Aangescherpte Arbowet uitgesteld

  Nadat de Tweede Kamer akkoord is gegaan met de aangescherpte Arbowet, zijn er bij de behandeling in de Eerste Kamer veel aanvullende vragen gesteld. Het is daardoor niet gelukt om het wetsvoorstel per 1 januari 2017 in te laten gaan. Het kabinet mikt nu op 1 juli 2017 als ingangsdatum.

  Het kabinet wil de Arbowet aanscherpen om de bedrijfsgezondheidszorg te verbeteren. ​Bedrijven worden verplicht om contracten af te sluiten met arbodiensten, die voldoen aan minimale vereisten. Zo kan een medewerker die twijfelt over het oordeel van een bedrijfsarts om een second opinion bij een andere bedrijfsarts vragen. Ook krijgt elke medewerker het wettelijk recht om de bedrijfsarts te spreken, ook als er nog geen sprake is van ziekteverzuim. Toestemming van de werkgever is daarvoor niet nodig.

  Verder is in de wetswijziging opgenomen dat bedrijfsartsen voldoende tijd moeten krijgen voor het bezoeken van de werkplek en voor overleg met de personeelsvertegenwoordiging. Bovendien krijgen bedrijfsartsen de wettelijke taak om zich niet alleen bezig te houden met verzuimbegeleiding, maar ook met preventie. Activiteiten die zij daarvoor ontwikkelen mogen zij in rekening brengen bij hun opdrachtgevers.  

   

  Instemmingsrecht benoeming preventiemedewerker 

  Tot slot krijgt de OR een instemmingsrecht bij de benoeming van de preventiemedewerker. Er komt meer aandacht voor de verplichte melding van beroepsziekten. Werkgevers, die niet voldoen aan de aangescherpte arbo-eisen krijgen direct te maken met boetes in plaats van een waarschuwing.

   

  Lees ook 'Per 1 juli 2017 wijzigt de Arbowet'

  Gerelateerd Nieuws

  VerzuimMantelzorg en werk vaak lastig te combineren

  Mantelzorg en werk vaak lastig te combineren

  Mantelzorg en werk zijn vaak lastig te combineren. Het gevolg is een toenemend ziekteverzuim. Betere communicatie kan helpen dit te voorkomen.

  Lees meer
  VerzuimVakantie voorbij? Blijf stressvrij!

  Vakantie voorbij? Blijf stressvrij!

  Deze infographic voor op de werkvloer helpt medewerkers na een vakantie weer ontspannen aan het werk te gaan.

  Fysiek fitWat is Present!?

  Wat is Present!?

  Gezondheidsbeleid is nog nooit zo toegankelijk geweest. Met het compleet vernieuwde Present! regelen HR-managers alles via 1 gloednieuw, online portaal. Zo houden organisaties hun medewerkers op een eenvoudige manier fit, vitaal en duurzaam inzetbaar.

  Lees meer
  Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea