Stap 2: Hoe wil ik langdurige zorg?

Kies in deze stap de zorgvorm die bij u past. De volgende stappen van uw aanvraag van langdurige zorg hangen af van deze keuze.

Stap 2

Hoe wil ik de zorg?

U wilt de best passende zorg van de beste zorgaanbieders. En u wilt uw langdurige zorg zo regelen dat u zoveel mogelijk uw eigen leven kunt blijven leven.

Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) beoordeelt of u langdurige zorg mag ontvangen. Deze beoordeling noemen we een indicatie. Die indicatie heeft u nodig om de langdurige zorg bij het Zorgkantoor te kunnen regelen. Hoe werkt dat? U krijgt een gesprek met iemand van het CIZ om te bekijken welke zorg u nodig heeft. Tijdens dat gesprek geeft u aan hoe u de zorg geregeld wilt hebben. Als u al weet van welke zorgaanbieder u de zorg wilt, dan kunt u dat aangeven.

Het is belangrijk dat u voor het gesprek met het CIZ begrijpt welke zorgvorm het beste bij u past. Wat zijn de gevolgen die horen bij de verschillende vormen? Ook de financiële gevolgen. U kunt uw keuze trouwens weer veranderen.

Een zorgvorm kiezen voordat u uw indicatie aanvraagt

Voordat u een indicatie bij het CIZ aanvraagt is het goed om te weten welke zorgvorm het beste bij u past. Beantwoord een aantal vragen over de verschillende soorten langdurige zorg. U krijgt een suggestie welke zorgvorm bij u past.

Dit zijn de 4 vormen van zorg

Er is zorg die de zorgaanbieder voor u regelt. Dit heet zorg in natura. Afgekort: ZIN. En er is zorg die u zelf regelt met een persoonsgebonden budget. Afgekort: pgb. Van de zorg in natura zijn er 3 varianten.

U kunt dus in totaal kiezen uit 4 vormen van langdurige zorg:

 1. U woont in een zorginstelling en krijgt daar de zorg die u nodig heeft (een vorm van ZIN).
 2. U wilt de zorg aan huis ontvangen van een zorgaanbieder via zorg in natura (een vorm van ZIN).
 3. U wilt de zorg aan huis en regelt de zorg zelf met een persoonsgebonden budget (pgb).
 4. U wilt de zorg aan huis ontvangen en kiest voor een combinatie van zorg in natura via een instelling en een pgb (een vorm van ZIN gecombineerd met pgb).

Wat past het best bij u? Zorg in natura of pgb?

Welke vorm van zorg past het beste bij u? Kort gezegd neemt zorg in natura u al het geregel en gedoe uit handen. U krijgt zorg van zorgaanbieders waarvan de kwaliteit voldoet aan de eisen van het Zorgkantoor.

Het kan zijn dat u uw zorg niet passend met 1 zorgaanbieder kunt regelen. Of dat u graag alles zelf regelt. Dan kan een persoonsgebonden budget (pgb) een oplossing zijn. Hieronder zetten we de verschillen tussen zorg in natura en pgb op een rijtje.

Kenmerken van zorg in natura (zorg via een zorgaanbieder)

 • U kiest uit verschillende zorgaanbieders die een contract hebben met uw Zorgkantoor. U overlegt met de zorgaanbieder over de inzet van de zorg.
 • U maakt hierover samen afspraken die uw zorgaanbieder vastlegt in een zorgplan of ondersteuningsplan. Of u geeft zelf uw voorkeuren aan in een persoonlijk plan.
 • Het Zorgkantoor betaalt de zorgaanbieder voor uw zorg.
 • U hoeft zelf geen administratie bij te houden.
 • ZIN aanvragen duurt circa 8 weken.

Kenmerken van zorg via een persoonsgebonden budget (pgb)

 • U houdt zelf uw administratie bij.
 • U bent zelf volledig verantwoordelijk voor de juiste besteding van uw budget.
 • U bepaalt zelf door wie, waar, wanneer en hoe de zorg wordt verleend.
 • U werft zelf zorgverleners en maakt afspraken over salaris/vergoeding.
 • U maakt zelf afspraken over de kwaliteit van uw zorg.
 • U zorgt zelf voor vervanging van uw zorgverlener bij ziekte en vakantie.
 • U lost zelf conflicten met uw zorgverleners op.
 • Pgb regelen duurt circa 15 weken van aanvraag indicatie tot goedkeuring pgb.

Er zijn 3 soorten zorg die u aan huis kunt krijgen

Wilt u de zorg aan huis regelen dan zijn er 3 vormen:

 • Volledig Pakket Thuis (VPT)
  Bij een VPT ontvangt u de zorg aan huis die u ook in een instelling zou krijgen. Deze zorg wordt geleverd door 1 zorgaanbieder.
 • Modulair Pakket Thuis (MPT)
  Bij een MPT ontvangt u een deel van het Volledig Pakket Thuis, zonder maaltijden. Wilt u toch gebruik maken van een maaltijdvoorziening dan kunt u hiervoor terecht bij uw gemeente. De zorgonderdelen kunnen door verschillende zorgaanbieders geleverd worden.
 • Combinatie van MPT en pgb
  Kiest u voor een combinatie van het MPT aangevuld met zorg via een pgb? Dan doorloopt u voor het deel van het pgb de stappen van de pgb-aanvraag.

Hulp bij het kiezen van uw zorgvorm?

Voordat u een indicatie bij het CIZ aanvraagt is het goed om te weten welke zorgvorm het beste bij u past. Beantwoord in onze keuzehulp een aantal vragen over de verschillende soorten langdurige zorg. U krijgt een suggestie welke zorgvorm bij u past. En wat de zorgvorm inhoudt.

Doe de keuzehulp

Kies nu uw zorgvorm

Kies de zorgvorm die bij u past en ga verder naar stap 3.

Zorginstelling - stap 3
Persoonsgebonden budget (pgb) - stap 3
Volledig pakket thuis (VPT) - stap 3
Modulair pakket thuis (MPT) - stap 3

Heeft u een andere vraag?

Bel ons

038 456 78 88

Maandag t/m vrijdag

8.00 - 18.00 uur

E-mail of chat ons

We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Naar het contactformulier