AGB-code aanvragen

Een correcte registratie in AGB is van belang voor een snelle afhandeling van de declaraties bij de zorgverzekeraars. Vraag een AGB-code aan via www.agbcode.nl.

Algemeen GegevensBeheer Zorgverleners (AGB-Zorgverleners) is een register waarin gegevens van zorgverleners in Nederland worden vastgelegd. Deze gegevens zijn voorzien van een unieke codering: de AGB-code.

Met de AGB-code kan de zorgaanbieder en de praktijk of de instelling worden geïdentificeerd. De code wordt landelijk gebruikt binnen het (elektronische) communicatie- en declaratieproces tussen zorgverlener en zorgverzekeraar.

De AGB-code wordt vermeld in het elektronische declaratiebericht of kan worden vermeld op een papieren nota. Op deze manier kan de zorgverzekeraar snel en efficiënt controleren van welke zorgverlener de declaratie afkomstig is en of de gegevens kloppen.

Het register AGB-Zorgverleners wordt beheerd door Vektis.

Een AGB-code vraagt u aan via www.agbcode.nl. Tijdens de registratie wordt u gevraagd om gegevens als naam en adres, maar ook om informatie over de praktijkvoering, praktijkgegevens en bevoegdheden.

Enkele veel voorkomende vragen

De doorlooptijd voor het aanvragen van een AGB-code varieert per periode. De actuele, gemiddelde doorlooptijd staat op de homepage van www.agbcode.nl vermeld.
Ook als loondienstmedewerker kunt u een AGB-code aanvragen. Let wel: dit is alleen mogelijk als de praktijk / instelling waar u werkzaam bent al een AGB-code heeft.
De praktijkgegevens geven aan op welke locatie u werkzaam bent. Elke zorgverlener heeft een AGB-zorgverlenerscode en een koppeling met een AGB-praktijkcode of AGB-instellingscode.
U kunt hiervoor een aanvraagformulier downloaden via www.agbcode.nl. U vult het formulier in als zijnde een aanvraag van een nieuwe praktijkcode. Op het formulier zelf kunt u aangeven dat het gaat om een overname.
Als u een VECOZO certificaat heeft, dan kunt u (een deel van) uw gegevens via VECOZO aanpassen. Het telefoonnummer van het Klantadviescentrum van Vektis is 030-8008300 Zij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag, tussen 9.00 uur en 17.00 uur. U betaalt geen extra kosten.

Wij helpen u graag

Bijvoorbeeld bij vragen over uw overeenkomst, declaratie of machtiging. Neem gerust contact op. Houdt u uw AGB-code bij de hand?

Samen kan het beter

Om gezondheid dichterbij te brengen voor iedereen, hebben we iedereen nodig.