Kaya-Quintana ontdekte bullet journaling: “Papier geef rust”

Met een eigen bedrijf en veel klanten, heeft Kaya-Quintana (33) het altijd druk. Toen ze merkte dat ze het overzicht kwijtraakte, begon ze met het bijhouden van een bullet journal: “Ik bepaal weer zelf het tempo.”
Vrouw schrijft in bullet journal

“Ik run een marketing- en pr-bureau. Tijdens de pandemie was het een grote chaos, omdat we enorm moesten wennen aan de nieuwe situatie. Opeens werkten we allemaal thuis, konden we niet makkelijk even overleggen en kregen we talloze telefoontjes van klanten die in paniek waren. Ik kreeg het niet op orde in mijn hoofd en ging er slecht van slapen.

To do lijst en dagboek in 1

Op Youtube ontdekte ik dat er een hele community is van mensen die laten zien hoe ze plannen en organiseren. Ze hielden een bullet journal bij; een lijst met taken en een dagboek ineen. En dat allemaal op papier, niet digitaal. De taken geven ze een symbooltje en dat symbool staat voor de prioriteit van de taak. Als je een taak hebt afgerond, streep je hem door.

Iedere ochtend een takenlijst maken

Ik besloot ermee aan de slag te gaan en kocht een ‘journal’. Dat is simpelweg wat je nodig hebt: een soort papieren schrijfblok en een pen. Het kostte me een paar dagen om aan het bullet journaling te wennen. Al mijn werk ging tot op dat moment digitaal en de bedoeling is juist om meer achter het beeldscherm weg te komen. Na een paar dagen kreeg ik het onder de knie. Mijn digitale agenda gebruik ik nog wel, maar voor de rest probeer ik zoveel mogelijk met papier te werken. Elke ochtend maak ik een takenlijst in mijn journal. Daarvoor put ik onder andere uit mijn mail waarin vragen van klanten terecht komen. In plaats van symbooltjes heb ik gekozen voor verschillende kleuren om aan te geven wat de status is van een taak. Mijn groene marker gebruik ik bijvoorbeeld voor een afgeronde taak. Door het onder elkaar zetten van alles wat ik op een dag moet doen en zien wat ik al heb afgewerkt, krijg ik rust in mijn hoofd.

Bullet journal geeft rust en overzicht

Een ander voordeel van het werken op papier, is dat wat je moet doen echt voor je ligt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je iets over het hoofd ziet, omdat het misschien nog ergens in een digitale takenlijst of in je mail staat. Sowieso is het fijn om niet meer de hele tijd op die laptop te hoeven kijken. Ik kon heel zenuwachtig worden van opdringerige berichtjes in mijn scherm als ‘deadline project A’ of ‘bel klant B’.

Vertragen door te schrijven

Ik merk dat het bullet journaling iets doet met mijn hoofd. Mijn werkbrein staat minder vaak en lang aan. Papier is geduldig, zeggen ze, en dat merk ik echt. Het tempo bepaal je zelf: hoe snel je schrijft en of je er nog iets bij wilt schetsen of tekenen. Dat brengt mij rust en ruimte. Ik ben beter gaan slapen en ik voel me tijdens de werkdag een stuk meer ontspannen. Het voelt alsof ik hierdoor gezonder bezig ben. Ik durf zelfs te zeggen dat ik er net op tijd mee ben begonnen en daarmee een burn-out heb voorkomen. Misschien gaat iedereen uiteindelijk wel weer over op pen en papier, dat zou me niks verbazen.”

Een man aan het mediteren in het park.
Artikel
3 minuten lezen

Het verbluffende effect van mediteren

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig mediteren de hersenstructuur verandert. De expert: “Zelfs 5 minuten per dag is al winst.”
Kat ligt op schoot
Artikel
3 minuten lezen

Waarom niksen niet helpt tegen vermoeidheid

Hoe komt het toch dat we sommige dagen doodmoe van het werk komen? Terwijl we vooral (achter de computer) hebben gezeten?
""

Download de Actify-app

Wil je graag meer ontspannen, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store