Hoe sta je elke dag fit op?

Lienke de Jong schreef het boek ‘dear good morning’. Volgens Lienke de Jong begint een beweeglijke dag al in de ochtend! Ze beschrijft hoe je elke dag fit kunt opstaan, ochtendmens of niet. Ook bespreekt ze met Arjen hoe je als leidinggevende een voorbeeldrol kunt pakken en je medewerkers kunt inspireren om alles uit hun ochtend te halen!

Liever lezen dan luisteren?

Lienke de Jong: Je lichaam activeren zorgt ervoor dat je je veel beter kan concentreren, dat je wat productiever wordt, wat creatiever wordt.

Arjen Banach: Sinds een aantal weken probeer ik weer zonder wekker-snoozen op te staan. Maar ik vind het een flinke uitdaging. De ochtendmens met wie ik vandaag ga lopen, draait daar haar hand niet voor om. Ondernemer Lienke de Jong helpt namelijk elke dag tienduizenden mensen de dag weer te plukken. En daar speelt bewegen een belangrijke rol in. Dus heb je, nu de dagen donkerder worden, moeite met opstarten in de ochtend? Of zitten je medewerkers laag in hun energie? We gaan ontdekken wat jij daaraan kunt doen tijdens duizend stappen met Lienke. Lienke, welkom in de podcast.

Lienke de Jong: Dankjewel.

Arjen Banach: Leuk dat je meeloopt. En dat doen wij langs de Amstel vandaag. Ja, in een flinke regenbui ook nog eens. Dus we worden verwend.

Lienke de Jong: Ja. Maar goed, we zijn niet van suiker.

Arjen Banach: Precies. Kan jij eerst even aan onze luisteraars uitleggen wie Lienke is?

Lienke de Jong: Ja. Ja, mensen herkennen mij vooral als ochtendgekkie.

Arjen Banach: Oké, ja.

Lienke de Jong: Zo word ik vaak genoemd. Ik ben echt een heel energiek persoon. Zodra ik wakker word, sta ik aan en wil ik iedereen een hele energieke ochtend geven. Dus dat laat ik dan zien, online vooral. Is het gewoon: let’s go, knallen, doe je sportkleding aan. We gaan naar buiten, we gaan lekker bewegen. Vaak denken mensen: te gek, ik word gemotiveerd. En andere denken: jeetje, wat vroeg. Maar het is vooral een enthousiaste ochtendgekkie.

Arjen Banach: Ja, precies. Even, want dat wil natuurlijk iedereen nu weten, inclusief ik. Hoe vroeg is vroeg?

Lienke de Jong: Nou, ik – dus dat betekent niet dat mensen ook zo vroeg moeten opstaan – sta meestal om half zes op.

Arjen Banach: Half zes?

Lienke de Jong: Dat valt wel mee, toch? Of denk jij nu gelijk: oh, help?

Arjen Banach: De enige mensen waarvan ik weet dat ze om half zes opstaan, dat is Gerard Ekdom en de bakker. Maar…

Lienke de Jong: Ja, precies. Omdat ze moeten, ja. Nou, half zes, en dan sta ik om kwart voor zes in de gym. En dan… Ik ga naar de sportschool. Andere mensen gaan lekker wandelen. Ik doe dat ook wel eens, als ik heel erg spierpijn heb of ik denk: vandaag even niet heel hard trainen. Dan ga ik lekker een wandeling maken, hier langs de Amstel.

Arjen Banach: Oké, ideaal. En daar heb jij ook iets omheen bedacht. Dat is bijna een project, een concept. Of in ieder geval, een lifestyle zou je het misschien wel kunnen noemen. Dear Good Morning, als ik het goed zeg?

Lienke de Jong: Ja, dat is echt mijn hele onderneming slash community. En wat ik dus doe, is eigenlijk alle tools die je maar kan verzinnen om mensen energiek uit bed te halen, dat maak ik. Dat verzin ik. En dat is Dear Good Morning. Dus dat is een podcast, dat is mijn boek. Ik heb dus een hele community, dat mensen ‘s ochtends met mij kunnen sporten. Daaromheen natuurlijk social media om meer mensen te bereiken. Dus ja, dan word je een Dear Good Morning-er, om het maar zo te zeggen.

Arjen Banach: Precies, mooi gezegd. Nou doe ik even een voorzichtige aanname dat jij niet zo bent geboren, dat je elke ochtend al om half zes wakker werd. Dat is ergens ontstaan. Kan je ons eens eventjes meenemen in het moment dat dit in één keer in jouw leven kwam?

Lienke de Jong: Ja, ik was echt de grootste ochtendhater die er maar was. In 2014, toen was ik afgestudeerd en toen ging ik bij de televisie werken als producer. Nou, dat is echt een hele drukke baan. Veel reizen, veel op pad. En toen merkte ik opeens: wow, ik heb helemaal geen tijd meer voor mezelf. Als dit volwassen worden is, het is te gek mijn baan, maar ik heb geen tijd meer voor mezelf of voor vrienden. Toen ben ik eigenlijk heel spontaan als een challenge één keer eerder opgestaan. Mijn ouders deden dat altijd, die lachte ik altijd uit. Maar ik merkte wel: ja, jeetje, zij beginnen ‘s ochtends met hun hobbies. Dus ik zei in de kroeg tegen mijn vrienden: oké, ik ga voor één keer eerder opstaan en dan gewoon kijken of ik dan wat meer tijd heb voor mijzelf. Nou, je kan het natuurlijk wel raden: die ene ochtend heeft mijn hele leven veranderd. Ik merkte echt dat ik veel meer energie had die dag. Ik ging lekker wandelen. Ik stond helemaal aan, ik voelde me heel productief. En toen dacht ik: dit gevoel wil ik wel meer onderzoeken, ik ga het gewoon nog een keer proberen. En dat is eigenlijk een beetje het ontstaan geweest van Dear Good Morning.

Arjen Banach: Wow. Nou is het zo bij heel veel mensen die dan denken, dat lijkt me ook wel eens wat. Die gaan dat dan proberen. En ik denk dat veel mensen misschien ook wel denken: dat werkt ook wel voor mij. Maar toch zakken veel mensen na verloop van tijd weer terug in dat oude patroon. Wat doe jij om te zorgen dat mensen dan ook langere tijd vroeg op blijven staan?

Lienke de Jong: Ja, het verschilt natuurlijk heel erg per persoon. Ik denk dat het heel vaak ook wel een beetje tussen onze oren zit om heel snel te denken: we kunnen het niet, laat maar.

Arjen Banach: Oké, ja.

Lienke de Jong: Het is ook wel zo dat zodra je wakker wordt – ik ben ook wel benieuwd of jij dat hebt – is de eerste gedachte meestal negatief. Dus zodra je wekker gaat, denk je gelijk: veel te vroeg, ik wil nog een keer even omdraaien, ik ga snoozen.

Arjen Banach: Ja, guilty. Ja.

Lienke de Jong: Nou, we hebben ongeveer veertigduizend gedachtes per dag. En 70 procent daarvan is negatief. Wat we daar heel vaak dan dus hebben, als we wakker worden, is het al dat we beginnen met: nee, het is veel te vroeg. Ik wil niet, ik kan niet. Dus het is ook een bepaalde mindset waardoor mensen heel vaak weer denken: het lukt me niet. En het is ook het leren van de routine. Dus meestal duurt het 66 dagen, gemiddeld, door onderzoek is dat zo gebleken, dat je dan een nieuwe routine hebt aangeleerd. Ja, 66 dagen is wel even volhouden.

Arjen Banach: Dat vind ik wel, ja.

Lienke de Jong: Mensen stoppen dan eerder. Of ze gaan gelijk te hard van stapel. Dan horen ze van mij: oh, zij staat om half zes op. Dan ga ik nu in plaats van om acht uur opstaan, ook in één keer om half zes opstaan. Ja, dat is natuurlijk in één keer zo’n groot verschil.

Arjen Banach: Oké, dus je moet het ook in kleine stapjes doen zodat je…

Lienke de Jong: Kleine stapjes, begin gewoon eens een keer met een positieve mindset. Van, je kan het. En gewoon eens proberen om er echt een routine van te maken.

Arjen Banach: Ja. Oké, dat is interessant. En als we nou eens gaan kijken naar jouw gedachtegoed, waarmee je mensen een beetje… Want volgens mij bestaat het uit meerdere stappen, hoe je het een beetje aan kan leren?

Lienke de Jong: Ja, klopt. Ja. Ik dacht: wat kan ik doen om het nog makkelijker te maken voor mensen? En toen bedacht ik gewoon vier stappen en die zijn heel belangrijk om daadwerkelijk Dear Good Morning te gaan doen. En stap 1 is beter slapen, daar begint het gewoon mee. Zonder een goede nachtrust kan je ook niet elke dag energiek uit bed. Nou is het niet zo dat je eerst helemaal perfect moet slapen, want niemand slaapt perfect. Maar je kan wel met verschillende tips en tools in ieder geval wat beter slapen dan wellicht eerder, of normaal.

Arjen Banach: Noem er eens even eentje? Wat is in ieder geval iets bij jouw Dear Good Morning-ers, wat mensen veel fout doen, waarvan je denkt: dat zou al een quick win zijn?

Lienke de Jong: Ja, je moet echt… Ja, ‘moet’ vind ik een heftig woord maar je zou echt eens een hele relaxte avondroutine mogen creëren. Dus gewoon eens meer relaxen, ongeveer anderhalf uur van tevoren stoppen met je mobiel, met tv kijken. En gewoon een keer ontspannen. Meestal gaan we slapen met: ik moet dit nog doen en morgenochtend moet ik dat gelijk even, dat moet ik niet vergeten. Dus we gaan heel erg druk en gestrest slapen. Ja, en dat werkt natuurlijk niet. Want voordat jij in slaap valt, ben je een paar uur verder.

Arjen Banach: Ja. Dus eigenlijk, je ochtend begint al bij je nachtrust…

Lienke de Jong: …begint alweer bij de avond.

Arjen Banach: …maar het begint alweer bij de avond. Dus daar ga je de eerste winst al boeken voor je ochtend erna. Stap nummer 2: na het slapen?

Lienke de Jong: Ja, eerder opstaan natuurlijk.

Arjen Banach: Oké, logisch.

Lienke de Jong: Dat begint al, ik hoorde je dat al in je intro zeggen, met snoozen. Ja, snoozen is echt not done. Dat is het aller slechtste wat je kan doen. Waarom? Je hebt een slaapcyclus. Dus jij loopt bepaalde stappen door in je slaap. Zodra je wakker wordt dan stopt het herstel. En als je dan denkt, je lichaam denkt: ik moet opstaan. En vervolgens denk jij: nee, ik ga toch nog even een paar uur snoozen. Of een paar uur, een paar minuten, mag ik hopen. Dan denk je weer, ik ga weer lekker indutten. Dus je lichaam denkt weer: ik moet weer gaan herstellen. Dus het is echt een hele verstoorde slaapcyclus om dat te gaan doen.

Arjen Banach: Ja. Oké, dan hebben we het opstaan. En dan komen we langzaam op het bewegen?

Lienke de Jong: Wat ik nog wil zeggen over de ochtend voordat we naar stap 3 gaan, ik heb altijd een hele goede challenge om binnen 15 seconden uit bed te stappen. Dat is ook een goede manier om te stoppen met snoozen. En als je hardop gaat aftellen van 15 naar 1 dan activeer je ook je brein. En dat maakt het dus nog makkelijker om op te staan, want je activeert letterlijk je lichaam. Het is een leuke challenge voor jou, morgenochtend binnen 15 seconden uit bed. En dan het liefst, maar dat moet ook maar net passen in je ochtendroutine, stap 3: bewegen. En dat is dat je gaat kijken wat voor jou goed werkt. En dat kan al beginnen bij 1 minuut, leuke 1 minuut challenges. Maar gewoon letterlijk je lichaam weer activeren, zorgt ervoor dat je je veel beter kan concentreren, dat je wat productiever wordt, wat creatiever wordt. Ja, ik ga dus naar de sportschool. Ik ken mensen die lekker gaan wandelen, yoga, noem maar wat. Hoelahoep in de achtertuin, springtouwen, hoe leuk is dat?

Arjen Banach: Waarom niet?

Lienke de Jong: Ik ken moeders die dan zitten met hun kinderen, dus dan gaan ze ongeveer 10 minuten op de trampoline van hun kinderen. Dat is een super goede workout en dan heb je toch die beweging gehad.

Arjen Banach: Kijk. Dus het kan al heel klein en het gaat er niet zozeer om wat je doet ’s ochtends, zolang je maar aan beweging doet.

Lienke de Jong: Als je maar beweegt. Ik denk dat we bijna allemaal wel weten hoe gezond bewegen is, wat dat mentaal en fysiek met je doet.

Arjen Banach: Absoluut.

Lienke de Jong: Als je dat, die voordelen van sport, combineert met de voordelen van de ochtend voor jezelf nemen, dan heb je dus al twee pluspunten.

Arjen Banach: Precies.

Lienke de Jong: Dat heb je allemaal al gedaan voordat je dag verder begint.

Arjen Banach: Ja, fantastisch.

Lienke de Jong: Dat kan niet meer stuk.

Arjen Banach: Geen reden om het niet te doen. En de vierde stap, even kort, wat was die dan nog?

Lienke de Jong: Dat gaat over motivatie. Dat zei je daarstraks al: mensen houden het heel vaak niet vol. Waar ligt dat aan en hoe kan je het volhouden? Nou, dan heb je dus die 66 dagen challenge. Don’t break the chain, dat is een hele goede methode van Jerry Seinfeld. En hij zei: elke ochtend schrijf ik een goede grap. Of misschien is het geen goede grap, maar voor zijn comedian show. Als je dat gewoon elke ochtend doet, don’t break the chain, dan merk je vanzelf dat je in een nieuw ritme komt. Dat is een nieuwe routine. En dan wordt het veel makkelijker.

Arjen Banach: Precies. En Jerry Seinfeld had dan na een jaar een show klaar en dan kon hij weer…

Lienke de Jong: Nou, hij zegt ook, zijn succes, en hij is nu volgens mij zelfs miljardair, dat hij dat te danken heeft om maar gewoon elke dag door te gaan. Ja, en kleine stapjes, dat zei ik zonet al eerder maar ik vind het wel goed om het nog extra te benadrukken. Het is gewoon heel vaak zo dat we gelijk een uur eerder willen opstaan. En we willen gelijk gezonder leven. We willen gelijk 10 kilometer rennen als we… We willen gelijk zo veel. Als je nu denkt, dat klinkt heel veel, ik ben nu al moe, begin dat gewoon eens met die energieke gedachtes als je wakker wordt. Dat je echt jezelf aanleert om gelijk te denken: ja, het wordt een goede dag. En door echt al daarmee te beginnen en dan vervolgens vijf minuten, tien minuten, dan ga je echt verandering merken.

Arjen Banach: Wow. Heel interessant. Nou ben ik benieuwd, als we de switch maken naar ons werkende leven en ook organisaties, want daar mag je ook steeds meer dingen doen. Je adviseert volgens mij ook op verschillende plekken hoe daar iets mee kan gebeuren?

Lienke de Jong: Ja, ja.

Arjen Banach: Dan is allereerst al even de vraag: mag je dit van medewerkers verwachten? Dat ze dit ook doen? Wat vind jij daarvan? Mag je als werkgever verwachten dat je werknemers eerder op gaan staan, beter voor zichzelf gaan zorgen?

Lienke de Jong: Nou, ik geloof er wel in – en dat staat ook letterlijk in mijn boek – dat een medewerker veel productiever is, daar kan je veel meer aan hebben, als die een ochtendmens is met een ochtendroutine. Dus ik vind niet dat je dat van een medewerker zou kunnen vragen, maar je gaat er wel heel veel aan hebben. En toen ik nog voor een baas werkte, bedacht ik een soort bootcamp op de vroege morgen met mijn team. Ik zei: het zou te gek zijn als het bedrijf dat gaat betalen, dat wij de mogelijkheid hebben om ’s ochtends met zijn allen te gaan bootcampen op het werk. Nou, dat werd gelukkig gelijk gestimuleerd. Ja, en ik denk wel dat als je beseft wat sporten en dat relaxte momentje ’s ochtends met je kan doen, vooral mentaal, dat kunnen we nu allemaal heel erg nodig hebben, dat je daar ook wel in mag faciliteren.

Arjen Banach: Ja, inderdaad. Je mag mensen wel een beetje daartoe verleiden.

Lienke de Jong: Zeker. Of heb je de mogelijkheden op kantoor of thuis, ik ken heel veel bedrijven waar ik lezingen geef, die dan nu ’s ochtends via online met elkaar gaan sporten.

Arjen Banach: Wow, leuk.

Lienke de Jong: Er zijn zo veel opties. En je merkt dan echt, al doe je het twee minuten, even voor een vergadering. Dat je even staand begint. Of met een paar pasjes. Dat is gelijk dat je mensen activeert. En dat is… Mensen vinden het soms heel gek maar je merkt toch dat mensen veel meer aan staan. En daardoor ook veel meer in een flow komen en sneller gaan zeggen waar ze tegenaan lopen. Ze worden veel opener.

Arjen Banach: Ja, precies. Interessant. En als jij nou wordt ingevlogen, wat is wat jou betreft de beproefde methode als je zegt, we hebben een team, we willen eens gaan kijken of dit wat voor ons is. Wat zijn nou de eerste dingen die jij doet waarvan je eens gaat kijken: daar zou je winst kunnen behalen rondom dit thema?

Lienke de Jong: Ik zou eerst kijken: kunnen we misschien met zijn allen een WhatsApp-groep beginnen, dat je ’s ochtends elkaar zegt dat je wakker bent. Dat je ook vertelt wat je gaat doen, dus elkaar motiveren. Want er zijn ook heel veel mensen die wellicht luisteren met kinderen. Dus, ja, ik kan niet zomaar nu naar een sportschool toegaan of zomaar naar buiten, want ik moet thuisblijven. Dus dat je gewoon met elkaar gaat afspreken: wat zijn de mogelijkheden, wie gaat wat doen? En dat je het ook laat zien. Want je merkt toch dat als je naar elkaar kijkt, dat je heel erg gemotiveerd wordt. Vervolgens het delen. Je merkt toch dat als je dit soort dingen gaat delen, dat andere mensen denken: ik wil niet achterblijven of ik wil het ook proberen. En dan misschien ook wel beslissen dat de kantoortijden pas om tien uur beginnen. Mijn werk begon op een gegeven moment ook pas om tien uur. En ik zei: ik kom ook soms echt pas om tien uur, soms om kwart over tien, want ik wil gewoon eerst sporten. En je gaat veel meer aan mij hebben als ik echt mijn eigen ochtendroutine mag hebben. En dan werkte ik natuurlijk ook wel superhard om dat te laten zien, maar ik was veel geconcentreerder. En als je beseft dat je veel meer aan een medewerker gaat hebben als die een ochtend heeft kunnen bewegen, zo’n moment heeft kunnen pakken, uiteindelijk maakt het dan eigenlijk ook niet uit dat hij wat later begint. Want hij gaat dubbel zo hard werken.

Arjen Banach: Precies. Wow. Oké, dus je moet het vooral ook een beetje positief besmetten, als het ware, dat mensen het een beetje van elkaar gaan aannemen.

Lienke de Jong: Het mag leuk zijn.

Arjen Banach: Het mag leuk zijn, je moet het delen.

Lienke de Jong: Ja, het mag leuk zijn. Ik zeg ook niet dat je dan dus per se moet hardlopen, er zijn zo veel opties. Ik zei zonet al trampolinespringen. En mensen denk vaak gelijk: of ik moet naar de gym of hardlopen of wandelen. Dat vind ik alle drie niet leuk, dus laat maar. Ik ken inmiddels ook mensen die gaan paardrijden. Of ik had laatst iemand die deed squashen, dat hele nieuwe…

Arjen Banach: Padel.

Lienke de Jong: Padel, ja. Dat soort dingen, dan denk ik, dat is toch te gek? Dat je naar allemaal mogelijkheden kijkt en dan regelt dat je dat kan doen. En dan zit je vervolgens met je bakje koffie op kantoor of achter je thuiskantoor, en dan denk je: wow, ik heb al lekker gesport. Nou, dat gevoel is gewoon niet te beschrijven.

Arjen Banach: Oké. Nee, dat kan ik me goed voorstellen. En is het ook zo, dat is even een gedachte die nu in een keer bij mij binnenkomt, want veel mensen hebben volgens mij absoluut de wens om meer te bewegen.

Lienke de Jong: Gelukkig.

Arjen Banach: Dat is even een aanname, maar ik denk wel dat veel mensen zoiets hebben, van: ik zou dat wel willen maar dan moet het wel iets zijn wat ik leuk vind. Maar hoe houd je ook de vaart erin? En kan het dan ook zijn – je collega’s zie je toch, of spreek je, vijf dagen per week – dat door het juist met die groep directe collega’s te delen, de kans ook veel groter wordt dat je erin blijft hangen?

Lienke de Jong: Ja. Ik geloof er echt in dat je het gewoon met je naasten doet, dat dit gewoon echt heel erg goed werkt. En dat zei ik dus al, bijvoorbeeld zo’n WhatsApp-groep. Of ik ken heel veel bedrijven, die zijn een Instagram begonnen. Om daarop maar gewoon hun eigen selfies op te delen, of leuke challenges vanuit kantoor. Hoe meer je het met elkaar deelt, hoe beter het helpt. En vooral mensen die bij je staan, ook elkaar daarin stimuleren. Ja, dat werkt het allerbeste. Wij zijn sociale wezens dus we moeten het ook wel delen.

Arjen Banach: Ja, zo is het. Zo is het, ja. En dan is je werk een prachtige omgeving om dat te doen. Heb jij nog een mooie…

Lienke de Jong: Hoe mooi is dat?

Arjen Banach: Een mooi voorbeeld van een organisatie die jij hebt geholpen, geadviseerd, waar jij langs bent geweest? Waarvan je zegt: dat is iets, dat vind ik mooi, dat spreekt me aan, dat heb jij bedacht of dat hadden ze misschien al. Maar wat in ieder geval het delen waard is?

Lienke de Jong: Wat ik echt te gek vond toen ik dus nog zelf bij een bedrijf werkte, Endemol Nederland was dat, dat ik toen zei: kan er niet een Endemol bootcamp komen? En toen ben ik dat eerst zelf gaan geven en op een gegeven moment lukte me dat niet meer, ging ik weg. En toen zeiden ze: oké, wij gaan gewoon iemand regelen. Ik heb ook wel eens lezingen bij Google gegeven, die hebben allemaal de mogelijkheid voor een personal training. Dat ze gewoon daar op kantoor een training krijgen. En laatst ook een pensioenregelaar, of hoe je het precies noemt, en die hadden een hele leuke challenge met het hele team bedacht. En dat ging ook echt met het delen, dat ze allemaal een video’tje moesten maken van wat ze ’s ochtends deden. De een ging hardlopen, de ander ging met kinderen op de fiets gewoon lekker ’s ochtends. Of wandelend naar school in plaats van de auto. Dus dat gingen ze allemaal in video’s delen en elke week kregen zij in een interne nieuwsbrief dus een samenvatting van alle mensen, wat ze die hele week hadden gedaan. Dat is super motiverend.

Arjen Banach: Absoluut.

Lienke de Jong: En ik zag dat video’tje en ik dacht, dat is toch te gek? Dat er aan de hand van die lezing zo’n challenge is ontstaan en dat ze nu elke week in een interne nieuwsbrief laten zien wat iedereen doet.

Arjen Banach: Heel sterk, om daar ook eventjes naderhand nog weer aandacht aan te geven. Dat motiveert. En dan zie je ook hoeveel het opbrengt bij mensen. Dus dat is een mooie methode.

Lienke de Jong: En ook vooral vragen: wat doet het met ze? Want ik kan wel… Ik vertel al zeven jaar, dit brengt het mij en dit heeft het me mentaal gebracht. Ik ben veel gelukkiger, ik ben veel energieker. Maar het is vooral het zelf ervaren en dan zal je het begrijpen. Want ik kan uren praten en uren zeggen, over, ik voel me gelukkiger. Ik ben veel creatiever. Dan kan je wel denken: ja, leuk. Maar als je het echt zelf gaat doen, dan ga je vanzelf zeggen: oh, ja, dat meisje had toch wel gelijk. Had ik het nou maar gedaan.

Arjen Banach: Mooi, dat jij er zo overtuigd van bent, betekent ongetwijfeld dat jij mensen aansteekt met dit verhaal. We gaan langzaam richting het einde, Lienke. Tot slot zou ik je willen vragen: kan je nou aan de luisteraars die nu toch denken, ik weet het nog niet of dat wat voor mij is, kan je ze nog met iets over de streep trekken? Een tip, iets waarvan je zegt: ga het toch eens een keer proberen en houd vol.

Lienke de Jong: Nou, ik zeg altijd dus twee dingen. Probeer dus eerst te kijken naar je snoozen, kan je daar niet gelijk eens mee stoppen?

Arjen Banach: Ja en dan dus van 15 naar 1 hardop tellen in bed, heb ik begrepen?

Lienke de Jong: Precies, ja.

Arjen Banach: Ga ik doen.

Lienke de Jong: Als jij tien keer snoozed dan is het wel heel… Dat jij morgen gelijk binnen vijftien seconden buiten je bed staat, is wel heel heftig. Maar bouw het dan langzaam af. Dus tel dat af. Ja, en leg je sportkleren klaar. Dus doe ze gelijk aan. Als jij ze de avond ervoor al klaarlegt, dan krijgt je brein ook weer een reminder, van, hé, wacht even. Gisteren was dit een heel goed idee. En door er weer naar te kijken, krijg je dat gevoel weer terug. En dan ben je ook nog hardop aan het tellen, van 15 naar 1. Dan ben je al wakker. Dan krijg je dat gevoel alweer, van, ik mag mezelf niet teleurstellen. Ja, het ligt al klaar. Hoe moeilijk is het dan om het aan te doen en vervolgens te gaan sporten?
Arjen Banach: Geen escape meer. [00:18:54]

Lienke de Jong: Nee. En anders dan kan je natuurlijk altijd naar mij kijken, inmiddels ben ik dan waarschijnlijk al op social media online om mensen uit bed te halen.

Arjen Banach: Oké, precies, dan kunnen ze gewoon bij jou kijken en dan worden ze wel door jou positief gestimuleerd?

Lienke de Jong: Dan zie je een hele hysterische Lienke en om zes uur ’s morgens: goedemorgen, wakker worden!

Arjen Banach: Oké, dus dat is ook een mooie. Daar moeten we voor naar Dear Good Morning en dan krijgen we die stimulans?

Lienke de Jong: Ja.

Arjen Banach: Super. Lienke, mag ik je hartelijk danken voor je inspiratie?

Lienke de Jong: Ja, ik zie je morgenochtend.

Arjen Banach: Helemaal goed. De duizend stappen met Lienke de Jong zitten erop. En je hebt het gehoord: ze heeft mij in ieder geval aangestoken en ik moet morgen ook om 6 uur mijn bed uit. Ondanks dat het weekend is. Ik ga het proberen. En hopelijk heeft ze jou ook een beetje geïnspireerd om ’s ochtends misschien net wat vroeger je bed uit te komen en wat meer te gaan bewegen. En heel belangrijk: deel het vooral ook met je collega’s, want dat gaat ervoor zorgen dat je het vol blijft houden. Wil je nou nog meer inspiratie, gaan dan naar www.zilverenkruis.nl/zakelijk