Blog 2 van Laura de Kinkelder

Welke zorg wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering? De Verzekerdenraad adviseert.
Laura de Kinkelder

Als Verzekerdenraad vergaderen we meestal in Zeist. Maar eens per jaar maken we een uitstapje naar het kantoor in Leiden. Hier zit namelijk de afdeling Productontwikkeling. Zij maken keuzes over welke zorg er wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen. Daar waar de basisverzekering door de overheid wordt vastgesteld, hebben de verzekeraars namelijk wel de vrijheid in hun keuzes voor de aanvullende verzekeringen. Ik ben 4 jaar geleden bij de Verzekerdenraad gekomen om mee te denken over de zorg. Deze vergadering is daarom extra interessant: welke veranderingen zijn er na onze adviezen doorgevoerd? En over welke zorggebieden in de aanvullende verzekering wordt nu onze mening gevraagd?

Actualiteiten: onderzoek Nederlandse Zorgautoriteit (NZA)

Voordat we spraken over de aanvullende verzekering, stonden er nog 2 andere onderwerpen op de agenda. Eerst bespraken we de actualiteiten met Peter Langenbach, directeur Zorginkoop. Een aantal weken terug werd bijvoorbeeld bekend dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) onderzoek deed naar de manier waarop verzekeraars hun zorgplicht invullen. Elke grote verzekeraar werd door de NZA onderzocht.
Voor Zilveren Kruis werd de provincie Drenthe onderzocht op het gebied van de ggz en de medisch specialistische zorg. Dit onderzoek kon verschillende conclusies hebben: verbeterpunten, een aanwijzing of een maatregel. Zilveren Kruis kreeg het oordeel ‘verbeterpunten’. Volgens de NZA heeft de verzekeraar een aannemelijk verhaal, maar kan zij dat niet goed genoeg aantonen. Peter Langenbach nam ons mee in het advies van de NZA en in de stappen die Zilveren Kruis het komend jaar gaat nemen om resultaten beter zichtbaar te maken. Er is een stappenplan gemaakt voor alle 11 punten.
Het is fijn dat wij als Verzekerdenraad zelf een actualiteit kunnen agenderen en dat de directeur openstaat voor onze vragen. Ik hoop dat u als verzekerde nu ook een beter beeld heeft gekregen.

Kennismaking nieuwe voorzitter

Ons tweede agendapunt was de kennismaking met onze nieuwe voorzitter Edith Dekker. De afgelopen jaren zat Johanna Haanstra de Verzekerdenraad voor, maar haar termijn loopt bijna af. Een aantal leden waren betrokken bij de selectie. Zij hebben Edith, tot ieders tevredenheid, ondervraagt. Ze belooft een onafhankelijke voorzitter te zijn en bij te dragen aan het werk van de Verzekerdenraad. Ik ga Johanna missen, maar ik kijk uit naar een goede samenwerking met Edith.

Meedenken over de aanvullende verzekeringen

Als laatste punt op de agenda: de aanvullende verzekeringen. Het afgelopen jaar zijn er na onze adviezen enkele toevoegingen gedaan voor collectief verzekerden. Zo is het nu mogelijk om 2 fysiotherapiesessies mee te nemen naar het nieuwe jaar, zit de app SkinVision in het pakket (spoort huidkanker op) en is er een volledige vergoeding voor de app Hello 24/7 om mantelzorg te regelen.

Deze keer dachten we mee over de toekomstige invulling van de aanvullende verzekering en de tandverzekering. Zoals vaker hadden we uiteenlopende visies op de onderwerpen en werd er stevig gediscussieerd. Ik ben benieuwd hoe het team Product Management onze adviezen gaat oppakken en ik kijk uit naar volgend jaar.