Samenwerking rondom VPT-klanten

Met VPT kan uw organisatie een passende rol in de regio pakken.

Soms gaat het thuis even niet meer

Dan kan een logeerplek uitkomst bieden. Logeerzorg is nu lastig in te vullen in de ouderenzorg. Toch bestaan er al wat zorghotels (ook voor Wlz-klanten). De bezetting van een logeerbed is over het algemeen lager dan van een crisisplek of een reguliere verblijfsplaats. De zorgaanbieders kiest er daarom vaker voor om alleen acute zorgvragen met verblijf op te lossen en niet de planbare dagen van logeergasten. De benadering van deze logeergasten is anders dan van reguliere bewoners. Logeergasten zijn een specifieke doelgroep die andere zorg en ondersteuning vragen.

Zorgaanbieders die logeerzorg vormgeven in hun regio, bijvoorbeeld in samenhang met respijtverblijf vanuit de Wmo, kunnen hun klanten langer zorg blijven leveren als zij in de thuissituatie al VPT-zorg leverden; de inhoud en afspraken kunnen nagenoeg 1-op-1 worden voortgezet tijdens het logeerverblijf en ook de inzet van mantelzorgers kan dan tijdelijk professioneel worden ingevuld.

Het is geen verplichting om als VPT-zorgaanbieder logeerbedden zelf af te spreken met het zorgkantoor. Maar de VPT-klant kan er wel aanspraak op maken. Wanneer dat nodig is, ondersteunt de VPT-zorgaanbieder de VPT-klant wel in zijn zoektocht naar een logeerplek of andere tijdelijke oplossing.

Belangrijke rollen in de regio

De huisarts en andere regionale partners spelen ook een belangrijke rol. Krijgt de Wlz-klant zorg thuis of intramurale zorg zonder behandeling, dan is de huisarts medisch eindverantwoordelijk. Deze rol hoeft de huisarts niet ‘alleen’ in te vullen. Wlz-zorgaanbieders hebben vaak Specialisten Ouderengeneeskunde (SO) in dienst en kunnen op consultatiebasis ingeschakeld worden.

Naast de Specialist Ouderengeneeskunde kunnen de Verpleegkundig Specialist (VS) en Physician Assistent (PA) ook een rol spelen in de regio. Zowel de VS als de PA hebben een zelfstandige bevoegdheid en werken onder de regie van een SO. Veel ouderenzorg organisaties bieden al volledige ‘nurse-led’ zorg’. Na goed gemaakte afspraken, kan de VS onder eindverantwoordelijkheid van een huisarts werken voor bepaalde (VPT-)klanten.

Nieuw: Generiek Kompas voor kwaliteit van bestaan

Hierin worden het kwaliteitskader Wijkverpleging, het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg én het Addendum Wlz-zorg thuis samengevoegd.

Totdat dit Generiek Kompas geldt, gebruiken we het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg voor geclusterde VPT-zorg. En het Addendum Wlz-zorg Thuis voor ongeclusterde VPT-zorg.

Ook casemanagement kan onder VPT

Vanaf de start van het diagnostisch traject hebben de klant met dementie en zijn/haar mantelzorger(s) vaak behoefte aan een vast coördinatie- en aanspreekpunt (casemanagement dementie (pdf)). Ook Wlz-klanten willen meestal graag een vast aanspreekpunt, die de coördinatie van zorg voor zijn/haar rekening neemt. Zo is het voor de klant, zijn/haar mantelzorger(s) én alle betrokken professionals helder wat er van hen verwacht wordt.

Hoewel we vaak horen dat professionals denken dat casemanagement niet mogelijk is, kan ook aan klanten die VPT-zorg ontvangen, casemanagement worden geleverd. Een deel van het VPT-(dag)budget kan hiervoor worden vrijgemaakt/ingezet. De afspraken over het casemanagement worden vastgelegd in het zorgdossier, in overleg met de klant en diens mantelzorger. De coördinatietaken kunnen niet alleen worden opgepakt door een casemanager, maar ook door een wijkverpleegkundige, de EVV-er (eerst verantwoordelijke verpleegkundige) of zelfs door de Specialist Ouderengeneeskunde (bijvoorbeeld wanneer ook sprake is van behandeling).

Andere onderwerpen

Snel naar de andere onderwerpen waar u mee te maken krijgt als u als professional (of organisatie) VPT wil leveren.