Het zijn roerige tijden

Als je het nieuws volgt, dan lijkt het wel alsof we de ene crisis op de andere stapelen. Misschien is dat ook wel zo. Personeelstekorten, energiecrisis, wooncrisis, klimaatcrisis, inflatie: vijf dagelijkse nieuwsitems in 2023 die de langdurige zorg hard raken. Het maakt de uitdagingen voor de langdurige zorg enorm. Dat schrijf ik, terwijl we een andere crisis net afsluiten: de coronacrisis. Daaruit trek ik de hoopvolle les dat we het, linksom of rechtsom en vroeg of laat, met elkaar regelen als het moet. Maar, het leerde mij ook een belangrijke les voor de toekomst. Samen dragen we de zorg voor zeer kwetsbare mensen. En daarom moet de menselijke maat altijd voorop staan als we keuzes maken.
Marti Paardekooper, Directeur Langdurige Zorg bij Zilveren Kruis Zorgkantoor

Het moet anders

Een nieuw meerjarenbeleid betekent leren van wat je deed en vooruitkijken naar wat je doet. Dan kom ik meteen terug op die menselijke maat bij het maken van keuzes. We ervaren namelijk dat het knelt. Dat merken we aan het aantal mensen dat we bemiddelen naar zorg, omdat ze tot op heden geen passende plek hebben. En onze inkopers zitten regelmatig om tafel met zorgaanbieders die laten zien dat ze zich echt zorgen maken over de kosten voor complexe zorg. Als we vooruitblikken, dan stemt dat niet vrolijk. Personeelstekorten worden groter, mantelzorg nog belangrijker en de zorgvraag wordt (onder andere door vergrijzing) groter en complexer. Kortom: het moet anders! We gaan het niet redden als we doorgaan op dezelfde voet.

Tijd voor echte keuzes

Het was een voorrecht om tijdens dit beleidsproces samen te werken met enorm veel betrokkenen in de langdurige zorg. Tijdens een bestuurdersoverleg viel voor mij het kwartje. Een zorgbestuurder riep op: 'Kies voor de meest kwetsbaren'. Dat geluid kreeg het afgelopen jaar veel bijval. Zoals gezegd ervaren wij zelf dagelijks dat het knelt, maar ook in de media zie ik steeds meer berichten over de problemen in de complexe zorg. Het is inderdaad tijd voor echte keuzes. Daarbij geldt dat ieder mens voor ons gelijk is. Ze zijn immers allemaal onze klant. Het zorgkantoor heeft de plicht om voor iedereen zorg te regelen en doet daarvoor wat nodig is. Dit kan per situatie verschillen, en wij constateren dat er iets extra’s nodig is voor de zeer complexe cliënten.

Het kan anders

Ok, het moet anders: tijd voor echte keuzes. Maar, gelukkig starten we niet bij het begin. Sterker nog, juist de gehandicaptenzorg laat zien dat het ook echt anders kan. In 2022 tekenden VGN en ZN het landelijk akkoord: Transitie naar een Toekomstbestendige Gehandicaptenzorg. Daarin staan wat mij betreft alle noodzakelijke ontwikkelingen om te werken aan wat de titel belooft: een toekomstbestendige GZ. Ik ben trouwens erg enthousiast dat inmiddels ook (de vertegenwoordigers van) onze klanten aansluiten bij de gesprekken. Aan het akkoord gaat Zilveren Kruis dan ook niets afdoen. Dat gaan we gewoon uitvoeren. Samen met u! Daarbij willen we versnellen op innovatie, omdat we zien dat dit één van de sleutels is voor een toekomstbestendige GZ. Het moet namelijk niet alleen anders. Het kan ook anders. En dat gaan we samen doen!

Marti Paardekooper

Directeur Langdurige Zorg
Zilveren Kruis Zorgkantoor

Terug naar inkoopbeleid GZ 2024