De Voordeur van Arkin Voor passende zorg binnen en buiten de GGZ-instelling

Het versterken van de mentale gezondheid van burgers en voorkomen dat behandeling nodig is. Blijkt behandeling toch nodig? Dan komt de cliënt snel op de juiste plek binnen de GGZ. Dat is waar de Voordeur voor zorgt. Samenwerking met huisartsen, sociaal domein en andere partners is hierin essentieel.

Maatschappelijke opgave: toegankelijke GGZ

De Voordeur levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de maatschappelijke opgave om de GGZ toegankelijk te houden. Dit is belangrijk voor cliënten die zorg nodig hebben. Maar ook voor de huisartsen, de naasten, de wijk en de voorzieningen daarin.

Arkin: “We werken aan verbetering en innovatie in de GGZ samen met onze partners. We doen dit op regionaal en stedelijk niveau door het (mede)ontwikkelen van een digitale voordeur, mentale gezondheidsnetwerken en andere samenwerkingsverbanden, zoals met Huisartspluspunt en andere GGZ-aanbieders. Op stadsdeelniveau voeren we pilots uit. Zoals in Amsterdam Noord, waar het aantal verwijzingen naar de GGZ sterk daalde. Ook begeleiden we cliënten op de wachtlijst met ervaringsdeskundigen en leefstijlcoaches.”

Brug tussen huisarts, GGZ en het sociaal domein

De werkwijze van Arkin is om bij elke verwijzing te onderzoeken wat de meest passende zorg is. Dit is in 25 tot 30 % van alle verwijzingen iets anders dan een behandeling binnen de GGZ. Goed overleg tussen POH GGZ, huisarts en de client is hierin essentieel. Huisartsen en buurtteams kunnen voor advies en consultatie altijd contact opnemen met de inhoudelijke professionals van Arkin. Daarnaast krijgen mentaal kwetsbare inwoners en hun naasten ondersteuning met een preventief aanbod om zo gezond mogelijk te blijven. De Voordeur vervult hiermee een brugfunctie tussen huisarts, GGZ en het sociaal domein in de wijk.

Zorg die aansluit bij behoefte van cliënten

Cliënten ontvangen zorg die goed aansluit bij hun persoonlijke behoeften, zowel binnen als buiten de GGZ. Dit zorgt ervoor dat zij zich gezien en erkend voelen in hun situatie. Bovendien ervaren zij meer regie over hun leven, wat hen helpt om beter om te gaan met hun uitdagingen. Door de ondersteuning van de Voordeur komen cliënten ook in contact met anderen, wat leidt tot meer sociale contacten en bijdraagt aan een hechtere gemeenschap, meer welzijn en een hogere productiviteit

Impact van de zorginnovatie

""

Voordeel voor cliënten

  • ze krijgen passende zorg in en buiten de GGZ
  • voelen zich gezien en erkend
  • ervaren meer regie over hun leven
  • meer sociale contacten leidt tot een hechtere gemeenschap, meer welzijn en meer productiviteit
""

Invloed op de wachttijden

  • voorkomen van onnodige wachtlijsten
  • stabiele wachttijden ondanks groei zorgvraag en inwoneraantal
  • goede triage voorkomt 25-30% instroom
  • POH-GGZ verwijst alleen door naar GGZ als er geen andere opties zijn
""

Voordeel voor de zorgverlener

  • bijdragen aan maatschappelijke opgave door GGZ-klachten te voorkomen en passende behandeling te bieden
  • meer werkplezier en zingeving
  • sterke netwerken zorgen voor motivatie en steun
  • minder ziekteverzuim en vacatures
""

Invloed op de zorgkosten

  • beheersing van zorgkosten door onnodige instroom te voorkomen
  • optimalisatie van logistiek en capaciteit


Zo wordt de Voordeur gefinancierd

Dit is onderdeel van de bedrijfsvoering van zorgorganisaties. Hiervoor is geen aparte afspraak gemaakt.

Wilt u meer weten over de Voordeur?

Ga dan naar www.arkin.nl, bezoek het online preventieplatform of luister naar de Podcast KOPPcast; voor volwassenen die opgegroeid zijn met ouders met een psychiatrische stoornis.

Andere goede voorbeelden van zorginnovaties

BeterDichtbij: digitale patiëntenbegeleiding

Met digitaal contact brengt u zorg dichterbij uw patiënt, met meer rust en ruimte in uw dagelijkse werk als zorgverlener.

Reablement

Reablement is een manier van werken waarmee hulpverleners cliënten helpen hun eigen leven te leiden. Zoals ze dat zelf willen.

Behandelmanagement

Hoe cyclische indicatiestelling leidt tot betere behandeluitkomsten en kortere wachttijden.