Vragen over uw pgb en het declareren van zorg

De situatie rond het coronavirus roept veel vragen op. We geven u graag antwoord op de meest gestelde vragen.

Ik kom in de problemen met mijn pgb budget omdat ik extra vervangende zorg moet inzetten, kan ik deze zorg vergoed krijgen?

Lukt het niet om in uw mantelzorg netwerk vervangende zorg te vinden, en moet u extra betaalde zorg inzetten omdat er zorg is uitgevallen? U komt mogelijk in aanmerking voor extra budget. U vindt hier wat u moet doen om extra budget aan te vragen.

Mijn zorgverleners komen financieel in de problemen omdat zij geen zorg kunnen leveren door ziekte of als gevolg van de coronamaatregelen, wat nu?

U kunt de zorguren die uw zorgverlener normaal levert doorbetalen uit uw huidige budget. Dit geldt voor alle zorgverleners waar u een zorgovereenkomst mee heeft gesloten. Ook voor vervoer. Mogelijk kan uw zorgverlener de zorg op een andere manier aanbieden. Belangrijk is wel dat u registreert welke zorg uw zorgaanbieder wél of niet levert. U vindt hier  meer informatie over het registreren van niet geleverde of extra geleverde zorg.

Geef ziekte van uw zorgverleners áltijd door aan de SVB. Mogelijk komt uw zorgverlener in aanmerking voor loondoorbetaling door het UWV.

De dagbesteding levert de zorg in een andere vorm, kan ik deze zorg op dezelfde manier blijven declareren?

Ja, u declareert dit op dezelfde manier. Belangrijk is wel dat u registreert welke zorg uw zorgaanbieder voor dagbesteding wél of niet levert

Worden mondkapjes, handschoenen, desinfecterende handgel en overige beschermende maatregelen vergoed?

In het geval van een corona-besmetting heeft het RIVM richtlijnen opgesteld voor de zorg die buiten het ziekenhuis plaatsvindt, zoals bij de zorgverlening aan budgethouders. Deze zijn leidend in de aanvraag en verdeling van middelen. Zie informatie voor professionals op rivm.nl.