Vragen over uw pgb en het declareren van zorg

De situatie rond het coronavirus roept veel vragen op. We geven u graag antwoord op de meest gestelde vragen.

Ik kom in de problemen met mijn pgb budget omdat ik extra of vervangende zorg moet inzetten, kan ik deze zorg vergoed krijgen?

Lukt het niet om in uw mantelzorg netwerk vervangende zorg te vinden, en moet u extra betaalde zorg inzetten omdat er zorg is uitgevallen? U komt mogelijk in aanmerking voor extra budget. U vindt hier wat u moet doen om extra budget aan te vragen.

Tot 1 augustus was het mogelijk om extra budget aan te vragen voor zorg die uitviel door de coronamaatregelen. Na 1 augustus is het alleen mogelijk om extra budget aan te vragen als u nog steeds extra kosten moet maken vanwege corona en de coronameetregelen én niet uitkomt met uw budget. Het zorgkantoor toetst of het aangevraagde budget noodzakelijk is.

Mijn zorgverleners komen financieel in de problemen omdat zij geen zorg kunnen leveren door ziekte of als gevolg van de coronamaatregelen, wat nu?

U kunt de zorguren die uw zorgverlener normaal levert doorbetalen uit uw huidige budget. Dit geldt voor alle zorgverleners waar u een zorgovereenkomst mee heeft gesloten. Ook voor vervoer. Let op! Deze regeling stop uiterlijk op 31 juli 2020.
Mogelijk kan uw zorgverlener de zorg op een andere manier aanbieden. Belangrijk is wel dat u registreert welke zorg uw zorgaanbieder wél of niet levert. U vindt hier  meer informatie over het registreren van niet geleverde of extra geleverde zorg.

Geef ziekte van uw zorgverleners áltijd door aan de SVB. Mogelijk komt uw zorgverlener in aanmerking voor loondoorbetaling door het UWV.

De dagbesteding levert de zorg in een andere vorm, kan ik deze zorg op dezelfde manier blijven declareren?

Ja, u declareert dit op dezelfde manier. Belangrijk is wel dat u registreert welke zorg uw zorgaanbieder voor dagbesteding wél of niet levert

Komen mijn zorgverleners ook in aanmerking voor de bonus van € 1.000 die is aangekondigd voor personeel in de zorg?

Deze bonusregeling voor zorgprofessionals wordt in de zomermaanden uitgewerkt. De bonus is bedoeld voor professionals in de zorg die zich in de corona-tijd (1 maart tot 1 september) extra hebben ingezet voor patiënten en cliënten en daarbij de effecten van corona hebben ondervonden. Het wordt nog nader uitgewerkt wie voor deze bonus in aanmerking komt.