Hartritme meten via een smartphone

Via een medisch gecertificeerde app op de smartphone kunnen patiënten met (vermoedelijke) hartritmestoornissen zelf hun hartritme meten. Zo krijgen zowel u als uw patiënten inzicht in hun hartgezondheid. Dit kan u helpen sneller een passende diagnose te stellen en patiënten op afstand te volgen tijdens hun behandeling. Zo kunt u veranderingen snel opmerken.

Maak klinische beslissingen op basis van data

Eén van de leveranciers hiervan is Fibricheck. Als arts bepaalt u wie van uw patiënten gebruik kan maken van deze app. En over welke periode. De app brengt de hartslag, het hartritme en symptomen in kaart. Daarnaast kunt u ook de comorbiditeiten, zoals bloeddruk en gewicht opvolgen. U en uw ondersteunend personeel ontvangen via een portaal alle data op een gestructureerde, inzichtelijke en samenvattende manier. Dit ondersteunt u bij het maken van klinische beslissingen en het aanpassen van de behandelingsstrategie waar nodig.

Voordelen voor u én uw patiënt

U krijgt eenvoudig longitudinale inzichten in het hartritme, de hartslag, het risicoprofiel en de symptomen van uw patiënten. Met deze data komt u eenvoudiger tot een diagnose en stelt u makkelijker een behandelingsplan op. Een ander voordeel is dat u geen andere diagnostische middelen hoeft in te zetten. Hiermee bespaart u aanzienlijk tijd, maar ook geld!

En uw patiënten? Zij kunnen met hun smartphone simpel zelf metingen doen. Altijd en overal. Zo krijgen zij inzicht in wat er aan de hand is wanneer zij symptomen ervaren (pre-diagnose). En hoeven ze minder vaak onnodig naar het ziekenhuis te komen (post-diagnose).

Impact van deze zorginnovatie

""

Voordeel voor de patiënt

De patiënt kan zelf met een smartphone altijd en overal metingen doen. En hoeft niet onnodig naar het ziekenhuis.

""

Invloed op de wachttijden

Deze wordt korter. Door de digitale triage hoeven alleen die patiënten een afspraak te maken die het echt nodig hebben.

""

Voordeel voor de zorgverlener

De app biedt inzicht in hartritme, hartslag, symptomen, bloeddruk en gewicht van patiënten, wat helpt bij klinische beslissingen.

""

Invloed op de zorgkosten

Gaan omlaag, want zorgaanbieders hebben 50% minder tijd nodig en vermijden onnodige diagnostiek.

Dit kunt u bereiken met deze innovatie

Als zorgverlener ervaart u minder druk op de polikliniek. Via de smartphone van uw patiënt ontvangt u belangrijke informatie over onder andere hartslag, hartritme, bloeddruk en symptomen. Hierdoor zijn bijvoorbeeld fysieke (herhaal)bezoeken aan het ziekenhuis minder vaak of niet meer nodig. Alle informatie is online beschikbaar voor u via het zorgverlenersportaal.

Dit leidt tot

  • 80% minder fysieke consulten
  • 75% kortere consultduur
  • 71% minder ECG’s
  • 72% minder Holter-ECG’s en echocardiogrammen
  • 68% lagere kosten gerelateerd aan reistijd en ziekenhuisbezoeken (EHH en diagnostische testen)

Bron: Springer nature: TeleCheck-AFproject

Natuurlijk zijn fysieke herhaalbezoeken nog steeds mogelijk. Aanvullend onderzoek is dan niet nodig, omdat u alle informatie die u nodig heeft al voorhanden heeft.

Zo declareert u

Dat doet u onder de code zorgprestatie telemonitoring (OZP 039133). Declareren kan 1 keer per 120 dagen als onderdeel van een medisch-specialistische behandeling. Het omvat het verzamelen van klinische gegevens van de patiënt over meerdere meetmomenten én de interpretatie van deze data. Bij mensen met meerdere aandoeningen declareert u telemonitoring per aandoening.

Meer weten wat FibriCheck voor u kan betekenen?

Bekijk dan de website van FibriCheck.

Naar FibroCheck

Andere goede voorbeelden van zorginnovaties

Telemonitoring bij hartfalen

Uw patiënten kunnen hun eigen gezondheid monitoren, zonder dat hiervoor frequent fysieke contactmomenten met u als zorgverlener nodig zijn.

Pacemakerimplantatie in dagopname

Patiënten worden na een pacemakerimplantatie op dezelfde dag ontslagen naar huis. Uit literatuur en ervaring van verschillende ziekenhuizen blijkt dat dit veilig kan.

Netwerkcommunicatie via cBoards

cBoards is een online platform waar verschillende zorgverleners op multidisciplinaire wijze en rond specifieke thema's samenwerken aan de zorg voor een patiënt.