Mantelzorg en werk vaak lastig te combineren

Mantelzorg en werk zijn vaak lastig te combineren. Het gevolg is een toenemend ziekteverzuim. Betere communicatie kan helpen dit te voorkomen.
Mantelzorg en werk

Het aantal mantelzorgers in de Nederlandse samenleving neemt in hoog tempo toe. Niet alleen omdat mensen steeds ouder worden, maar ook door de stijgende kosten van de gezondheidszorg. Gemiddeld een op de acht werknemers heeft mantelzorg taken, die soms tientallen uren per week kosten.

Toenemend ziekteverzuim

Werk en mantelzorg zijn niet altijd probleemloos te combineren. Het gevolg is meer ziekteverzuim. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de mantelzorgers moeite heeft zorgtaken met werk te combineren. Zij overwegen minder te gaan werken of zelfs te stoppen. De behoefte aan mantelzorg blijft toenemen: in de jaren tot 2030 naar verwachting met 8 %. Alleen al omdat het aantal mensen met dementie de komende jaren verdubbelt.

Betere communicatie nodig

De mantelzorger met betaald werk heeft een dubbele belasting. Deze kan leiden tot kort of zelfs langdurend verzuim. De communicatie op de werkvloer over het onderwerp is niet voldoende. Vaak zijn collega’s en leidinggevenden slecht op de hoogte. Zij schatten het aantal mantelzorgers in de organisatie gemiddeld in op de helft van het feitelijke aantal. Dit komt ook doordat 50% van de medewerkers met mantelzorgtaken niet deze op het werk bespreken. Maar ook als collega’s en leidinggevenden wel op de hoogte zijn van de zorgsituatie, heerst er vaak stilzwijgen.

Collega's zijn bereid om zorg over te nemen

Meer dan de helft van de medewerkers met mantelzorgtaken denkt, mede om deze reden, er alleen voor te staan. Terwijl dat feitelijk niet zo is. Vrijwel alle collega’s blijken bereid om bepaalde werkzaamheden over te nemen, in elk geval tijdelijk. Ook leidinggevenden zijn meer bereid mee te werken aan oplossingen dan mantelzorgers denken.

De Mantelzorgwegwijzer geeft u persoonlijk advies

Het regelen van mantelzorg kan soms best lastig zijn. Waar moet u beginnen? Welke ondersteuning is nodig voor uw situatie? Met de Mantelzorgwegwijzer krijgt u persoonlijk advies over uw mantelzorgsituatie. Want elke situatie is anders. Na het invullen van een korte vragenlijst krijgt u advies dat u op weg helpt.

Meer over mantelzorg

Op onze mantelzorgpagina vinden mantelzorgers meer informatie over mantelzorg. Zoals tips, achtergrondinformatie en advies. Zo komen zij meer te weten over het inrichten en uitvoeren van hun mantelzorgtaak.

Meer informatie

www.scp.nl (publicatie Concurrentie tussen mantelzorg en betaald werk) 
www.werkenmantelzorg.nl 
www.rijksoverheid.nl