Effecten slaapproblemen op werk onderschat

  1 op de 6 mensen kampt met slaapproblemen, 64% functioneert om die reden minder goed op het werk. Dit blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door TNS Nipo. We worden ons steeds bewuster van het belang van een gezonde levensstijl. Des te opvallender is het dat zowel werknemers als werkgevers zich vaak nog onbewust zijn van de effecten van slaapproblemen op de werkvloer.

  ​Wie te weinig slaapt, maakt fouten

  De impact van te weinig slaap wordt vaak nog onderschat en gevolgen worden niet altijd overzien. Terwijl we juist op het werk sterk de nadelige gevolgen van slaapproblemen ervaren, variërend van concentratieproblemen (59%) tot zelfs het maken van fouten (25%). De beïnvloeding blijkt ook omgekeerd sterk te zijn; ons werk kan er ook toe leiden dat we slechter slapen. Ondanks dat slaapproblemen nadelige effecten heeft op dagelijks functioneren, maken we dit maar zelden bespreekbaar op het werk. Hoe komt dat? We vroegen het de mensen op straat:  
   
   
   
  Vaak worden privéomstandigheden als oorzaak van slaapproblematiek aangevoerd. Uit het onderzoek blijkt echter dat dit net zo vaak werk gerelateerd is (49%). Boosdoeners zijn een teveel aan werk en het niet kunnen loslaten van het werk. ’s Avonds laat nog een mail versturen of blijven piekeren over een vervelend gesprek met een collega kunnen grote invloed hebben op onze nachtrust.
   

  Slaapcursus voor werkend Nederland

  Uit het onderzoek komt naar voren dat 1 op de 7 mensen met slaapproblemen zich wel eens ziek meldt op het werk. Slaapproblematiek heeft daarmee gevolgen voor de productiviteit en het verzuim in organisaties. Toch staat het onderwerp bij nog maar weinig werkgevers op de agenda. Men weet vaak niet hoe groot het slaapprobleem is, wat de effecten zijn en wat er tegen te doen is. Zilveren Kruis helpt werkgevers slaapproblemen bespreekbaar te maken en biedt concrete oplossingen zoals een workshop gezond slapen voor werknemers. Op deze website staat een zelftest en worden praktische adviezen en oplossingen aangeboden.
   
   

  Experts aan het woord

  'Het is alom geaccepteerd om slaappillen te nemen, maar dit is een ontkenning van het daadwerkelijke probleem. We willen er vaak niet aan dat we een slaapprobleem hebben. Terwijl structureel een paar uur minder slaap dan je nodig hebt je al ernstig in de problemen kan brengen tijdens je werk.'
  Eus van Someren, hoofd afdeling Slaap en Cognitie Nederlands Herseninstituut van de KNAW en hoogleraar integratieve neurofysiologie aan de VU

  'We hebben binnen en naast het werk tegenwoordig een cursus voor bijna alles. Van een assertiviteits-training tot een cursus mindfulness. Allemaal om beter in je vel te zitten. Waarom nemen werkgevers slaapproblemen dan zo weinig serieus? Als je de prestaties van je medewerkers echt wilt verbeteren, bied je anno 2016 iedereen een slaapcursus aan.'
  Jan Willem Evers, directeur Zilveren Kruis

  ‘Toen uit ons interne vitaliteitsonderzoek naar voren kwam dat slaapproblemen zo’n belangrijk onderwerp is, hebben wij dit samen met onze partner Zilveren Kruis gelijk hoog op de agenda gezet. De belangrijkste winst is dat het bespreekbaar wordt zodat we er preventief ook echt wat aan kunnen doen.’
  Gerda Verpoorte, directeur Arbodienst Rabobank

   

  Gerelateerd Nieuws

  VerzuimUw verzuimverzekering onder de loep

  Uw verzuimverzekering onder de loep

  Als u een verzuimverzekering heeft, kan het veel kosten schelen om de polis door te lichten. Zo komt u er meteen achter of de dekking nog optimaal is. Hoe? Laat ons uw polis checken!

  Lees meer
  VerzuimBesparen op uw verzuimverzekering?

  Besparen op uw verzuimverzekering?

  Heeft u al een verzuimverzekering, maar vraagt u zich af of het goedkoper kan? Wist u dan dat u met een overstap naar Zilveren Kruis veel geld kunt besparen? Wij zoeken het gratis voor u uit middels een geheel vrijblijvende polischeck.

  Lees meer
  VerzuimWerkstress kost miljarden

  Werkstress kost miljarden

  Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1, becijferde onderzoeksbureau TNO. Hoe pak je als werkgever werkstress bij de bron aan?

  Lees meer
  Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea