Nieuwsbrief - Van start met MTVP

Op 24 januari stemde de Landelijke Huisartsen Vereniging in met het Integraal Zorgakkoord (IZA). We zagen al verschillende reacties voorbijkomen. De een staat er achter. De ander zet zijn vraagtekens erbij. Dat is ook goed zolang we maar met elkaar in gesprek blijven. Zo gaan we nu samen aan de slag met Meer tijd voor de patiënt (MTVP). Want heeft uw patiënt dat nodig? Dan is het prettig als u die ruimte heeft.

Er komt per regio een MTVP-plan

De afgelopen maanden werkten LHV, InEen en Zorgverzekeraars Nederland aan een Leidraad MTVP (pdf). In de leidraad leest u meer informatie over de voorwaarden en de mogelijke interventies. Daarin leest u ook dat er per regio een MTVP-plan komt waarbij u zich kunt aansluiten. In het plan worden vervolgens keuzes gemaakt voor MTVP-interventies.

Wanneer komt u in aanmerking voor de MTVP-prestatie?

Daarvoor gelden een aantal voorwaarden:

  1. U heeft een lerende omgeving, zoals intervisie, gericht op MTVP
  2. U sluit zich aan bij het regionale MTVP-plan
  3. U gebruikt de MTVP-Leidraad

Regio-organisaties stellen de interventies vast

Dat doen zij de komende weken samen met de huisartsen. Het gaat om interventies die binnen deze onderwerpen vallen:

  • Anders werken in de praktijk
  • Samenwerken met het netwerk
  • Het voeren van het goede gesprek
  • Uitbreiding van de personele capaciteit

Wanneer kunt u met MTVP beginnen?

De eerste groep huisartsen kan starten zodra het regionale MTVP-plan en de deelnemerslijst zijn vastgesteld. Uw branchepartijen ontwikkelen een methodiek voor het selecteren van de deelnemers. Hoe ziet het tijdspad er op hoofdlijnen uit? De eerste praktijken starten vanaf 1 april. Elk kwartaal is er ruimte voor een kwart van de huisartsen in uw regio om in te stromen. Vanaf 1 januari 2024 hebben alle praktijken de mogelijkheid om deel te nemen.

Wat is het verdere tijdspad in 2023?

Sleep de tabel om meer informatie te zien
Periode Onderwerp
Februari en maart Overleg tussen uw regio-organisatie en onze regionale zorginkoper.
Maart Met uw regio-organisatie stellen wij het MTVP-plan vast, inclusief een lijst van praktijken die per 1 april instromen.
Vanaf 1 april We voegen de MTVP-afspraak toe aan uw overeenkomst in VECOZO. Zo kan elk kwartaal een nieuwe groep huisartsen declareren.

Goed om te weten! Voor 1 maart ontvangt u bericht welk tarief aan MTVP is gekoppeld.