Procedure, formulieren en contact

Met de IZA partijen zijn de procedure en voorwaarden landelijk vastgesteld. Op deze pagina kunt u de benodigde informatie vinden.

Waarom dit beoordelingskader? In het kort

We staan voor een enorme maatschappelijke opgave. U leest het in het Integraal Zorgakkoord (IZA) en in het Kader Passende Zorg. Het IZA bevat afspraken om de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te waarborgen. Maar dat niet alleen. U vindt er natuurlijk ook afspraken in terug voor het behouden en ontzorgen van zorgprofessionals.

De essentie is de optimale inzet van kritische en schaarse capaciteit en infrastructuur

Een van de afspraken is dat zorgaanbieders, zorgprofessionals, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en gemeenten met elkaar plannen ontwikkelen voor impactvolle transformaties. Zo pakken we de knelpunten aan. We zetten in op passende en arbeidsbesparende zorg om de groeiende zorgvraag op te vangen. Met gelijkblijvende mensen en binnen de financiële kaders.

Bij impactvolle transformaties zijn zorgaanbieders en zorgverzekeraars gelijkgericht

Uitgangspunt van het zorgstelsel blijft individuele contractering. Maar gaat het om een impactvolle transformatie? Dan streven zorgaanbieders en zorgverzekeraars dezelfde beweging na in hun individueel handelen en contractafspraken.

Alle zorgverzekeraars beoordelen de plannen met dezelfde landelijke voorwaarden en criteria

Op die manier is het speelveld voor alle partijen en sectoren gelijk. In alle regio’s. De twee grootste zorgverzekeraars in een regio beoordelen de plannen.
Bent u geïnteresseerd in de volledige beschrijving van het beoordelingskader? Kijkt u dan bij de downloads bovenaan deze pagina.

Het beoordelingsproces bestaat uit 4 stappen 

  1. Snelle toets
  2. Samen uitwerken transformatieplan
  3. Beoordeling transformatieplan
  4. Implementatie inclusief monitoring

Goed om te weten: zowel de snelle toets als de uiteindelijke beoordeling doen wij samen met de op één na grootste zorgverzekeraar in uw regio.

  1. Snelle toets

    Heeft u een voorstel voor een succesvolle transformatie? Dat is mooi! Bespreek dit eerst met uw zorginkoper. Daarna vult u eenvoudig het indieningsformat snelle toets in via het landelijke portaal 'mijn transformatieplannen.nl'.

    Belangrijk daarbij is dat de aanvraag alleen door de indiener van de snelle toets / het transformatieplan wordt gedaan. De overig deelnemers van de aanvraag van een snelle toets voor een transformatieplan worden later gekoppeld. In het portaal mijn transformatieplannen staat omschreven hoe u de aanvraag voor een snelle toets kunt doen.

    De eerste en tweede zorgverzekeraar toetsen dan of het om een impactvolle transformatie gaat die succesvol kan zijn. U hoeft nu nog geen transformatieplan in te dienen. Stuurt u een voorstel in? Dan ontvangt u binnen 4 weken bericht.

  2. Samen uitwerken transformatieplan

    U heeft op uw voorstel positief bericht van ons ontvangen. Dan kunt u een transformatieplan uitwerken. Doe dit samen met betrokken zorgaanbieder(s), zorgprofessionals en/of patiëntenorganisatie(s). En bij voorkeur ook met de twee zorgverzekeraars, uw gemeente en zorgkantoor. 

  3. Beoordeling transformatieplan

    Stuurt u een transformatieplan in? Deze kunt u nu nog indienen op onze Zilveren Kruis website. Binnenkort komt hier ook het landelijke portaal voor beschikbaar. Uw plan beoordelen we aan de hand van in het IZA vastgestelde voorwaarden. U ontvangt binnen 4 weken een voorlopig besluit. Bij een positief besluit delen we uw plan met overige zorgverzekeraars. Zij hebben de mogelijkheid vragen te stellen en bijvoorbeeld onduidelijkheden aan te geven. Deze vragen ontvangt u van ons en u heeft vervolgens de kans om het plan aan te passen. Deze fase duurt ook 4 weken.

    Korte samenvattingen van de goedgekeurde plannen komen beschikbaar op  De Juiste Zorg op de Juiste Plek. Zo stimuleren we om plannen te volgen. U vindt op de website van elk plan een beknopt overzicht van de doelen, afspraken en resultaten, de betrokken partijen en contactinformatie.

  4. Implementatie inclusief monitoring

    Alle betrokken partijen gaan aan de slag met de implementatie. En monitoren of de gemaakte afspraken worden behaald. Of transformatiemiddelen - die bij mijlpalen horen - moeten worden uitbetaald. Of als het nodig is om bij te sturen en aanvullende afspraken te maken.

Heeft u nog vragen? 

Bijvoorbeeld over het indienen van uw transformatieplan? Of over samenwerking in uw regio? Stuur gerust een mail naar beoordelentransformatieplannen@zilverenkruis.nl. Geeft u in uw mail ook aan om welke regio het gaat? Dan kunnen wij deze sneller in behandeling nemen.