Samen zorgen voor langdurige zorg, nu en in de toekomst

In het meerjarige inkoopkader 2021–2023 beschreven we al welke uitdagingen de langdurige zorg op haar pad vindt. In de aanvulling voor 2022 en 2023 komt daarin geen verandering. Wat wel verandert: de manier waarop we onze doelen willen bereiken. We stappen hierbij af van het basistarief en gaan werken volgens een landelijk richttariefpercentage met ruimte voor differentiatie.

Financiële duidelijkheid door vaste tariefpercentage

Zorgaanbieders krijgen vooraf financiële duidelijkheid, want het tariefpercentage ligt voor het hele jaar – of voor de duur van een overeenkomst – vast. Het landelijke richttariefpercentage is voor aanbieders met afspraken met Zilveren Kruis Zorgkantoor lager dan de percentages die wij de afgelopen jaren met hen afspraken. Dat komt onder meer door de gewijzigde verdeling van het landelijke budget.

Beheerste overgang in 2022

We willen voorkomen dat de stap naar een lager percentage tot grote knelpunten leidt in uw bedrijfsvoering. Daarom zijn we van plan om voor zorgaanbieders die al jaren zorg verlenen op basis van een hoger tariefpercentage, in 2022 een deel van het verschil te overbruggen naar het verlaagde tariefpercentage in 2023. Zo heeft u langer de tijd om zich hierop voor te bereiden. Het gemiddelde tariefpercentage zal voor onze regio’s in 2022 hoger liggen dan het richttariefpercentage, maar lager dan afgelopen jaar. De daadwerkelijke tariefpercentages leest u in het inkoopbeleid Wlz 2022-2023. Dit publiceren wij op 28 mei op onze website.

Langdurige zorg en samenleving raken vervlochten met elkaar

Het richttarief is onderdeel van een breder pakket om de langdurige zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Bij voorkeur op zo’n manier dat mensen zo lang mogelijk hun leven leiden zoals zij dat willen, mét ondersteuning vanuit de samenleving. Want de langdurige zorg raakt daar steeds nauwer mee vervlochten waarbij naasten, buren, sociale netwerken en wijkinitiatieven onmisbaar zijn voor de nodige ondersteuning. Dit beeld van de nabije toekomst vraagt een andere organisatie van zorg en wonen, nieuwe vormen van samenwerken en het omarmen van technologie en innovaties. We verwachten dat zorgaanbieders hierin de komende tijd flinke stappen zetten en meehelpen de langdurige zorg toekomstbestendig te maken.

Innovatie-inspiratie

Zilveren Kruis Zorgkantoor faciliteert daarbij. We gaan graag met u in gesprek. Bijvoorbeeld over innovaties en hoe u die kunt inzetten om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten of de zorg slimmer in te richten. Veel zorgorganisaties voegden in het afgelopen jaar de daad al bij het woord en implementeerden – onder invloed van de coronapandemie – versneld allerlei digitale innovaties. Nieuwsgierig naar hun ervaringen en oplossingen? Lees hier onze nieuwsbriefspecial over innovaties in coronatijd. Bij het inkoopbeleid vindt u in 2 bijlagen ook voorbeelden van innovaties: er is een bijlage met voorbeelden van innovaties voor de aanpak van arbeidsmarktproblematiek en er is een bijlage met voorbeelden van vernieuwende vormen van Wlz-zorg in VPT en MPT. Mocht u een voorbeeld missen of zelf een goed voorbeeld willen aandragen, laat ons dit dan weten via zorginkoopwlz@zilverenkruis.nl.

Over het landelijke richttariefpercentage

Het landelijke richttariefpercentage is voor de Nederlandse zorgkantoren een gezamenlijk uitgangspunt voor de zorginkoop. De ideeën hierover heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gedeeld met de brancheorganisaties van zorgaanbieders. Het tariefpercentage is geen minimum- of maximumtarief. Zorgkantoren kunnen zowel een hoger als een lager percentage afspreken. De bedoeling hiervan is dat we met de beschikbare, schaarse financiële middelen tot passende zorg kunnen komen voor alle mensen met een Wlz-indicatie. Redenen en voorwaarden voor een aangepast tariefpercentage liggen vast in het landelijk inkoopkader.