Een betere toegang tot complexe en essentiële zorg in de regio

We merken dat de personeelstekorten overal zichtbaar zijn in de zorg. Specifiek in de complexe zorg en op essentiële voorzieningen zien wij dat het steeds moeilijker wordt om mensen op een goede zorgplek te krijgen. De toegankelijkheid staat onder druk. Daarom zetten we met ons beleid in op een betere vergoeding voor (hoog) complexe en essentiële zorg.

Ondersteuning bij hoog complexe en essentiële zorg

Zilveren Kruis onderschrijft de landelijke oproep van de VGN dat het nodig is om meer geld in te zetten voor de complexe zorg. Het kabinet publiceerde in de Voorjaarsnota dat het in 2024 € 40 miljoen inzet voor de VG7. Voor de jaren erna lopen er kostenonderzoeken (NZa). Wij constateren dat het kabinetsbesluit een mooie stap is, maar zien dat in onze regio’s meer nodig is om de beschikbaarheid van zorg te waarborgen. Daarom hanteren we een opslag op het richttariefpercentage van 95,7% voor zorgprestaties die wij zien als (1) hoog complexe of essentiële zorg in de regio. De (2) complexe zorg en ontvangt het (landelijke) richttariefpercentage. Tot slot wil Zilveren Kruis met een afslag op het richttariefpercentage voor de (3) reguliere zorg bijdragen aan meer doelmatigheid en een betere verdeling van middelen tussen zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg.

Voor specifiek complex zorgaanbod gaan we gericht contracteren

Het kost veel moeite om goede zorg te regelen voor mensen met een complexe zorgvraag in verschillende milieus. Het gaat dan bijvoorbeeld om een combinatie van GZ, GGZ en een verslavings- of eetstoornis. We constateren dat het heel moeilijk is om deze zorg in te kopen. En soms lukt het zelfs niet. Daarom zetten we met dit inkoopbeleid extra geld in om zorgplekken te regelen voor enkele specifieke zorgprofielen en vragen zorgaanbieders zich daarvoor in te schrijven.

Lees het volledige inkoopdoel 3 in het Inkoopbeleid GZ 2024-2026 (pdf)