Wij denken graag met u mee

Als zorgaanbieder heeft u met allerlei soorten regels te maken. Regels kunnen begrenzen, maar er zijn ook regels die kansen bieden. Omdat het lang niet altijd makkelijk is om deze te zien, denken wij graag met u mee.

Zorgaanbieders hebben de handen meer dan vol aan het aanbieden van zorg. Elke dag weer. De focus ligt gelukkig vooral op de inhoud en minder op de randvoorwaarden. Daardoor kan het zijn dat u aan bepaalde mogelijkheden voorbijgaat. Bijvoorbeeld als het gaat om waar het geld voor de zorg vandaan kan komen. En dat is zonde.

Zorginkoper gehandicaptenzorg Liesbeth Koster beaamt dit. 'Natuurlijk krijgen we vaak vragen over vergoedingen voor cliënten met bepaalde omstandigheden. Maar het komt ook wel voor dat wij er zelf over beginnen. Zo had ik laatst contact met zorgaanbieder Oranjeborg die zorg verleende aan een cliënt die naast een verstandelijke beperking ook teelbalkanker heeft. Zo’n uitzonderlijke situatie geeft natuurlijk extra zorg. Zorg die de zorgaanbieder uit eigen zak financierde. Ik besloot na te gaan of dat wel nodig was. Al snel ontdekte ik dat wanneer een cliënt zich in een levensbedreigende of terminale situatie bevindt, het mogelijk is de extra zorg die hiervoor nodig is tijdelijk te declareren. Ook kan de zorgaanbieder een beroep doen op tijdelijke Meerzorg. De extra zorg moet dan wel ongeveer 15-25% meer zijn dan de gebruikelijke zorg.'

Kortom, Oranjeborg financierde zelf de zorg die ze konden declareren. Directeur Henk Stokvis was dan ook blij met de suggestie van Liesbeth. 'We lossen het liefst alles zelf op, maar het is prettig als je proactief geholpen wordt. We hebben een heel fijn, gelijkwaardig contact met het Zorgkantoor. Ik kan altijd een operationele vraag stellen. Op allerlei fronten. Van uitkeringen tot gemeentelijke afspraken. Het wordt dan direct een vraagstuk van ons samen. Dat meedenken en die oplossingsgerichtheid waarderen we.'

Het verhaal van Liesbeth is zeker geen uniek geval. We zijn als Zorgkantoor vaker een sparringpartner voor zorgaanbieders, omdat we het belangrijk vinden om mee te denken. Zo zorgen we samen dat het geld dat vanuit het Rijk beschikbaar is terecht komt bij goede zorg.