Ggz: toegang tot de Wlz vanaf 2021

Mensen die hun leven lang intensieve geestelijke gezondheidszorg (ggz) nodig hebben, kunnen vanaf 1 januari 2021 toegang krijgen tot de Wet langdurige zorg (Wlz). Op dit moment ontvangen mensen met een psychische stoornis zorg en ondersteuning van de gemeente.

Wat betekent toegang tot de Wlz voor ggz-cliƫnten?

Toegang tot de Wlz betekent dat mensen met een psychische stoornis de zekerheid krijgen dat zorg voor de lange termijn is geregeld. Ze hoeven dan niet steeds opnieuw aan te tonen dat zij intensieve geestelijke gezondheidszorg nodig hebben.

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of een persoon toegang krijgt tot de Wlz. In de folder over wie toegang krijgt (pdf) leest u waar zij op letten. Bij het CIZ kunt u een indicatie aanvragen om toegang te krijgen tot de Wlz.

Veelgestelde vragen over de overgang van de ggz naar de Wlz

Wij begrijpen dat de overgang naar de Wlz veel vragen bij u oproept. We hebben daarom alvast vragen verzameld en voor u onder elkaar gezet. In de folder hieronder leest u de vragen en de antwoorden:

Veelgestelde vragen over de ggz naar de Wlz vanaf 2021 (pdf)

Heeft u nog vragen? We helpen u graag. Chat, mail of bel ons gerust.

Alle informatie op 1 plek

Of u straks zelf zorg nodig heeft, iemand kent die zorg nodig heeft, of zelf zorgverlener bent: voor alle informatie over de veranderingen voor ggz-cliƫnten en de overgang naar de Wlz wijzen wij u graag op de website van de Rijksoverheid: ggz naar Wlz op informatielangdurigezorg.nl.