Nieuwsoverzicht 23 augustus 2023

De tarieven voor 2024 zijn bekend. Ook leest u meer over de nieuwe rekentools, de eenmalige declaratie achterstandswijken, de situatie met Co-Med en de opening van het portaal.

De tarieven voor 2024 zijn bekend

Elk jaar passen wij op basis van de NZa-indexatie de tarieven aan. De indexatie is dit jaar vastgesteld op 6,14%. De M&I verrichtingen waarvoor geen NZa maximumtarief geldt hebben we ook minimaal met deze index verhoogd.

Het tarief voor wondlijm hebben we op basis van prijzen bij de groothandel meer naar boven bijgesteld. Daarnaast is het tarief voor de spoedkatheter veranderd in een vast tarief in plaats van het kostprijs tarief, zodat het declareren eenvoudiger gaat.

Daarnaast vindt u een aantal nieuwe prestaties terug in de lijst, namelijk MTVP, FTO en het behandelwensengesprek. Het tarief voor MTVP zetten we voort. Voor FTO hebben we tarieven bepaald voor FTO niveau 3 en 4. Daarvoor hebben we de budgetten voor Formulariumgericht Voorschrijven als uitgangspunt genomen. En voor behandelwensgesprekken hebben de tarieven gebaseerd op huidige tarieven in Friesland.

Tarievenlijst 2024 (pdf)

De rekentools staan voor u klaar

Voor de vergoeding POH-GGZ, de vergoeding taakdelegatie (voorheen POH-s), de vergoeding praktijkmanagement en de module kwetsbare ouderen zijn rekentools nodig om uw tarief te berekenen. We hebben binnen deze rekentools de NZa-indexatie toegepast.

De rekentool taakdelegatie is anders opgebouwd dan de huidige POH-s rekentool. Wanneer u kiest voor een vaste vergoeding is het aantal kwetsbare ouderen waarmee de tool rekent uitgebreid. Wanneer u kiest voor een aanvullende vergoeding dan is de methodiek op meer punten veranderd. Dat komt doordat we de huidige POH-s tools hebben samengevoegd. Lees meer over de vergoeding taakdelegatie op de huisartsendesk.

Binnen de rekentool POH-GGZ is het aantal uren binnen de module POH-GGZ uitgebreid. Dit zorgt ervoor dat u meer uren POH-GGZ kunt inzetten.

Naar de rekentools

Eenmalige declaratie gemiste vergoedingen achterstandswijken op 1 juli

De NZa heeft vanaf 1 januari 2022 de postcodelijst opslagwijken uitgebreid. De NZa heeft daarnaast besloten dat deze postcodelijst al vanaf 1 januari 2019 uitgebreid had moeten zijn. Daarom is er de mogelijkheid om tussen 1 juli en 31 december dit jaar hiervoor alsnog een declaratie in te dienen. Hiervoor is een speciale prestatiecode aangemaakt. Als uw patiënt op 1 juli 2023 woonachtig is op een adres met een postcode uit deze postcodelijst, dan kunt u eenmalig de incidentele opslag declareren. U heeft hierover ook al bericht ontvangen van Vecozo. Op de website van de LHV leest u hier ook meer over.

Ook vernieuwende huisartsen concepten moeten voldoen aan onze contractvoorwaarden

Verschillende media berichten de laatste tijd over problemen met huisartsenpraktijken van Co-Med. Ook wij maken ons zorgen over de kwaliteit en toegankelijkheid van hun zorg. We zijn nauw betrokken bij de situaties in onze regio’s en stemmen de ontwikkelingen af met de IGJ en de betrokken regio-organisatie.

Naast de naleving van de contractvoorwaarden hebben we met Co-Med aanvullende afspraken gemaakt over noodzakelijke verbeteringen op korte termijn. In één geval hebben we Co-Med officieel in gebreke gesteld. We zullen sancties opleggen als de afspraken niet nagekomen worden. Wel houden we hierbij het belang van onze verzekerden in het oog, we waarborgen de continuïteit van zorg.

Co-Med is natuurlijk niet het enige vernieuwende huisartsenconcept. Uiteraard gelden ook voor deze vernieuwende huisartsconcepten onze uniforme contractvoorwaarden. Daaronder valt ook de toegankelijkheid van de aangeboden zorg: kan de praktijk 24/7 huisartsenzorg leveren en is er een fysieke beoordeling mogelijk als dat nodig is? En we toetsen deze concepten aan onze uitgangspunten van goede huisartsenzorg, zoals de verantwoordelijk van een huisarts voor een patiëntenpopulatie.

Uiterlijk 30 september staat het nieuwe contract voor u klaar

Vanaf uiterlijk 30 september kunt u in het portaal weer de keuzes voor uw praktijk maken. U kunt dan ook kiezen voor de nieuwe prestaties voor FTO/DTO en het behandelwensgesprek. Bij de prestatie FTO is het van belang dat u het verwachte niveau van uw FTO-groep invult. Een inschatting van dit niveau maakt u eenvoudig met deze tool. Heeft u nog geen FTO-groep? Sluit u zich dan aan bij een bestaande groep of richt een nieuwe groep op.

""

Huisartsendesk

Een centrale plek voor uw vragen en antwoorden rondom contracteren.
""

Rekentools

Maak per module een tariefberekening voor uw praktijk met de rekentools.
""

Inkoopbeleid

Natuurlijk vindt u veel informatie ook in het inkoopbeleid en de bijlage hierbij.