Refuse op de OK: geen sponzen in de wasruimte

Voorheen waste zorgpersoneel hun handen voor een operatie met sponzen in de wasruimtes van de operatiekamers. Door de sponzen nu op één centrale plek te bewaren en ze niet standaard in de wasruimtes aan te bieden, wordt het gebruik van sponzen aanzienlijk verminderd.

Milieu- en kostenbesparende oplossing

In de medische context verwijst het woord 'refuse' naar het weigeren of vermijden van bepaalde handelingen, procedures of materialen tijdens een medische ingreep of behandeling. In dit geval gaat om het bewust niet gebruiken van sponzen in de OK.

Volgens de richtlijn dient een spons namelijk alleen gebruikt te worden bij zichtbare verontreiniging van de handen. Door ze standaard in de wasruimtes aan te bieden, zorg je extra afval en onnodig veel gebruik van grondstoffen.

Het bereik van de refuse als zorginnovatie

Door de sponzen uit de wasruimtes van de OK te verwijderen en centraal aan te bieden, dalen de kosten en het aantal gebruikte sponzen per maand.

Het Maasstad Ziekenhuis slaagde er op deze manier in hun bestelling te verlagen van ongeveer 1000 naar 50 sponzen per maand. Dit leidt (voor het Maasstad Ziekenhuis) tot besparing van grondstoffen, vermindering van CO2-uitstoot en een reductie van ongeveer 80 kg afval per jaar.

Impact van de refuse als zorginnovatie

""

Impact op het milieu

Er worden op jaarbasis minder sponzen ingekocht, wat resulteert in minder afvalproductie en een verminderde CO2-uitstoot door de hele keten.

""

Impact op uw zorgpersoneel

Er zijn geen wijzigingen in de richtlijnen nodig. Het is een kwestie van uitvoeren en zorgen dat de refuse breed gedragen wordt onder het personeel.

""

Impact op de zorgkosten

Door minder sponzen te gebruiken, dalen de zorgkosten.

Dit kunt u bereiken met minder sponzen in de OK

Hoeveel kosten en grondstoffen u kunt besparen, hangt af van uw huidige verbruik.

Het Maasstad Ziekenhuis (met 6 wasruimtes en 13 operatiekamers) bespaart jaarlijks ongeveer 11.400 sponzen, wat overeenkomt met een afname van circa 80 kg (96%) afval. Dit initiatief resulteert in een kostenbesparing van ongeveer € 3.000 per jaar (€ 0,26 per spons) in het Maasstad Ziekenhuis.

Andere goede voorbeelden van zorginnovaties

Netwerkcommunicatie via cBoards

cBoards is een online platform waar verschillende zorgverleners op multidisciplinaire wijze en rond specifieke thema's samenwerken aan de zorg voor een patiënt.

Gedoseerde immunotherapie bij longkanker

Door de dosering van immunotherapie te verbeteren, kunnen de tussenpozen tussen de behandelingen worden verlengd.

Virtual Fracture Care

Patiënten die met een relatief eenvoudige, stabiele breuk of kneuzing op de spoedeisende hulp komen, volgen een speciaal zorgpad.