Wachttijden ggz

Wanneer ben je psychisch ziek en heb je professionele hulp nodig? Deze vraag raakt de kern van onze missie gezondheid dichterbij voor iedereen. Daarbij streven we naar het toegankelijk maken van zorg voor diegenen die dat het meest nodig hebben. Want iedereen die hulp nodig heeft, moet die op het juiste moment en op de juiste plaats krijgen. Maar dat hoeft niet per se in de ggz te zijn.

Mentale gezondheidsnetwerken

Door de samenwerking in mentale gezondheidsnetwerken verbinden we ggz-instellingen, huisartsen en het sociaal domein. De netwerken willen graag de instroom in de ggz verminderen, door vast te stellen op welke plek de hulpvraag van iemand het best past. Dat kan ook buiten de ggz zijn zoals in het sociale domein. In een deel van onze kernregio’s bestaan deze netwerken al. Daarnaast stimuleren we de samenwerking in de keten door de consultatiefunctie sociaal domein regionaal in te kopen.

Effectieve inzet beschikbare zorgprofessionals

Het is nodig om met elkaar afspraken te maken voor effectieve inzet van de beschikbare hoeveelheid professionals. Kan een behandeling in een groep? Of zijn er digitale oplossingen? Kan de zorg voor iemand (tijdelijk) worden op- of afgeschaald? Het zijn mogelijkheden om meer cliënten te behandelen met evenveel professionals.

Opslag voor complexe behandelingen

De zorg garanderen voor de meest complexe zorgvragen doen we door goede afspraken te maken met grote aanbieders die deze complexe zorg ook kunnen leveren. In onze afspraken sturen wij op het behandelen van een groter aantal patiënten dan nu. Daarvoor behouden we de opslag voor de behandeling van complexe patiënten en de deelname aan crisisdiensten in vrijgevestigde praktijken.

Ook interessant

Preventie

Een gezondere toekomst door preventie.

Digitale zorg

Iedereen heeft recht op digitale zorg. 

Acute zorg

Acute zorg vraagt om herontwerp.