Samenwerken in de regio is cruciaal voor de toekomst

Voor een toekomstbestendig zorglandschap moeten we de zorg zo organiseren dat mensen die dat nodig hebben in elke regio langdurige zorg kunnen ontvangen. Hoe complex de zorgvraag soms ook is. Zorgkantoren en zorgaanbieders hebben samen een opgave om voldoende goede zorg aan te bieden. Deze opgave is door ontwikkelingen in de samenleving steeds lastiger te vervullen. Dat leidt nu al tot knelpunten in de regio. Innovatie kan bijdragen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. In veel regio’s hebben zorgaanbieders de handen al ineengeslagen. Deze aanpak heeft in veel regio’s een impuls gekregen.

We zien dat innovatie bijdraagt aan een toekomstbestendig zorglandschap

Met innovatie kunnen klanten zelfstandiger leven, richten we de zorg slimmer in en kunnen we zorgverleners aantrekken en behouden voor de sector. Innovatie is dus essentieel. Juist regionale samenwerking is in dit kader belangrijk. Om geleerde lessen te delen en om elkaar verder te helpen. Daarmee ligt er een mooie basis om verder te bouwen aan een toekomstbestendig zorglandschap. Een zorglandschap waarvoor samenwerking met Wlz-partijen en tussen de domeinen troef is. Het inkoopbeleid voor 2022 en 2023 focust nadrukkelijk op zo’n regionale aanpak.

Samen bepalen we wat nodig is in de regio

Het is een gegeven dat het zorglandschap er in elke sector en soms ook per regio verschillend uitziet. Ze hebben ‘eigen’ knelpunten en behoeften in het zorgaanbod. Er liggen andere accenten in de zorgvraag en er heerst een geheel eigen dynamiek in kansen en mogelijkheden. Voor een toekomstbestendig zorglandschap is een regio-specifieke aanpak daarom cruciaal. Ze maken gebruik van innovaties die passen bij hun regio. In zo’n landschap trekken partijen in die regio samen op en luisteren ze naar de stem van de klant. We ondersteunen en stimuleren regionale samenwerking rondom innovatie. Om het zorglandschap toekomstbestendig te maken is het belangrijk dat zorgaanbieders concrete afspraken met elkaar maken hoe ze samen deze stappen gaan zetten rondom innovatie. Dit gebeurt nu ook al in veel regio’s. Waar dit al gebeurt ondersteunen we dit graag.

In Nederland zijn al enkele succesvolle samenwerkingsverbanden rondom innovatie

Om te leren van deze samenwerkingsverbanden of om een vergelijkbaar samenwerkingsverband rondom innovatie op te zetten lichten we deze 4 al bestaande samenwerkingsverbanden toe: Anders werken in de Zorg, Conforte Innovatielab, Technologie & Zorg Academie en Innovatie-impuls. Deze uitwerking is ter inspiratie en zeker niet limitatief. Er zijn veel meer mooie voorbeelden van samenwerkingsverbanden in Nederland.

Naar regionale samenwerking rondom innovatie (pdf)

Meer over innovaties voor een toekomstbestendig zorglandschap