Ouderenzorg

Het dagelijks leven van ouderen en hun naasten in een betrokken gemeenschap staat centraal. Vanuit daar wordt hulp of ondersteuning als een aanvulling georganiseerd. Ouderen en hun naasten zullen zich voor moeten bereiden op later. Waar en hoe ga ik de komende jaren wonen? Hoe organiseer ik mijn netwerk, omgeving, ondersteuning en zorg als dat straks nodig is? En wat vind ik belangrijk als ik ooit (plotseling) achteruitga? Het goede gesprek wordt steeds meer gevoerd. Als er een hulpvraag ontstaat, kijken ouderen en zorgaanbieders beiden naar wat echt een zorgvraag is en wat een hulpvraag is die op een andere manier opgelost kan worden.

Zelfredzaamheid

We bevorderen een transformatie in de ouderenzorg die zich richt op het vergroten van zelfredzaamheid. Met zorg die passend is. Met digitale en andere hulpmiddelen blijven ouderen hun eigen dag indelen in plaats van wachten tot de zorg langskomt. Voorbeelden als medicijndispensers, oogdruppelbrillen en beeldschermzorg zien we als de standaard. Tenzij natuurlijk anders nodig is.

Zorg thuis of dichtbij krijgen

Tegelijkertijd werken we aan het dichterbij brengen van zorg. Zo thuis als mogelijk is de nieuwe werkelijkheid zodat opnames toegankelijk blijven voor wie dat echt nodig heeft. We stimuleren samenwerking binnen wijkgerichte (zorg)netwerken. Hun doel is ouderen te helpen zich goed voor te bereiden op later. We maken afspraken over het verplaatsen van ziekenhuiszorg naar wijkverpleging zoals oncologische thuistoediening. Onze afspraken bevorderen ook dat ouderen na een operatie vaker thuis kunnen revalideren, met hulp waar nodig. Tot slot stellen we met de palliakit snel de juiste spullen beschikbaar voor de stervensfase. Daarbij vinden we het belangrijk dat mensen op de plek van hun voorkeur overlijden, meestal thuis of anders in een hospice.

Maar één keer je verhaal vertellen

Daarom zetten we in op een samenhangend aanbod van zorgaanbieders. Alle informatie die nodig is, is beschikbaar voor betrokken hulp- en zorgverleners. Het is onderling duidelijk wie wat doet in de regio, bijvoorbeeld in proactieve huisbezoeken bij kwetsbare ouderen. Dit vraagt om minder versnipperde zorg. Daar helpen we bij door een zorgvuldige selectie van nieuwe zorgaanbieders en het stimuleren van netwerksamenwerking. Met afspraken over coördinatiefuncties helpen we huisartsen en spoedeisende hulpen om snel de beste plek voor een vervolgverblijf te vinden. Tot slot bundelen we meer complexe zorg voor verblijf en revalidatie bij ouderen.

Ook interessant

Preventie

Een gezondere toekomst door preventie.

Huisartsenzorg

Iedereen heeft recht op een huisarts.

Acute zorg

Acute zorg vraagt om herontwerp.