Mantelzorg en werk vaak lastig te combineren

  ​Mantelzorg en werk zijn vaak lastig te combineren. Het gevolg is een toenemend ziekteverzuim. Betere communicatie kan helpen dit te voorkomen.

  Het aantal mantelzorgers in de Nederlandse samenleving neemt in hoog tempo toe. Niet alleen omdat mensen steeds ouder worden, maar ook door de stijgende kosten van de gezondheidszorg. Gemiddeld een op de acht werknemers heeft mantelzorg taken, die soms tientallen uren per week kosten.

  Toenemend ziekteverzuim

  Werk en mantelzorg zijn niet altijd probleemloos te combineren. Het gevolg is meer ziekteverzuim. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de mantelzorgers moeite heeft zorgtaken met werk te combineren. Zij overwegen minder te gaan werken of zelfs te stoppen. De behoefte aan mantelzorg blijft toenemen: in de jaren tot 2030 naar verwachting met 8 %. Alleen al omdat het aantal mensen met dementie de komende jaren verdubbelt.

  Betere communicatie nodig

  De mantelzorger met betaald werk heeft een dubbele belasting. Deze kan leiden tot kort of zelfs langdurend verzuim. De communicatie op de werkvloer over het onderwerp is niet voldoende. Vaak zijn collega’s en leidinggevenden slecht op de hoogte. Zij schatten het aantal mantelzorgers in de organisatie gemiddeld in op de helft van het feitelijke aantal. Dit komt ook doordat 50% van de medewerkers met mantelzorgtaken niet deze op het werk bespreken.

  Maar ook als collega’s en leidinggevenden wel op de hoogte zijn van de zorgsituatie, heerst er vaak stilzwijgen.

  Collega's zijn bereid om zorg over te nemen

  Meer dan de helft van de medewerkers met mantelzorgtaken denkt, mede om deze reden, er alleen voor te staan. Terwijl dat feitelijk niet zo is. Vrijwel alle collega’s blijken bereid om bepaalde werkzaamheden over te nemen, in elk geval tijdelijk. Ook leidinggevenden zijn meer bereid mee te werken aan oplossingen dan mantelzorgers denken.

  De Mantelzorgwegwijzer geeft u persoonlijk advies

  Het regelen van mantelzorg kan soms best lastig zijn. Waar moet u beginnen? Welke ondersteuning is nodig voor uw situatie? Met de Mantelzorgwegwijzer krijgt u persoonlijk advies over uw mantelzorgsituatie. Want elke situatie is anders. Na het invullen van een korte vragenlijst krijgt u advies dat u op weg helpt.

  Meer over mantelzorg

  Op onze mantelzorgpagina vinden mantelzorgers meer informatie over mantelzorg. Zoals tips, achtergrondinformatie en advies. Zo komen zij meer te weten over het inrichten en uitvoeren van hun mantelzorgtaak.

  Voor meer informatie:

  www.scp.nl (publicatie Concurrentie tussen mantelzorg en betaald werk)
  www.werkenmantelzorg.nl

  Gerelateerd Nieuws

  VerzuimNo-risk premie naar 56 voor oudere medewerker

  No-risk premie naar 56 voor oudere medewerker

  Werkgevers die medewerkers in dienst nemen die na 1 januari 2018 56 jaar of ouder zijn, worden gecompenseerd als deze medewerkers uitvallen vanwege ziekte.

  VerzuimUw verzuimverzekering onder de loep

  Uw verzuimverzekering onder de loep

  Als u een verzuimverzekering heeft, kan het veel kosten schelen om de polis door te lichten. Zo komt u er meteen achter of de dekking nog optimaal is. Hoe? Laat ons uw polis checken!

  Lees meer
  VerzuimBesparen op uw verzuimverzekering?

  Besparen op uw verzuimverzekering?

  Heeft u al een verzuimverzekering, maar vraagt u zich af of het goedkoper kan? Wist u dan dat u met een overstap naar Zilveren Kruis veel geld kunt besparen? Wij zoeken het gratis voor u uit middels een geheel vrijblijvende polischeck.

  Lees meer
  Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea