Gezond Leven Test van Zilveren Kruis overtreft verwachtingen bij Achmea

Meer dan 5.000 medewerkers deden mee aan de Gezond Leven Test. “Bijna 40%, dat is heel veel voor zo’n project”, zegt Anja. "Voor een deel is die grote opkomst te verklaren doordat Achmea privacy serieus neemt. We garanderen dat alléén deelnemers hun eigen testresultaten kunnen inzien en daar vertrouwen mensen dan ook op. Een andere factor is dat je zonder in te loggen of een account aan te maken kunt meedoen. We hebben echt alle drempels vermeden.”
Waarom hebben jullie de Gezond Leven Test ontwikkeld?
“Het belangrijkste doel van de test is om mensen te activeren, te stimuleren om zelf aan de slag te gaan met hun gezondheid”, legt Anja uit. “De opzet moest daarom laagdrempelig zijn, aansprekend en leuk om te doen. Voor de gebruiker is de centrale vraag die de test beantwoordt: ‘wat is jouw werkelijke leeftijd?’ Aan de hand van de vragen berekent een algoritme van TNO hoeveel jaar jonger of ouder je bent dan je leeftijd op basis van je geboortedatum. Als je klaar bent met de test en je werkelijke leeftijd weet, kun je met allerlei schuifregelaars aanpassingen doen in je antwoorden. Je ziet dan direct wat het effect is van die aanpassingen op je levensverwachting.”
De Gezond Leven Test is daarmee ook een voorbeeld van hoe we in samenwerking met Zilveren Kruis die data steeds beter kunnen interpreteren.
- Renate van den Bosch, Specialist Vitaliteit Achmea
“Met een glas alcohol minder per dag kan je levensverwachting al een paar jaar omhooggaan”, vult Lotte aan. “Stoppen met roken, minder koffie, vroeger naar bed: je speelt als het ware met variabelen waarop je zelf invloed hebt in het dagelijks leven. Als je dan ziet hoeveel impact een kleine gedragsverandering al kan hebben, is dat een echte eyeopener. Die bewustwording spoort mensen op een speelse manier aan om op zoek te gaan naar programma’s die ondersteunen bij gezondere leefgewoontes. Omdat ze zien: als mijn echte leeftijd 4 jaar lager kan zijn door 2 glazen minder alcohol te drinken, dan wil ik dat heel graag proberen.’”
“Wat je aanpast in je leefstijl pakt niet voor iedereen hetzelfde uit”, licht Anja toe. “Alle factoren in de test zijn gebaseerd op gegevens van bijna 200.000 vrijwilligers die jarenlang hun gezondheidsdata hebben gedeeld. Het algoritme is gebaseerd op die resultaten, als een indicatief model voor het complexe geheel dat ieder individu nou eenmaal is.” Lotte: “Veel grote verschillen blijken juist te zitten in dingen die mensen niet verwachten. Een uurtje meer slapen per nacht kan al een jaar extra opleveren. Als je de stressfactoren in je leven aanpakt, kun je tot wel 10 jaar winst boeken. Dat is net zoveel als stoppen met roken oplevert, of stoppen met alcohol.”
Hoe hebben jullie zoveel mensen bereid gevonden om mee te doen?
“Om mensen enthousiast te maken voor de test, hebben we binnen Achmea een publiciteitscampagne opgetuigd”, zegt Renate. “Het meest opvallend waren de levensgrote banners die we hebben gemaakt. Je zag ze zodra je de entree binnenkwam, in de gangen, bij de koffieautomaat en in het bedrijfsrestaurant; je kon niet om de boodschap heen. 'Wil jij je echte leeftijd weten? Durf jij de Gezond Leven Test aan?' We hebben zelfs vlaggetjes in broodjes geprikt met de oproep om mee te doen aan de test. Daardoor ging het snel een eigen leven leiden. Overal hoorde je: ‘Heb jij die test al gedaan?’”
Zijn jullie doelen daarmee gehaald?
“De Gezond Leven Test was geen doel op zich”, legt Renate uit. “Binnen Achmea investeren we veel in de gezondheid van medewerkers. In de loop der jaren hebben we een portal met een groot aantal vitaliteitsinterventies ontwikkeld om medewerkers zelf regie te bieden over hun vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Op de portal kan iedereen zich voor die interventies aanmelden, zonder tussenkomst van leidinggevenden of wie dan ook. Maar kiezen uit dat grote aanbod bleek lastiger dan verwacht.” Lotte: “Als verzekeraar weten we welke impact stress kan hebben. Terwijl bij Achmea maar een klein deel van de medewerkers gebruikmaakt van stressverlagende programma’s. Dan weet je dat je je doelgroep onvoldoende bereikt. Daarom zijn we zo blij dat de Gezond Leven Test wel die grote groep mensen bereikt, van jong tot oud, van gezond tot minder gezond.” Renate: “We hebben zoveel data beschikbaar en datagedreven werken is enorm in ontwikkeling. De Gezond Leven Test is daarmee ook een voorbeeld van hoe we in samenwerking met Zilveren Kruis die data steeds beter kunnen interpreteren. Vooraf hoopten we natuurlijk dat onze collega’s via de test interventies zouden ontdekken die voor hen relevant zijn. En dat heeft boven verwachting goed gewerkt.”
Op welke manier heeft de test bijgedragen aan bewustwording?
“De meeste mensen weten niet zo goed waar winst te behalen valt”, vertelt Anja. “Ze overschatten bijvoorbeeld het effect van veel bewegen. Bij het invullen van de test komen ze erachter dat stress en alcohol een veel grotere rol spelen. Dat doet wat met mensen. Ze gaan kijken wat het oplevert als ze beter zouden slapen, minder zorgen zouden hebben over geld, of problemen in hun relatie. Als ze dan zien dat de optelsom van al die factoren wel 15 extra gezonde jaren kan zijn, dan willen ze bijna allemaal wel wat aan hun leefstijl verbeteren.”
“Vrijwel meteen na de lancering van de campagne rondom de Gezond Leven Test zagen we meer interesse voor vitaliteitsprogramma’s”, vertelt Renate. “Naarmate meer mensen de test deden, ontstond er een echte piek in het aantal bezoeken op de portal. We kregen veel meer inschrijvingen binnen. Voor vitaliteitscoaching, en slaapcoaching, maar bijvoorbeeld ook voor de voedingscoach.” Lotte: “Maar ook buiten de interventies om blijkt de impact van de test groot. We horen het in de gesprekken om ons heen. Veel collega’s zijn minder koffie gaan drinken overdag. Anderen laten met overtuiging hun wijntje ’s avonds staan. Tijdens de lunch wisselen ze verhalen uit en geven ze elkaar tips. Beter bewijs dat de test voor bewustwording zorgt en aanzet tot gezonder gedrag kun je niet bedenken.”