Effecten slaapproblemen op werk onderschat

1 op de 6 mensen kampt met slaapproblemen, 64% functioneert om die reden minder goed op het werk. Dit blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door TNS Nipo. We worden ons steeds bewuster van het belang van een gezonde levensstijl. Des te opvallender is het dat zowel werknemers als werkgevers zich vaak nog onbewust zijn van de effecten van slaapproblemen op de werkvloer.
Gapende medewerker

Wie te weinig slaapt, maakt fouten

De impact van te weinig slaap wordt vaak nog onderschat en gevolgen worden niet altijd overzien. Terwijl we juist op het werk sterk de nadelige gevolgen van slaapproblemen ervaren, variërend van concentratieproblemen (59%) tot zelfs het maken van fouten (25%). De beïnvloeding blijkt ook omgekeerd sterk te zijn; ons werk kan er ook toe leiden dat we slechter slapen. Ondanks dat slaapproblemen nadelige effecten heeft op dagelijks functioneren, maken we dit maar zelden bespreekbaar op het werk.

Bekijk de resultaten uit Onderzoek Slaapproblemen (pdf)

Vaak worden privéomstandigheden als oorzaak van slaapproblematiek aangevoerd. Uit het onderzoek blijkt echter dat dit net zo vaak werk gerelateerd is (49%). Boosdoeners zijn een teveel aan werk en het niet kunnen loslaten van het werk. ’s Avonds laat nog een mail versturen of blijven piekeren over een vervelend gesprek met een collega kunnen grote invloed hebben op onze nachtrust.

Slaapcursus voor werkend Nederland

Uit het onderzoek komt naar voren dat 1 op de 7 mensen met slaapproblemen zich wel eens ziek meldt op het werk. Slaapproblematiek heeft daarmee gevolgen voor de productiviteit en het verzuim in organisaties. Toch staat het onderwerp bij nog maar weinig werkgevers op de agenda. Men weet vaak niet hoe groot het slaapprobleem is, wat de effecten zijn en wat er tegen te doen is. Zilveren Kruis helpt werkgevers slaapproblemen bespreekbaar te maken en biedt concrete oplossingen zoals een workshop gezond slapen voor werknemers.

Gerelateerde artikelen

illustratie roken drinken obesitas

Sta sterk in je werk

Meer Bewegen, minder Roken, matig met Alcohol, gezonde Voeding en voldoende Ontspanning is een hulpmiddel om een gezonde leefstijl te creëren.

man en vrouw hardlopen in het bos

Hoe verlaag ik mijn verzuim?

12-03-2019

We hebben voor u de beste gezondheidsoplossingen geselecteerd om uw medewerkers energiek en fit te houden. 

Slapende vrouw

Leven en werken met slaapapneu

13-06-2019

Uit onderzoek blijkt dat 54% van de patiënten één of meer bijkomende ziekten heeft vanwege slaapapneu. 

Bel ons

U kunt ons bereiken van ma t/m vrij
08:00 – 17:30.

MKB 071 364 19 20

Grootzakelijk 071 367 08 25

Intermediair 071 364 19 50

Stuur ons een e-mail

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Mail ons direct

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn