Gevolgen corona zorgaanbieders eerstelijnsverblijf
Financieel
Mocht u, ondanks het overproductiebeleid, verwachten toch het budgetplafond te bereiken of in (acute) liquide problemen te komen, neem dan contact op met uw inkoper of via ibm-msz@zilverenkruis.nl.
Het huidige beleid van Zilveren Kruis voorziet al in een eventuele toename van de zorgvraag. Voor de reguliere zorg (ELV laag complex en ELV hoog complex) gaan wij vooralsnog uit van huidig beleid. Voor het overproductiebeleid bij ELV wordt er onderscheid gemaakt tussen reguliere en grote aanbieder.
Bij reguliere aanbieders vergoeden wij de productie tot 50% boven het afgesproken omzetplafond. Hiervoor geldt een tarief van 90% van het afgesproken tarief. Bij een grote aanbieder hanteren wij een doelmatigheidsmodel voor de vergoeding van de eventuele productie boven het afgesproken omzetplafond. Voor doelmatigheidscategorie 1 wordt er 5% overproductie tegen hetzelfde tarief toegekend, bij DM categorie 2 is dit 15% en bij DM categorie 3 25%.
Voor de prestatie ELV voor palliatief terminale zorg geldt geen omzetplafond. Voor de prestatie ELV cohort gelden andere voorwaarden. Mocht u, ondanks het overproductiebeleid, verwachten toch het budgetplafond te bereiken of in (acute) liquide problemen te komen, neem dan contact op met uw inkoper of via zorginkoop.wijkverpleging@zilverenkruis.nl.
In de reguliere ELV vallen de kosten van zuurstof bij patiënten binnen het ELV tarief. Indien u afspraken heeft gemaakt met Zilveren Kruis over het declareren van de prestatiecode voor ELV corona cohortbedden, ontvangt u een hoger tarief. Echter, de aantallen patiënten die zuurstof nodig hebben zijn dusdanig hoog dat het tarief voor de ELV corona cohortafdeling niet toereikend is voor de aanschaf.
Gezien de grote aantallen patiënten die zuurstof nodig hebben op deze afdelingen, begrijpen wij dat de kosten die dit met zich meebrengt niet (geheel) via de reguliere tarieven bekostigd kan worden. Deze kosten kunnen voor corona patiënten in deze specifieke periode meegenomen worden in de nacalculatie van de meerkosten. Wij vragen u zelf bij te houden welke meerkosten u maakt. Het dagtarief ELV-cohort kan alleen worden gedeclareerd als wordt voldaan aan de gestelde voorwaarden.
Machtiging ELV
De verlengingsaanvraag kunt u op verschillende manieren indienen, waaronder via: Aanvraag voor verlenging opname ELV
Wij vragen om een handtekening van de hoofdbehandelaar toe te voegen. Echter, wij begrijpen ook dat dit op dit moment mogelijk niet lukt om dit tijdig aan te leveren. Daarom staan wij voor de periode 1 maart tot 1 juni het volgende toe:
- Een handtekening van de betrokken SO of de huisarts volstaat. In het afwegingsinstrument tijdelijk verblijf staat de volgende veldnorm beschreven: de huisarts is hoofdbehandelaar binnen het ELV laag complex. De specialist ouderengeneeskunde binnen het ELV hoog complex.
Als huisarts en SO in overeenstemming besluiten hiervan af te wijken mag dit. Het gaat immers om ‘zorg zoals huisartsen die plegen te bieden’ en zowel de huisarts als SO levert deze zorg. Vanuit de wet- en regelgeving is er binnen eerstelijns verblijf dus geen onderscheid in deze beide professionals. - Als zowel de betrokken huisarts als de SO niet tijdig de aanvraag kan ondertekenen verzoeken wij u de aanvraag zonder handtekening naar Zilveren Kruis op te sturen. Wij vragen wel om de naam van de betrokken arts op te schrijven.
Clustering van cliënten met corona
Het ministerie van VWS, de Nederlandse Zorgautoriteit, de directeuren Publieke Gezondheid, ActiZ en Zorgverzekeraars Nederland hebben landelijke afspraken gemaakt over het opzetten en financieren van cohortafdelingen. Om alle betrokkenen in de verschillende regio’s sneller duidelijkheid te geven over aanpak en eenduidigheid in proces, besluitvorming en financiering hebben partijen een brief met notitie gemaakt. Deze vindt u terug op de website van Zorgverzekeraars Nederland. Aan de hand van deze landelijke afspraken kunnen de regio’s waar extra capaciteit nodig is dit verder vormgeven.