Het zijn roerige tijden
Voor de GGZ is in 2021 is de Wlz opengesteld voor mensen met een woonindicatie
Ook dat vroeg de nodige capaciteit en inzet van de sector en speelt voor verschillende onderdelen nog steeds een rol. We zagen over het algemeen een vrij rustige overgang, en willen dan ook de betrokken partijen hartelijk bedanken voor hun inzet in dit traject. En dit in een tijd waarin we de coronacrisis net hebben afgesloten. Deze crisis vroeg veel van medewerkers en onze waardering voor deze medewerkers die dag in dag uit zorg verlenen aan mensen die dat nodig hebben, is dan ook groot. Uit de manier waarop we omgaan met al deze ontwikkelingen en situaties trek ik de hoopvolle les dat we het, links- of rechtsom en vroeg of laat, met elkaar regelen als het moet. Maar het leerde mij ook een belangrijke les voor de toekomst: samen dragen we de zorg voor zeer kwetsbare mensen. En daarom moet de menselijke maat altijd voorop staan in alle keuzes die we maken.
Tijd voor echte keuzes
Een nieuw meerjarenbeleid betekent leren van wat je deed en vooruitkijken naar wat je te doen hebt. Dan kom ik meteen terug op die menselijke maat bij het maken van keuzes. We ervaren namelijk dat het knelt. Dat merken we bijvoorbeeld aan het aantal mensen dat we bemiddelen naar zorg, omdat ze tot op heden geen passende plek hebben. En onze inkopers zitten wekelijks om tafel met zorgaanbieders die overtuigend aantonen dat ze rode cijfers draaien op de complexe zorg. Als we vooruitblikken, dan stemt dat niet vrolijk. Personeelstekorten worden groter en de zorgvraag neemt toe en wordt complexer. We gaan het niet redden als we doorgaan op dezelfde voet. Kortom: het moet anders!
We willen anders, tijd voor echte keuzes
Het was een voorrecht om tijdens dit beleidsproces met enorm veel betrokkenen uit de langdurige zorg samen te werken. Het valt ons op in de gesprekken dat we het gelukkig eens zijn over de richting. Cliënten willen niet alleen maar bezig zijn met hun psychische aandoening, maar vooral eigen regie houden en mee blijven doen in de maatschappij. Vanuit de herstelgerichte ondersteuning staat de eigen regie van een cliënt centraal, waardoor de zorg beter aansluit bij persoonlijke wensen en voorkeuren. Tegelijkertijd is het ook tijd voor echte keuzes. Onze prioriteit ligt bij de complexe cliënt, omdat de impact wanneer de zorg voor hen niet passend geleverd wordt groot is.
Marti Paardekooper
Directeur Langdurige Zorg
Zilveren Kruis Zorgkantoor