Blog verzekerdenraadslid Erik Brouwer

De verzekerdenraad van 20 november 2023 ging over communicatie en beïnvloeding. Hoofdonderwerpen waren de contractering door verzekeraars (het vastleggen van afspraken met zorgaanbieders) en de aankomende Tweede Kamer verkiezingen.

Verzekeraars in het nieuws

Beide onderwerpen hebben te maken met het beïnvloeden van mensen via communicatie. In de media wordt bijvoorbeeld regelmatig gezegd dat de verzekeraars onvoldoende zorg inkopen. Aan het eind van het jaar zijn er veel partijen die daarmee beweren dat verzekeraars niet aan hun zorgplicht voldoen. Later hoor je vaak pas dat het probleem bij andere zaken ligt. Zo is het in deze tijd bijvoorbeeld moeilijk om personeel te vinden en ook binnen te houden. Vanaf mijn middelbare school heb ik geleerd dat voor een contract twee partijen nodig zijn. Maar de beeldvorming doet onterecht vermoeden dat maar één partij de macht heeft: de verzekeraar.

Lobbyen met als thema zorg

Met de laatste zin uit de vorige alinea maak ik de overstap naar beïnvloeding. In een korte workshop kregen wij verschillende vormen van lobbyen (invloed hebben) uitgelegd. Ook werd verteld over beïnvloeding via verschillende (sociale) media en hoe je nieuws kunt herkennen. Ook Zilveren Kruis en Zorgverzekeraars Nederland lobbyen. Het doel is altijd de verzekerde. Om te ervaren hoe dit is, kregen wij zelf ook een oefening. Van 8 politieke partijen was de zorgparagraaf uit het partijprogramma gehaald. Op basis van deze paragrafen werden we in 4 groepen verdeeld. Ongeacht de eigen politieke voorkeur zijn we gaan lobbyen om binnen te halen wat in ons programma stond. Zeker geen makkelijke opdracht omdat je je moet verplaatsen in de programma’s van 3 andere partijen waarbij begrippen afwijken van elkaar. Als verzekerden in de Verzekerdenraad - en zeker ook als verzekerden van Zilveren Kruis - zijn we gelukkig allemaal anders. Ik heb met deze oefening geleerd hoe ik me – als het gaat om politiek – kan verplaatsen in anderen en ook een andere mening kan verdedigen.

Afsluiting

Ik vond het een interessante bijeenkomst om mee te maken. De politieke lobby komt vaak negatief in het nieuws, maar er wordt ook voor veel goede zaken gelobbyd. Al met al blijft communicatie erg moeilijk, maar wel heel belangrijk.

Over mij

Waarom zit ik in de Verzekerdenraad? Ik wilde wat terug doen, omdat Zilveren Kruis er was toen mijn vrouw ernstig ziek werd. En, helaas stopte het niet daar, er nu nog steeds voor ons is.