Stap 7: Eigen bijdrage betalen

Voor de meeste langdurige zorg van de Wlz moet u een eigen bijdrage betalen. Tenminste als u 18 jaar of ouder bent. Mensen onder de 18 jaar hoeven geen eigen bijdrage te betalen.

Stap 7

Het CAK berekent uw eigen bijdrage

Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent uw eigen bijdrage. Het Zorgkantoor geeft uw gegevens door aan het CAK. U krijgt een rekening van het CAK voor de eigen bijdrage.

Hoe wordt de eigen bijdrage bepaald?

Het maakt uit of u thuis woont of in een zorginstelling. Ook is van belang of u jonger of ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd bent. En of u getrouwd, samenwonend of alleenstaand bent.

Uw woonsituatie en uw verzamelinkomen bepalen uw eigen bijdrage. Verzamelinkomen is een belastingwoord. Het betekent een optelsom van de inkomsten van u en uw partner in de belastingboxen 1, 2 en 3.

U betaalt de eigen bijdrage aan het CAK. U betaalt vanaf het moment dat u naar de zorginstelling gaat. Of vanaf het moment dat u de zorg thuis ontvangt.

Hoeveel is uw eigen bijdrage?

U betaalt voor een volledig pakket thuis de lage eigen bijdrage aan het CAK (tussen de €159,80 en €838,60 per maand). U blijft namelijk zelf verantwoordelijk voor uw woonkosten.

Bereken uw eigen bijdrage

Wilt u een schatting van uw eigen bijdrage berekenen? Dat kan met de rekenhulp op de website van het CAK. Daarmee krijgt u een idee wat de maandelijkse kosten van uw langdurige zorg worden.

Heeft u een andere vraag?

Bel ons

038 456 78 88

Maandag t/m vrijdag

8.00 - 18.00 uur

E-mail of chat ons

We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Naar het contactformulier