Patiƫnten op uw naam: ION

Meer informatie en tips leest u op de website van ION.

Wat is ION?

De stichting Inschrijving op Naam (ION) is opgericht door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De stichting heeft een database ingericht: de ION-database. Hierin kan een huisarts aangeven dat een patiënt in zijn/haar praktijk is ingeschreven. VECOZO is beheerder van de database.

In de ION-database zijn van elke Nederlander naam, verzekeringsnummer, geboortedatum en burgerservicenummer gekoppeld aan de naam en unieke AGB-zorgverlenercode van een huisarts en die van de zorgverzekeraar. Een patiënt kan in de ION-database ingeschreven staan bij één huisarts. De database is een administratief hulpmiddel voor huisartsen en bevat geen medische of vertrouwelijke patiëntgegevens.

Hoe meld ik mij aan?

Voor het aanmelden van uw patiënten en voor meer informatie gaat u naar de website van de stichting ION: ion.artsennet.nl. Of neem contact op met de supportdesk van VECOZO: 013 – 462 56 41. De Supportdesk kan u informeren over de verschillende mogelijkheden om uw gehele patiëntenbestand snel in de ION-database te zetten.

Communicatie richting patiënten

Het is van belang dat u uw patiënten op de hoogte brengt van de ION-database en het feit dat zij daarin zijn gekoppeld aan hun huisarts. Daarvoor heeft ION de flyer ‘Wie is uw huisarts?’ ontwikkeld. Deze kunt u downloaden via ion.artsennet.nl.

U kunt een patiënt aanmelden via het HIS, via het aanmeldscherm op de website van VECOZO of met een ION-module.
Als een patiënt te kennen geeft niet in de ION-database te willen staan, kunt u hem afmelden. U kunt het inschrijfgeld voor zo’n patiënt gewoon declareren. Alleen als deze declaratie wordt afgewezen, kunt u niet via ION aantonen dat de patiënt op uw naam stond en zal de verzekeraar u niet uitbetalen.
U kunt eerst proberen het probleem onderling op te lossen. Komt u er samen niet uit, dan kunt u voor bemiddeling of arbitrage terecht bij de stichting ION.

Heeft u een vraag?

Bel met ons

071 751 00 99

Maandag t/m vrijdag

8.00 - 18.00 uur

Heeft u een vraag over uw overeenkomst? Bel dan naar 071 751 00 61