt. Daarom treedt Zilveren Kruis op tegen dit soort partijen. Komt u andere aanbieders tegen die zich hiermee ook bezighouden? Wilt u dit alstublieft melden via het contactformulier? Dank u wel alvast.

De palliatieve kit wordt landelijk vergoed voor alle Zilveren Kruis verzekerden

De palliatieve kit bevat middelen, waarmee u of een wijkverpleegkundige snel kan handelen voor de opstartfase van palliatieve sedatie bij een patiënt thuis. Apothekers met een addendum kunnen deze kit nu bestellen. Informeer hiernaar bij uw eigen apotheker. Meer informatie vindt u op de huisartsendesk.

Een wijziging zorginkoopbeleid O&I voor valpreventie volgt medio april

Eind februari heeft het Zorginstituut de valpreventieve beweeginterventies geduid. Dat betekent dat we deze zorg gaan inkopen. We bereiden nu het zorginkoopbeleid voor. Dit doen we in gesprek met het veld en branchepartijen. U ontvangt een mail zodra het inkoopbeleid is gewijzigd.

Hoe zit dat ook al weer? Regels over het verwijzen naar andere zorgaanbieders

We krijgen hier vaak vragen over. We volgen hierin verwijsafspraken.nl. Als blijkt dat zorgaanbieders zich niet houden aan deze afspraken, wilt u dit dan alstublieft aan ons melden via het contactformulier?

Wij informeren u altijd graag

Bijvoorbeeld over zaken die nu spelen of voor u van belang zijn. Als u zelf zaken met ons wilt delen dan kan dat uiteraard! U doet dat eenvoudig via de huisartsendesk.