PGB

Stap: 5
Een bewuste keuze voor het pgb

U geeft aan waarom u pgb kiest

We vragen informatie van u

U krijgt een aantal formulieren opgestuurd om in te vullen. Deze gegevens hebben we nodig om te beoordelen of u in aanmerking komt voor een pgb. Een pgb geeft de vrijheid om zelf de zorg in te kopen. Maar er komen flink wat taken en verantwoordelijkheden bij kijken. We willen dat u een bewuste keuze maakt voor pgb. En dat u van tevoren weet wat er van uw kant verwacht wordt. Vandaar dat we u zullen uitnodigen voor een Bewuste-keuze-gesprek. De formulieren die u invult zijn een voorbereiding op dat gesprek.

U vult in:

 

Het aanvraagformulier

U controleert uw gegevens en vult ze eventueel aan.

 

Het budgetplan

In het budgetplan geeft u aan hoe u uw budget gaat besteden. Wilt u meer informatie geven dan u in het budgetplan kunt opnemen? U kunt ook als aanvulling een persoonlijk plan meesturen.

 

Gewaarborgde hulp

Het pgb-Wlz brengt verplichtingen met zich mee. Het Zorgkantoor kijkt of u aan die verplichtingen kunt voldoen. Het Zorgkantoor kan besluiten dat u alleen een pgb-Wlz krijgt als er iemand is die u ondersteunt. Dat wordt dan gewaarborgde hulp genoemd.

Als een indicatie hebt voor een zorgprofiel VV 4 – 7 of VG 4 – 8 is het zelfs verplicht dat er iemand is die u helpt. Deze gewaarborgde hulp kan uw wettelijk vertegenwoordiger zijn, maar het kan ook iemand anders zijn.

Wij registreren uw gewaarborgde hulp of wettelijk vertegenwoordiger. Als u niet meer wordt ondersteund dan moet u dat melden aan het Zorgkantoor. Ook als iemand anders u gaat ondersteunen.
Lees meer over gewaarborgde hulp

 

Wanneer krijgt u geen pgb?

Het Zorgkantoor beoordeelt uw aanvraag voor een pgb. Er zijn omstandigheden waarin u geen pgb krijgt toegewezen. Als u niet in staat bent op eigen kracht of met hulp van een vertegenwoordiger, gemachtigde of zaakwaarnemer de verplichtingen van het pgb uit te voeren. Dan moeten wij u een pgb weigeren. Onder andere bij:

Pgb en schulden

Het Zorgkantoor wijst uw aanvraag af als u failliet bent verklaard. Of als sprake is van schuldsanering op grond van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Ook als u niet op een vast woonadres woont. Wij controleren dit bij de behandeling van uw aanvraag.

Zorg van 1 zorgaanbieder met contract

Wilt u alleen zorg inkopen bij 1 zorgaanbieder die ook al een contract heeft met het Zorgkantoor? Dan is een pgb niet nodig en onnodig ingewikkeld. U krijgt dan zorg in natura.

 

Op naar de volgende stap: het Bewuste-keuze-gesprek

U stuurt het volledig ingevulde aanvraagformulier en het volledig ingevulde budgetplan op naar het Zorgkantoor.

Per e-mail op onze contactpagina. Kies voor 'Stuur een e-mail'.

Ons postadres is:
Zilveren Kruis Zorgkantoor
Antwoordnummer 511 (geen postzegel nodig)
8000 VB ZWOLLE

Wij nemen daarna contact met u op om een afspraak te maken voor het Bewuste-keuze-gesprek.

In dat gesprek nemen we uw aanvraag en uw situatie samen door. We beantwoorden uw vragen en kijken of het pgb een goede oplossing voor u is. Wanneer u niet meewerkt aan dit gesprek dan wijst het Zorgkantoor uw aanvraag voor een pgb af. Dan komt u in aanmerking voor zorg in natura.​​

Heeft u een andere vraag?

Of wilt u contact met ons? We helpen u graag verder.

Telefoneren

Bel ons

Maandag t/m vrijdag
8.00 - 18.00 uur

038 456 78 88
Chatten

Chat met ons

E-mailen

Mail ons

We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stuur een e-mail
Adresgegevens

Postadres

Zilveren Kruis Zorgkantoor
Postbus 353
8000 AJ Zwolle