Ik heb nu extra zorg thuis nodig

De situatie rond het coronavirus roept veel vragen op. We geven u graag antwoord op de meest gestelde vragen.

Ik heb vervangende zorg nodig omdat mijn zorgverlener ziek is. Hoe kan ik vervangende zorg regelen?

Overleg met zorgverleners of naasten die al betrokken bij de zorg of zij mogelijk weggevallen zorg kunnen opvangen. Heeft u geen vervanger en heeft u toch zorg nodig? Neem dan contact op met een cliëntondersteuner, een overzicht vindt u hier. Mogelijk dat zij hierin iets kunnen betekenen. Wij kunnen niet bemiddelen naar een vervangende pgb-zorgverlener. U kunt ook onze Zorgatlas raadplegen voor het aanbod in Zorg in Natura (ZIN).

Ik kan niet naar de dagbesteding, want die is gesloten. Hoe regel ik vervangende zorg?

Van ons allemaal wordt flexibiliteit verwacht in deze moeilijke omstandigheden. We adviseren om te kijken naar wat er binnen het eigen netwerk opgevangen kan worden en welke gebruikelijke zorg er ingezet kan worden. Voor zorg die niet binnen uw netwerk opgevangen kan worden, kunt u een vervangende zorgverlener inzetten. U leest hierboven wat u kunt doen om vervangende zorg te regelen.

Wilt u een bestaande zorgverlener extra uren laten werken?

Controleer dan of de huidige zorgovereenkomst al voldoet. Ontvangt uw bestaande zorgverlener nu een vast maandloon voor vaste uren, dan moet u een wijziging zorgovereenkomst indienen om overuren uit te laten betalen. Let op! Informele zorg door een familielid mag maximaal 40 uur per week betaald zorg leveren. Zorgverleners met een arbeidsovereenkomst en zzp’ers mogen meer dan 40 uur werken, maar niet meer dan is toegestaan in de Arbeidstijdenwet.

Welke richtlijnen gelden er voor zorgverleners die zorg thuis leveren?

Het RIVM heeft richtlijnen opgesteld om zorg thuis zo veilig mogelijk te houden voor u als budgethouder. En te zorgen dat u de zorg ontvangt die u nodig heeft. U vindt deze richtlijnen hier.

Ik heb mijn ouder/partner/kind tijdelijk uit de zorginstelling naar huis gehaald, kan de zorg vergoed worden met Toeslag extra zorg thuis?

Nee dit is niet mogelijk. De Toeslag extra zorg thuis is bedoeld voor klanten met een bestaand pgb die niet in een instelling verblijven.

Als u er voor kiest om cliënt in huis te nemen kunt u het volgende doen:

  1. Kijk samen met de instelling wat de mogelijkheden zijn. Misschien kan uw zorginstelling ook zorg bieden in de thuissituatie.
  2. Vraag een pgb aan. Krijgt u het pgb toegekend dan kunt u dit gebruiken om zorg in te kopen in de thuissituatie.
    Let op! Als u een pgb aanvraagt wordt uw zorg in natura (gedeeltelijk stop gezet) mogelijk vervalt hiermee uw plek in de instelling.
    Dit betekent dat u opnieuw op de wachtlijst moet worden geplaatst.