Werkstress kost miljarden

  Het is beroepsziekte nummer 1 in Nederland: stress op de werkvloer. 1 op de 8 werknemers heeft er last van. Werkstress kan ernstige geestelijke en lichamelijke problemen geven, leidt tot verzuim en dus tot hoge kosten voor werkgevers: zo'n 2,2 miljard euro, becijferde onderzoeksbureau TNO.

  Werkstress kan ontstaan door werkdruk, agressie, pesten of intimidatie op de werkvloer. Werknemers melden zich vervolgens voor lange tijd ziek of komen met gezondheidsproblemen thuis te zitten. De verzuimdagen kosten werkgevers volgens TNO in 2012 zo'n 2,2 miljard euro. Dat is nog exclusief kosten voor bijvoorbeeld begeleiding, vervanging en productieverlies.

  Maatschappelijke kosten

  Maar ziekte en uitval door werkstress kost niet alleen de werkgevers geld, ook de samenleving. Die betaalt nog voor de ziektebehandeling, ziekenhuisopnames en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Alles bij elkaar genomen schat TNO de totale maatschappelijke van werkstress tussen de 4 en 5 miljard euro.

  Symptoombestrijding

  Sabine Geurts, hoogleraar Stress en Herstel, zegt dat werkgevers vaak niet voldoende doen om de oorzaken van werkstress aan te pakken. "Werkgevers financieren bijvoorbeeld wel een cursus stressreductie of mindfulness, maar dat is slechts symptoombestrijding. Werkgevers moeten de oorzaken van werkstress in kaart brengen en die aanpakken."

  Burn-out coach Masja Mooy is ook kritisch over werkgevers. "Het komt voor dat werkgevers zeggen: neem twee weken vakantie en dan gaan we over twee weken weer volle vaart vooruit. Maar het laatste waar die mensen behoefte aan hebben is volle vaart vooruit."

  Geen oog

  Uit het onderzoek van TNO blijkt dat 1,3 miljoen werknemers vinden dat de leidinggevende geen oog heeft voor hun welzijn. Veertig procent van de werknemers wil dat er aanvullende maatregelen genomen worden om werkstress en werkdruk te verminderen.

  "Stress is een probleem en moet inderdaad bij de bron worden aangepakt. Een complicatie is dat de bron niet altijd duidelijk is en dat de oorzaak meestal ligt in het privéleven van de werknemer. Werknemers vinden het vaak lastig erover te spreken", zegt werkgeversvereniging AWVN.

  Campagnes

  Volgens AWVN blijkt uit een onderzoek van TNO uit 2012 juist dat werkgevers zich actief bezighouden met het verminderen van werkstress. "AWVN zelf heeft namens alle werkgevers zijn handtekening gezet onder de campagnes van het ministerie van Sociale Zaken. Die campagnes helpen om het onderwerp uit de taboesfeer te halen en om een open en veilige communicatiesfeer te creëren. Daarin ligt de sleutel tot succes. Niet in nieuwe regels en procedures.

  Bron: Nieuwsuur

   

  Gezond Ondernemen

  Ook voor het thema ‘werkstress’ werkt Zilveren Kruis samen met ondernemend Nederland aan een gezonde manier van ondernemen. Gezond Ondernemen is investeren in duurzame inzetbaarheid.

  Gezonde medewerkers zitten namelijk beter in hun vel en zijn beter inzetbaar. Zo ontstaat een gezond bedrijf met een hogere productiviteit, meer continuïteit en met aantoonbaar minder kosten.

  Gerelateerd Nieuws

  VerzuimBesparen op uw verzuimverzekering?

  Besparen op uw verzuimverzekering?

  Heeft u al een verzuimverzekering, maar vraagt u zich af of het goedkoper kan? Wist u dan dat u met een overstap naar Zilveren Kruis veel geld kunt besparen? Wij zoeken het gratis voor u uit middels een geheel vrijblijvende polischeck.

  Lees meer
  VerzuimWerkstress kost miljarden

  Werkstress kost miljarden

  Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1, becijferde onderzoeksbureau TNO. Hoe pak je als werkgever werkstress bij de bron aan?

  Lees meer
  VerzuimUw verzuimverzekering onder de loep

  Uw verzuimverzekering onder de loep

  Als u een verzuimverzekering heeft, kan het veel kosten schelen om de polis door te lichten. Zo komt u er meteen achter of de dekking nog optimaal is. Hoe? Laat ons uw polis checken!

  Lees meer
  Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea