GGZ Online

Als uw patiënt (snel) psychologische hulp nodig heeft, komt hij of zij mogelijk op een wachtlijst te staan. Daarom willen wij u graag informeren over de 100% online-GGZ-behandeling, waar geen wachttijden zijn en waar de patiënt nagenoeg direct aan kan beginnen.

Denk hierbij aan behandelingen die verlopen via videobellen of een behandeling waarbij de patiënt kiest voor de meer schriftelijke variant. Deze eHealth oplossing werkt tijd- en plaats onafhankelijk en biedt zorgverleners en patiënten nieuwe mogelijkheden.

Hoe verwijzen naar GGZ Online?

Wij werken samen met o.a.

DiSofa is onderdeel van GGZ Noord-Holland Noord en richt zich op Basis GGZ.

DiSofa

Effectief online behandelen van de meest voorkomende psychische klachten.

HSK Online

Een combinatie van zowel e-health als persoonlijke gesprekken.

Mentaal Beter

DiSofa
'Ik pleit ervoor dat behandelaren vooroordelen over onlinetherapie overboord zetten. Denk niet: dit is niets voor mij. Als behandelaar vergeet ik soms bijna dat er een scherm zit tussen de patiënt en mij. We kunnen op deze manier meer servicegerichte en persoonlijke zorg leveren in een tijd van lange wachttijden.'

MentaalBeter
'We zien dat door de persoonlijke benadering door onze psychologen, patiënten na ruim negentig procent van de kennismakingsgesprekken besluiten om in therapie te gaan.'

'We merken dat patiënten bij aanvang vaak terughoudend zijn, maar dat wanneer ze er voor gekozen hebben om te beginnen, zijn ze erg enthousiast over online therapie.'

HSK Online

'De effectiviteit van een behandeling wordt niet zozeer bepaald door de wijze waarop deze wordt gegeven. Cruciaal zijn vooral een goede inhoudelijke therapeutische ruggengraat en voldoende behandeltijd. Als je daarin voorziet, is het om het even of cliënt en behandelaar fysiek, telefonisch of via een beeldscherm contact hebben met elkaar.'

De online behandelmethode bestaat al vele jaren. Op de sites van deze GGZ-online-aanbieders staan vele reviews waaruit blijkt dat de ex-cliënten om uiteenlopende redenen de 100% online behandelmethode als zeer prettig, makkelijk, comfortabel en heel positief hebben ervaren. Los van de online methodiek en online-modules die de aanbieders hanteren. Hieronder vertellen twee ex-cliënten hun persoonlijke verhaal over hun 100% GGZ-online behandelingen.

Claire vertelt over haar ervaring met online videobellen aangevuld met online modules uitvoeren.

Tess vertelt over haar ervaring met de online schriftelijke behandelmethode ondersteund door videogesprekken. (video volgt)

 • Voordat de behandeling begint, start het traject met een gratis intake- en kennismakingsgesprek, telefonisch of via beeldbellen, rechtstreeks met de behandelaar. 
 • De cliënt maakt op de site van de behandelaar een eigen account aan. Daarna kan de cliënt eenvoudig inloggen en heeft vervolgens alleen contact met zijn/haar eigen psycholoog. 
 • De cliënt maakt zelf de afspraken met de psycholoog. Het grote voordeel is, dat men niet gebonden is aan de openingstijden van een instelling. De cliënt krijgt de behandeling gewoon vanuit zijn/haar eigen vertrouwde omgeving en hoeft niet eerst te reizen naar een fysieke locatie. 

Deze optimale service zorgt voor voordelen voor zowel de cliënt, de zorgverlener als de doorverwijzer.

Online behandeling werkt net zo goed als een gewone behandeling bij de psycholoog op een polikliniek. De online aanbieders werken met gekwalificeerd personeel conform stand van wetenschap en praktijk.

Resultaten

 • Deelnemers aan een online alcoholreductieprogramma dronken na 6 maanden minder alcohol dan controlegroep*
 • Zelfmoordpreventie ‘113online’ schat in dat er maandelijks 2 mensen besluiten geen zelfmoord te plegen na contact met de online service*
 • Uitvalpercentage bij online behandelingen is lager dan bij face-to-face behandelingen**
 • 90% van de bezoekers beoordeelt de online modules met een voldoende, goed of uitstekend***
 • Mentale gezondheidstoestand van gebruikers neemt toe, ze ervaren minder beperkingen***

Bronnen

* E-mental health in the Netherlands
** E-health Parnassia Groep
*** Onderzoek Vrije Universiteit Nederland

Er is uitgebreide studie gedaan naar de effectiviteit van online behandelingen. Hieruit blijkt dat dit net zo effectief en succesvol is als therapie waarbij men fysiek de psycholoog bezoekt.

Lees voor meer informatie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29422409
https://www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/agenda/2017/okt-dec/24nov_c-buntrock.aspx
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28456072
https://www.zorgvisie.nl/onderzoek-e-health-effectief-bij-ernstige-psychische-stoornissen/
https://www.mh4mh.org/publications

 • Angstklachten
 • Depressie & somberheid
 • Onzekerheid & piekeren
 • Trauma & PTSS
 • Verslaving