Minder budget, lagere percentages maar een eerlijkere verdeling

Sinds 1 januari 2021 beschikt Zilveren Kruis Zorgkantoor over minder budget voor de langdurige zorg dan voorheen. Dat heeft te maken met de aanpassing van het verdeelmodel: de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) baseert zich bij de budgetverdeling voortaan op de actuele zorgvraag in de regio’s. Dat betekent voor zorgaanbieders dat de tariefpercentages die zij met ons afspreken, gemiddeld lager zullen zijn dan ze gewend waren.

Wat is het verschil tussen toen en nu?

Het verschil tussen toen en nu zit hem vooral in het feit dat we in de afgelopen jaren een relatief hoog budget ontvingen in vergelijking met andere zorgkantoren. Daardoor konden we een hoger percentage met u afspreken. Nu het verdeelmodel is aangepast, neemt onze contracteerruimte af. We beseffen dat dit geen fijne boodschap voor u is. Toch staan wij achter deze budgetverdeling, omdat deze eerlijker is voor mensen die afhankelijk zijn van langdurige zorg. In dit filmpje lichten we toe hoe het verdeelmodel werkt:

Totaalbudget voor de zorginkoop

Een terechte vraag van zorgaanbieders is hoe deze aanpassing zich verhoudt tot de maximale tarieven van de NZa die niet veranderd zijn. Dat leggen we graag uit: wij ontvangen niet het maximumtarief van de NZa maal het aantal indicaties. Wat wij wel ontvangen, is een totaalbudget. Daarmee kopen wij zorg in voor álle mensen met een indicatie voor de Wlz in onze regio’s. In dit budget zit ook een doelmatigheidsopdracht omdat de middelen schaars zijn en de behoefte aan langdurige zorg alleen nog maar toeneemt.

We blijven graag in gesprek

Juist vanwege die doelmatigheid en ons streven de langdurige zorg beschikbaar te houden, blijven we graag met zorgaanbieders in gesprek. Zo willen we er samen met u voor zorgen dat Wlz-klanten overal en altijd op langdurige zorg kunnen rekenen.

Terug naar de nieuwsbrief mei 2021