Het landelijk akkoord GZ: meer zelfredzaamheid van onze klanten

Mensen willen zo zelfstandig mogelijk zijn, regie houden op hun eigen leven en wonen op een plek waar ze zich thuis voelen. De veranderende voorkeuren van mensen en de toenemende zorgvraag en schaarste aan zorgpersoneel vragen een grote omslag in denken en doen. Deze omslag zorgt voor een nieuwe beweging in de Langdurige Zorg. We noemen deze beweging binnen Zilveren Kruis: 'Van zorgen voor….naar zorgen met'. Het is de beweging waarbij er éérst gekeken wordt naar wat de cliënt zelf kan en wil, eventueel samen met zijn/haar netwerk of met behulp van technologie, voordat er bepaald wordt welke formele zorg wordt ingezet.

We voeren het landelijk akkoord uit

De GZ werkt iedere dag met en voor onze klanten aan het benutten van ieders mogelijkheden voor een zinvol leven. Dat noemen wij zelfredzaamheid en vinden wij een zeer belangrijk element voor een toekomstbestendige Wlz. De vijf kanslijnen uit het landelijk akkoord zetten in op meer zelfredzaamheid van onze klanten. We willen hier dan ook niets aan toevoegen of afdoen, maar gaan het samen met zorgaanbieders gewoon uitvoeren.

Het landelijke akkoord zet in op de toekomstbestendigheid van de GZ

Het vergroten van de zelfredzaamheid is een belangrijk element in het landelijk akkoord. Het akkoord stimuleert zelfredzaamheid met vijf kanslijnen:

  1. Elke cliënt krijgt een betekenisvolle daginvulling, passend bij de wensen, talenten en vermogens
  2. Bewezen arbeidsbesparende technologieën worden door alle zorgorganisaties geïmplementeerd in de eigen zorgpraktijk
  3. Alle cliënten ontvangen een passend zorgniveau bij hun zorgvraag
  4. Elke cliënt die dat aankan, krijgt een zo zelfstandig mogelijke, eigen veilige plek in de samenleving
  5. Bij elke cliënt wordt een (eigen) netwerk gestimuleerd en gefaciliteerd om een rol te spelen in de zorg en ondersteuning

Toekomstbestendigheid van de Wlz: 'zo zelf mogelijk'

Zilveren Kruis maakt resultaatafspraken over de uitvoering van het akkoord met alle zorgaanbieders. We zien daarbij dat het akkoord een transitie in gang zet, maar ook ondersteunend is aan wat de gehandicaptenzorg dagelijks doet: ervoor zorgen dat mensen zich kunnen ontwikkelen binnen de mogelijkheden die ze hebben. Wij vertalen dit naar maximale zelfredzaamheid, omdat we constateren dat afspraken over de kanslijnen bijdragen aan het vergroten van de zelfredzaamheid van onze klanten. Dit is een belangrijk uitgangspunt voor Zilveren Kruis. Het is nodig dat we voor de toekomstbestendigheid van de Wlz inzetten op 'zo zelf mogelijk'. Het landelijk akkoord geeft hier een invulling aan die passend is voor de GZ.

Lees het volledige inkoopdoel 3 in het Inkoopbeleid GZ 2024-2026 (pdf)