vrouw met been op bureau

Wat verandert er voor u en uw medewerkers in 2021?

Op Prinsjesdag maakte het kabinet de wettelijke veranderingen in de basisverzekering bekend. Deze veranderingen zijn voor alle zorgverzekeraars gelijk.

Wat verandert er voor u en uw medewerkers in 2021?

Op Prinsjesdag maakte het kabinet de wettelijke veranderingen in de basisverzekering bekend. Deze veranderingen zijn voor alle zorgverzekeraars gelijk.

De zorgpremie en de inkomensafhankelijke bijdrage stijgen

Uit de kabinetsplannen blijkt dat de zorgpremie met enkele euro's per maand stijgt. Dat is een kleinere stijging dan vanwege de coronacrisis werd verwacht. Uiterlijk 12 november informeren wij verzekerden over de premie van onze zorgverzekering voor volgend jaar.

De economische ontwikkeling zorgt er ook voor dat de inkomsten vanuit de inkomensafhankelijke bijdrage in 2020 lager uitvallen. Daardoor verslechtert het vermogen van het zorgverzekeringsfonds. Om het daardoor ontstane tekort weg te werken stijgt in 2021 de werkgeverspremie van 6,70% naar 7%. Voor zelfstandigen, gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden stijgt het tarief van 5,45% naar 5,75%.

Zo is de premie opgebouwd

De maximale collectiviteitskorting en het eigen risico blijven gelijk

De maximale collectieve korting op de premie van de basisverzekering blijft volgend jaar 5%. Een collectieve verzekering heeft veel voordelen. Naast korting zijn er extra vergoedingen, die passen bij de zorg die nodig is in uw organisatie.

Het verplicht eigen risico verandert niet in 2021. Dit blijft € 385,-. Iedereen van 18 jaar en ouder die zorg krijgt uit de basisverzekering, betaalt verplicht eigen risico. 

Hoe werkt het eigen risico?

Werk en inkomen

De maximale zorgtoeslag gaat omhoog. De zorgtoeslag voor een eenpersoonshuishouden stijgt met ongeveer € 44,- per jaar. Voor een meerpersoonshuishouden stijgt het met ongeveer € 99,- per jaar.
Het lage Vpb-tarief daalt in 2021 naar 15%, het hoge tarief blijft 25%. De opbrengst van de bevriezing van het hoge Vpb-tarief wordt onder meer gebruikt voor lastenverlichting bij het MKB.
Het kabinet bouwt de zelfstandigenaftrek sneller en meer af. Om zelfstandigen op korte termijn tegemoet te komen zijn compenserende maatregelen genomen. Zoals een verhoging van de arbeidskorting en verlaging van het tarief van de 1e schijf naar 37,1% in 2021. Dit tarief wordt ieder jaar verlaagd, tot in 2024 het tarief van 37,03% is bereikt.
Het kabinet voert voor 2 jaar een Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) in. Als bedrijven een investering doen, krijgen ze een korting die ze kunnen verrekenen via de loonheffing. Daarnaast gaat de loonheffing van ondernemers die investeren omlaag. Met deze maatregelen ontstaat een belangrijke prikkel voor nieuwe banen.

Waar krijgt u mee te maken als werkgever?

De Nederlandse economie kent onzekere tijden. De werkloosheid loopt op. Toch verwacht het kabinet volgend jaar economisch herstel. Ook wil het kabinet niet bezuinigen, maar investeren. Waar krijgt u mee te maken als werkgever? Wij zetten de belangrijkste punten voor u op een rij.

Lees het artikel

Bel ons

U kunt ons bereiken van ma t/m vrij
8.00 – 17.30.

MKB 071 364 19 20

Grootzakelijk 071 367 08 25

Intermediair 071 364 19 50

Mail of chat ons

We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stuur een e-mail

Start chat

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn