-
Budgetplan
In een budgetplan omschrijft u welke zorgaanbieders u inschakelt. We geven u graag toelichting bij het invullen en informatie over maximumtarieven.
-
CAK
U betaalt uw eigen bijdrage aan het CAK. Lees meer over de taken van het CAK en over hoeveel eigen bijdrage u moet betalen.
-
Centrum Indicatiestelling Zorg
Voordat u langdurige zorg krijgt wordt eerst bekeken welke zorg u nodig heeft. En hoeveel zorg u nodig heeft.
-
Cliëntondersteuning
Als u recht heeft op zorg uit de Wlz dan kunt u gratis hulp krijgen van een klantondersteuner. Lees wat de klantondersteuner voor u kan doen en waar u terecht kunt.
-
Cliëntvertrouwenspersoon
De Wet zorg en dwang regelt de rechten van mensen met een verstandelijke beperking of een psychogeriatrische aandoening bij onvrijwillige zorg. De wet regelt ook dat er een cliëntvertrouwenspersoon is als u of uw naaste te maken krijgt met onvrijwillige zorg.
-
Extra Kosten Thuis EKT
Extra Kosten Thuis of EKT is bedoeld om ervoor te zorgen dat u langer thuis kunt blijven wonen. Lees meer over wanneer u in aanmerking komt voor een EKT-toeslag.
-
Fraude
Als het zorggeld niet gebruikt wordt waar het voor bedoeld is, dan is dit verkeerd gebruik of fraude. We spreken van fraude als een klant, zorgaanbieder of derde bewust en opzettelijk de regels overtreedt om er zelf (financieel) beter van te worden.
-
Gewaarborgde hulp
Met een pgb regelt u zelf hulp. Kunt u dit niet zelf? Dan mag u een gewaarborgde hulp of ondersteuner aanwijzen dit dit voor u kan doen. Lees waar een gewaarborgde hulp u mee kan ondersteunen.
-
Huisbezoek
Elk jaar gaan we bij een aantal van onze budgethouders op huisbezoek. Lees hoe een huisbezoek in zijn werk gaat en wat u kunt doen als u bezwaar wilt maken tegen de uitkomst van een huisbezoek.
-
Huishoudelijke hulp
Huishoudelijke hulp wordt ook wel schoonmaken of schoonhouden van de woning genoemd. Lees meer over wat we bedoelen met huishoudelijke hulp.
-
Indicatie CIZ
Het Centrum indicatiestelling (CIZ) beoordeelt of u langdurige zorg mag ontvangen. Deze beoordeling noemen we indicatie. Heeft u een indicatie nodig? En hoe werkt het aanvragen?
-
Jeugdwet
Voor kinderen tot 18 jaar is jeugdhulp en ondersteuning geregeld in de Jeugdwet. Lees meer over wie verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Jeugdwet.
-
Logeeropvang of logeren
Logeeropvang is als u kortdurend ergens anders verblijft dan thuis. Het doel van logeeropvang is het ontlasten van de mantelzorgers, dit noemen we respijtzorg.
-
Mantelzorg
Zorg voor een naaste wordt mantelzorg genoemd. Lees meer over mantelzorg en wanneer u een mantelzorger bent.
-
Meerzorg
Soms heeft u tijdelijk of voor langere tijd meer zorg of ondersteuning nodig. Meerzorg is een aanvulling op uw budget. Meer uitleg over voorwaarden en aanvragen meerzorg.
-
Modulair Pakket Thuis MPT
Met Modulair Pakket Thuis (MPT) is een pakket aan zorg dat u en uw zorgaanbieder(s) samen opstellen. Meer informatie over MPT en het kiezen van de juiste vorm van langdurige zorg.
-
Notariële volmacht
Het is mogelijk om bij de notaris een volmacht op te laten stellen. Met de notariële volmacht kunt u een persoon machtigen die voor u uw zaken regelt.
-
Partneropname
Wordt u opgenomen in een instelling voor langdurige zorg? Dan kan uw partner ervoor kiezen met u mee te verhuizen. Hoe werkt partneropname? En wat doet u als er nog geen woonruimte beschikbaar is.
-
Persoonsgebonden budget (Pgb)
Persoonsgebonden budget of pgb is een budget om zelf zorg of ondersteuning mee te regelen. Meer uitleg over de verschillende soorten, kenmerken, type zorg die u kunt regelen en aanvragen.
-
Volledig Pakket Thuis VPT
Met een Volledig Pakket Thuis (VPT) kunt u zorg die u in een instelling zou krijgen thuis krijgen. Waar bestaat een VPT uit?
-
Wachtlijst
Als de zorgverlener van uw keuze u niet meteen kan helpen komt u op een wachtlijst. Lees meer over de wachttijd, status en wat u kunt doen als u vindt dat u te lang moet wachten.
-
Wet langdurige zorg
Bijna iedereen die woont of werkt in Nederland is voor langdurige zorg verzekerd. Hoe is dit geregeld? Waar kunt u terecht en hoe kunt u langdurige zorg aanvragen?
-
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Voor wie is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bedoeld? En wie is er verantwoordelijk voor de uitvoering?
-
Zorg in natura (ZIN)
Zorg in natura is zorg die de zorgaanbieder voor u regelt. Lees welke soorten langdurige zorg er zijn en welke vorm het beste bij u past.
-
Zorgovereenkomst en zorgbeschrijving
Om te weten of u uw persoonsgebonden budget (pgb) aan zorg besteedt hebben wij een zorgovereenkomst en zorgbeschrijving van u nodig. Waar moet u op letten?
-
Zorgplan
Andere namen voor een zorgplan zijn leefplan, persoonlijk plan of ondersteuningsplan. Lees wanneer u een zorgplan nodig heeft en wat er in staat.
-
Zorgprofiel
In een zorgprofiel staat welke pakket zorg hoort bij een zorgbehoefte. Lees welke zorgprofielen er zijn en bekijk de tarieventabel voor de budgetten.
-
Zorgverzekeringswet (Zvw)
Welke zorg is geregeld onder de Zorgverzekeingswet (Zvw)? En valt langdurige zorg daar ook onder?

Woordenlijst
Zilveren Kruis Zorgkantoor helpt u bij het regelen van langdurige zorg. U vindt hier woorden die u bij het regelen of ontvangen van langdurige zorg tegenkomt.
Woordenlijst
Zilveren Kruis Zorgkantoor helpt u bij het regelen van langdurige zorg. U vindt hier woorden die u bij het regelen of ontvangen van langdurige zorg tegenkomt.
Heeft u een andere vraag?
Bel ons
038 456 78 88
Persoonlijk contact met een medewerker.
Voor al uw vragen.
Maandag tot en met vrijdag open van 8.00 tot 18.00 uur.
Neem contact op via het contactformulier
Stuur eenvoudig uw documenten: