Slimme inzet van CDK4/6-remmers bij borstkanker Doelmatige inzet add-ongeneesmiddelen

Later starten en korter behandelen met CDK4/6-remmers bij vrouwen met uitgezaaide borstkanker zorgt voor minder bijwerkingen en lagere kosten.

Verbeterde patiëntenzorg en lagere zorgkosten

De SONIA-studie toont aan dat het later starten en korter behandelen met CDK4/6-remmers bij vrouwen met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker even effectief is als een langdurige behandeling. En dat terwijl het 42% minder ernstige bijwerkingen geeft en ongeveer €35.000 per patiënt aan kosten bespaart. Deze bevindingen helpen om de behandelingsstrategie in de praktijk toe te passen. 

Later starten met CDK4/6 remmers

Uw patiënten kunnen baat hebben bij het later toevoegen van CDK4/6-remmers aan de hormoontherapie. De SONIA-studie toont aan dat het starten met CDK4/6-remmers na het falen van de eerste hormonale therapie even effectief is als direct beginnen. Maar dan met minder bijwerkingen en lagere kosten. Deze aanpak verkort de behandeling met gemiddeld 16,5 maanden. 

Patiënten met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker

Uw patiënten zijn vrouwen met uitgezaaide, hormoongevoelige, HER2-negatieve borstkanker. Zij hebben nog geen behandeling met CDK4/6-remmers gehad. Bij deze interventie beginnen de patiënten eerst met hormonale therapie. Pas na progressie start behandeling met CDK4/6i. Daardoor worden patiënten later en minder lang met CDK4/6 remmers behandeld en hebben zij minder last van bijwerkingen.

Impact van de zorginnovatie

""

Voordeel voor de patiënt

De patiënt ervaart een mindere behandelbelasting en een hogere kwaliteit van leven zonder door: minder aantal ziekenhuisbezoeken voor infusies of injecties, minder bijwerkingen, zoals vermoeidheid, diarree en lage witte bloedcellen.

""

Invloed op de wachttijden

CDK4/6-remmers verminderen ziekenhuisbezoeken, waardoor er meer ruimte is voor andere patiënten. Dit kan de wachttijden voor behandelingen verkorten en de zorg efficiënter maken.

""

Voordeel voor de zorgverlener

Minder ziekenhuisbezoeken en kortere behandelingen en minder intensieve controles op bijwerkingen verlichten de werklast, zorgen voor minder stress en efficiëntere zorg. Dit biedt ook voor meer tijd voor andere patiënten.

""

Invloed op de zorgkosten

Deze aanpak zorgt voor een besparing van ongeveer €35.000 per patiënt, door minder medicatie, minder ziekenhuisopnames, behandelingen en ziekenhuisbezoeken.

Dit kunt u ermee bereiken

  • Gelijke zorgkwaliteit, betere kwaliteit van leven: door minder bijwerkingen en een kortere behandelduur ervaren patiënten een hogere kwaliteit van leven, wat direct bijdraagt aan betere zorgresultaten.
  • Efficiënter gebruik van middelen: door de verminderde frequentie van ziekenhuisbezoeken en behandelingen kunnen zorgverleners hun tijd en middelen effectiever inzetten voor andere patiënten, wat leidt tot een betere algehele zorgcapaciteit.
  • Kostenbesparing: het verlagen van zorgkosten, zoals minder ziekenhuisopnames en kortere behandelingen, maakt het mogelijk om zorg efficiënter te organiseren, wat helpt bij het behouden van duurzame zorg.
  • Betere werkdrukbeheersing: zorgverleners ervaren minder druk door een afname van intensieve behandelingen en monitoring van bijwerkingen, wat bijdraagt aan een beter werkklimaat en hogere tevredenheid binnen het zorgteam.

U declareert CDK4/6i volgens het SONIA-schema

Zoals gebruikelijk declareert u de CDK4/6i via de daarvoor bestemde add-on codes, als wij deze inkopen bij uw ziekenhuis.

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie over de resultaten van de SONIA-studie en de voordelen van deze behandelstrategie neemt u contact op met uw zorginkoper. 

Andere goede voorbeelden van zorginnovaties

Immunotherapie voorafgaand aan de melanoom-operatie

Immunotherapie bij patiënten met gevorderd melanoom voorafgaand aan de operatie zorgt voor verbetering van ziektevrije-overleving.

Verlenging doseringsinterval Adalimumab

Bij patiënten met stabiele ziekte van Crohn wordt de dosering van Adalimumab aangepast van elke 2 weken naar om de 3 of 4 weken.

Gedoseerde immunotherapie bij longkanker

Door de dosering van immunotherapie te verbeteren, kunnen de tussenpozen tussen de behandelingen worden verlengd.