Co, de persoonlijke gids in de zorg

Om de bekendheid van cliƫntondersteuners in Nederland te vergroten, start in januari de Co-campagne. Co staat voor Cliƫntondersteuning. De campagne is een initiatief van zorgkantoren, organisaties voor cliƫntondersteuning en gemeenten, gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Een cliëntondersteuner is een persoonlijke gids in de zorg

Een cliëntondersteuner helpt cliënten en hun naasten door goed te luisteren, mee te denken over de zorgbehoefte en hen de weg te wijzen naar de best passende zorg. Cliëntondersteuners verlenen zelf geen zorg of ondersteuning. Ze hebben kennis van de betreffende wet- en regelgeving en zijn op de hoogte van het zorgaanbod in de regio. Een cliëntondersteuner staat los van zorgaanbieders.

Bekijk de video op Vimeo

Cliëntondersteuning in de Wlz

Cliënten met een Wlz-indicatie hebben recht op cliëntondersteuning (zonder kosten) via hun zorgkantoor of één van de gecontracteerde organisaties voor cliëntondersteuning, maar dat is vaak niet bekend.

Cliëntondersteuning in de Wmo

Cliënten zonder Wlz-indicatie kunnen voor cliëntondersteuning terecht bij hun gemeente. Een cliëntondersteuner via de gemeente helpt hen om bijvoorbeeld zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Of helpt hen om gewoon mee te kunnen blijven doen in de samenleving. Via de gemeente kunnen mensen ook ondersteuning krijgen bij het invullen van een aanvraag voor een Wlz-indicatie.

Meer informatie voor uw cliënten

U kunt uw cliënten en hun naasten nu eenvoudig laten weten hoe zij in contact kunnen komen met een cliëntondersteuner. Zo kunt u ze doorverwijzen naar de website regelhulp.nl. Daar vinden ze naast informatie over cliëntondersteuning in de Wlz en Wmo, persoonlijke verhalen van anderen en zien ze welke cliëntondersteuners in de buurt actief zijn.

Meer informatie voor u

Wilt u weten wat cliëntondersteuning voor u, uw cliënten en hun naasten kan betekenen? Op onze website voor klanten vindt u meer informatie.

Meer over cliëntondersteuning