5 feiten en fabels over zonnebrandcrème

We hebben er lang op moeten wachten, maar de zon laat zich eindelijk wat vaker zien. Heerlijk! Het is goed zoeken naar een plekje op het terras en in de parken wordt druk gepicknickt. We sporten vaker buiten en nemen de kinderen mee naar de speeltuin of het buitenzwembad. Allemaal activiteiten waarbij 1 ding zeker niet kan ontbreken: zonnebrandcrème. Want hoe snel we ook wat extra kleur op onze huid willen, naar buiten zonder insmeren is echt geen goed idee.
""

Wat weet jij over zonnebrandcrème?

Dat we ons moeten insmeren als we de zon in gaan weten we inmiddels wel. Maar weet jij ook hoeveel zonnebrandcrème je per smeerbeurt moet gebruiken? Of wat de factor zegt over jouw zonnebrandcrème? Ontdek alles over zonnebrandcrème en wordt een echte smeerbaas.

De feiten en fabels over zonnebrandcrème onthult

Het maakt niet uit welke factor je gebruikt, als je je maar vaak genoeg insmeert.

Fabel. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe meer de zonnebrandcrème jouw huid beschermt tegen schadelijke invloed van de zon. De beschermingsfactor heet ook wel SPF, Sun Protecting Factor. Die zie je vaak terug op de fles of tube zonnebrandcrème.

Welke factor zonnebrandcrème heb ik nodig?

HUKAs (De Huidkanker Stichting) adviseert om minimaal factor 30 te gebruiken. Voor kinderen gebruik je factor 50. Zij hebben een dunnere huid.

Zonnebrandcrème is maximaal 12 maanden na opening te gebruiken.

Feit. Heb je de fles geopend? Dan is zonnebrandcrème maximaal nog 12 maanden houdbaar. De beschermingsfactor neemt namelijk af na verloop van tijd. Bewaar de zonnebrandcrème met de dop erop op kamertemperatuur. Neem je de zonnebrandcrème mee naar buiten? Bewaar ‘m dan in de schaduw.

Je kunt het best kiezen voor dure zonnebrandcrème.

Fabel. Het maakt voor de beschermingsfactor niet uit of je goedkope of dure zonnebrandcrème koopt. Een goedkope zonnebrandcrème en een dure zonnebrandcrème met factor 30 bieden allebei evenveel bescherming. Natuurlijk zit er wel verschil in de kwaliteit van zonnebrandcrème, maar dat hangt niet van de prijs af.

Je hoeft je maar 1 keer per dag in te smeren.

Fabel. Smeer je iedere 2 uur opnieuw in. En heb je gezweet of gezwommen? Ook dan raadt HUKAs aan om je opnieuw in te smeren. Ook als je zonnebrandcrème geschikt is voor in het water.

Je moet per smeerbeurt minimaal 7 theelepels zonnebrandcrème gebruiken.

Feit. Dat is ongeveer 35 milliliter per keer. Een handige regel is de regel van 7 theelepels. Zo kun je die het beste verdelen over je lichaam:

  • 1 theelepel voor je gezicht en hals
  • 2 theelepels voor je armen en schouders
  • 2 theelepels voor je borst, buik en rug
  • 2 theelepels voor je benen en voeten

Vraag iemand om je te helpen bij die lastige plekjes op je rug te komen. Misschien krijg je er nog wel een gratis massage bij. En vergeet je oren, lippen en bovenkant van je voeten niet in te smeren. Dat zijn van die plekjes die je snel vergeet, maar wel heel pijnlijk zijn als ze verbranden.

Zonnebrandcrème vergeten? Geen nood

Met al deze weetjes ben je helemaal klaar om lekker naar buiten te gaan. Wist je trouwens dat we deze zomer smeerpalen hebben geplaatst door heel Nederland? Handig als je per ongeluk toch een keer je zonnebrandcrème vergeet.

Check waar je onze smeerpalen kunt vinden

Ps. Het smeren van zonnebrandcrème is slechts een van de manieren om het risico op huidkanker (of verbranding) te voorkomen. Het Huidfonds adviseert weren, kleren, smeren. Oftewel: probeer uit de zon te blijven als de zonkracht 3 of hoger is, draag beschermende kleding inclusief pet of hoed en een goede zonnebril. En vergeet niet je ook in te smeren.

Meer informatie over insmeren tegen huidkanker?

Info
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met HUKAs (Huidkanker Stichting) en het Huidfonds. Neem eens een kijkje op de websites, daar vind je nog veel meer praktische informatie over zonnebrand, huidkanker, zonbescherming en verbranding.